ADD

Moeite met concentreren of juist hyper gefocust zijn en een hoofd dat 24/7 op volle toeren draait… Meer mensen dan we denken gaan dagelijks de strijd met zichzelf aan en blijken uiteindelijk ADD te hebben. Bij Monica vielen een aantal jaar geleden alle puzzelstukjes op hun plaats.

Als kind voelde ik me anders dan anderen. Ik was altijd in mezelf gekeerd, ging extreem diep in op dingen die ik interessant vond en alles daar buiten vond ik saai en kreeg niet mijn aandacht. Mijn dagen bestonden uit piekeren; dag en nacht.

Op mijn zestiende trok ik aan de bel. Na vele gesprekken met mijn huisarts, psychologen, psychiaters en het maken van uitgebreide testen werd de diagnose ADD gesteld. Vanaf dat moment bezocht ik wekelijks een psychologe, maar al snel constateerde ik dat ik me hier dóódongelukkig voelde. Ik kon mijn gedachten niet onder woorden brengen en ik had het gevoel dat ik werd aangezien voor een idioot. Dit maakte voor mij de gehele situatie erg ongemakkelijk. De volgende de stap was Ritalin, wat overigens ook geen succes was, omdat ik er ontzettend depressief van werd.

Wat mij écht geholpen heeft is naar mezelf luisteren en zoveel mogelijk rust creëren. Ik kwam erachter op welke momenten ik kortsluiting in mijn hoofd kreeg en wist hoe ik moest handelen om deze situaties te voorkomen. Ook heeft sporten mij geholpen om rust te vinden. (Ik moet alleen niet té fanatiek worden, aangezien ik een persoon ben die tot het uiterste ga en volledig kan doordraaien.)

Op dit moment ben ik nog steeds de pieker-koningin, lijd ik aan hyperfocus, kom ik dromerig over en vind ik het soms lastig om open kaart te spelen, vooral in grote groepen. Maar ondanks alle “struggles”, gaat het op dit
moment erg goed met me. Ik heb afstand gedaan van mensen en dingen die mij veel stress en negatieve stemmingen opleverden en doordat ik mezelf beter heb leren kennen, kan ik omdenken en negatieve gedachten omzetten in positiviteit.

 

Een leven met ADD is een leven vol uitdagingen. Herken jij jezelf in de volgende symptomen?

 1. Je hebt een rustig en geordend leven nodig om alles te kunnen overzien, maar een te saai en geregeld leven zorgt ervoor dat je “wegzakt”. Ik presteer het best als alles tot op de minuut geregeld is en ik van te voren weet wat ik kan verwachten. Maar daarnaast ben ik ook snel uitgekeken op spullen, kapsels, kleding en bepaalde mensen en voer ik regelmatig drastische veranderingen door.
 2. Er hoeft maar íets te gebeuren en je stemming slaat meteen om. Vaak heb je geen idee waarom. Van ’t ene moment op ’t andere moment kan mijn stemming omslaan van blij en enthousiast, naar geïrriteerd en pessimistisch.
 3. Als je iets écht leuk vindt, kun je je wél goed concentreren, waardoor je je niet bewust bent van wat er om je heen gebeurt. Vaak zit ik achter mijn laptop te werken en heb ik geen flauw idee wat er om mij heen gebeurt. Alsof ik een soort scherm om me heen bouw. Ik doe dit niet bewust, maar desondanks denken mensen dat ik egoïstisch ben en ik niet geïnteresseerd ben in anderen. Terwijl ik van nature een heel sociaal en erg betrokken persoon ben.
 4. Jouw hersenen zijn continu aan het werk, waardoor je soms dromerig overkomt op andere
  mensen.
  Iets wat ik heel veel doe, is dromen! Ik kan helemaal verdwijnen in bepaalde gedachten, waardoor ik eindeloos kan staren. Zo nu en dan veroorzaak ik kleine ruzies of wek ik dubbelzinnige gedachten op bij mannen, omdat ik een tijd lang mensen aan kan staren, zonder dit in de gaten te hebben. In werkelijkheid kijk ik dwars door die persoon heen. Tja.. leg dat maar eens uit.
 5. Je wil het liefst iedereen om je heen meteen helpen, ongeacht jouw eigen werk, taken of andere bezigheden. Tegenwoordig maak ik voor mezelf lijstjes met dingen die ik kan afvinken, zodat ik niet in de problemen kan komen. Maar omdat ik erg probleemoplossend in elkaar zit en ik het liefst anderen wil helpen, cijfer ik mezelf vaak weg.
 6. Je hebt een groot inlevingsvermogen, je bent gevoelig en betrokken en je neemt heel snel informatie en indrukken in je op. Ik hoef maar íets te zien en ik voel meteen aan in wat voor situatie ik of een ander verkeer. Ook ben ik extreem gevoelig en neem ik het gevoel van anderen snel over. Hierdoor ben ik snel geneigd om andere mensen zielig te vinden… vooral bejaarden.
 7. Je laat niet meteen het achterste van je tong zien, in het begin ben je terughoudend en onnodig onzeker. Wanneer ik in een nieuwe groep mensen terechtkom, ben ik geneigd om eerst de kat uit de boom te kijken, voordat ik van mezelf laat horen en kan ik onzeker zijn om de meest kleine dingetjes.
 8. Het liefst vermijd je drukke situaties, zoals grote groepen mensen, drukke kantoorruimtes of feestjes. Drukte + véél mensen = teveel prikkels = kortsluiting in mijn hoofd. Ik vergelijk dit vaak met het luisteren naar een radiozender met heel veel ruis op de achtergrond. Op dit soort momenten trek ik mezelf terug om weer op te laden.
 9. Je kortetermijngeheugen laat je vaak in de steek. Wat jaren geleden gebeurde, kan ik nog in detail navertellen, maar wat mij 10 seconden geleden werd gevraagd te onthouden, weet ik nu al niet meer.
 10. Je presteert het best onder stress en schuift daarom dingen voor je uit. Ik heb extra stimulans nodig om in beweging te komen; de stress moet oplopen voordat ik echt in actie kom. Tijdens mijn studie was ik goed in lijsten met begrippen in mijn hoofd te proppen. Gestructureerde  leerschema’s werkten niet bij mij, maar lastminute stampwerk leverde me hoge cijfers op.

 

Lees ook: Tessa heeft ADD (en schreef ons daar een brief over)

 

Geschreven door