10 uitspraken waaraan je kunt herkennen dat iemand in therapie is

Lekker bij de psycholoog op de bank je sores van je aflullen. Na een heftige relatiebreuk, een burnout of een periode van depressieve gevoelens of algehele zingevings-problematiek is de stap naar een zielenknijper snel gemaakt. Lag er vroeger nog een taboe op in therapie zijn, tegenwoordig doen we er een stuk minder krampachtig over. En diegenen die hun lippen stijf op elkaar houden over hun wekelijkse uurtje introspectie…die herkennen we van heinde en ver!

Ik ben helemaal voor therapie. Zelf heb ik in mijn leven minstens acht psychologen, psychiaters en aanverwanten versleten en van al die types heb ik wel iets meegenomen. Al was het maar dat je jezelf niet te serieus moet nemen; daar kwam ik achter toen een psychiater tijdens een uiteenzetting van mijn slechte dag in slaap viel. Maar goed, dat terzijde.

LEES OOK: Supergezond: aan jezelf denken! En dit is waarom

Ik vind eigenlijk dat iedereen in zijn leven een paar sessies bij een therapeut zou moeten volgen, zo tussen je twintigste en vijfentwintigste. Ter preventie van komend onheil. En om jezelf te leren kennen. Weet wel dat je door therapie onvermijdelijk een tijdje met nogal cliché-matige uitspraken gaat smijten. Uitspraken waarachter de toehoorder altijd het zinnetje “Dat zegt mijn therapeut” kan plaatsen. Ik noem er een paar:

* “Ik moet nu gewoon echt ‘Nee’ leren zeggen”

* “Het is heel belangrijk dat ik dit een plekje ga geven”

*”Ik ben mezelf gewoon veel te lang voorbijgerend”

*”Ik heb roofbouw op mezelf gepleegd. Het is niet gek dat ik zowel geestelijk als lichamelijk onderuit ben gegaan”

*”Die maatschappij van tegenwoordig gaat ook veel te snel; ik moet leren onthaasten”

*”Ik moet mezelf in acht nemen; ik heb de neiging om steeds maar door te hollen”

*”Nu is het tijd voor mij!”

*”Ik heb de neiging om altijd voor iedereen klaar te staan, maar wie is er voor mij?”

*”Ik heb gewoon een heel perfectionistische persoonlijkheid; daar loop ik telkens weer tegenaan”

*”Ik moet meer voor mezelf opkomen”

*”Ik moet leren in mijn kracht te staan”

*”Ik houd gewoon al een hele tijd veel te veel ballen in de lucht”

*”Ik ga me er niet voor schamen dat ik nu ook eens wat ruimte voor mijzelf opeis”

* “Ik heb me nooit gezien gevoeld

* “Het is tijd om de regie over mijn eigen leven weer terug te nemen

“Ik heb geleerd mijn eigen zwakheden te omarmen”

“Ik heb een enorme groei doorgemaakt

Ben je of ken je iemand die dit soort dingen zegt…don’t worry! Veel van ons hebben dit soort dingen op een zeker moment in ons leven gezegd. En soms zit er ook wel een kern van waarheid in (al moet daarbij vermeld worden dat de mensen die het snelst zeggen dat ze willen leren vaker ‘nee’ te zeggen over het algemeen de mensen zijn die nooit moeite gehad hebben met ‘nee’ zeggen!)

LEES OOK: Quote: “Mijn voornemen voor 2016? Sexy as fuck!”

Geschreven door