10 HEERLIJKE dingen om aan te denken als je niet kunt Slapen

Het kan soms zo lastig zijn om de slaap te vatten. Daarom bedachten we –na een slapeloze nacht- deze heerlijke dingen om aan te denken als het (weer) niet wil lukken. Want getob is nergens voor nodig, beter visualiseer je tot in detail die liefdesvakantie met George Clooney. Nu je er toch bent, zal ik maar zeggen.

Ik houd nogal van slapen en ik moet je zeggen dat ik er meestal ook bijster goed in ben. Maar heel soms, zoals vannacht het geval was, wil het niet lukken, ondanks een zachte splittopper hoeslaken 180×200. En lig ik uren naar mijn plafond te kijken, in gezelschap van mijn vredig knorrende geliefde die het er intussen gewoon om ligt te dóen met zijn geslaap. Dus voor ik het weet ben ik begonnen. Met me af te vragen of er oorlog komt door Trump en ik dan wel of geen vergif zal innemen als de Russen woest op mijn deur bonken. Of dat ik morgen ineens mijn baantje verlies en ik dan misschien wel principieel als patatbakker aan de slag ga, en of ik daar niet te dik van zou worden want ik houd zo van mayonaise. Of dat ik misschien wel een ernstige aandoening heb, en of dat misschien begint met dat rare, trillende oogzenuwtje waar ik nu al dagen last van heb. Of mijn banksaldo nog wel oke is of dat ik spoedig écht aan de bedelstaf raak en dat ik dus ook gewoon een normaal vak had moeten leren, zoals mijn broer ofzo. En waarom zijn er eigenlijk geen eeuwig durende telefoonbatterijen, want hallo dat is toch idioot eigenlijk? En dat is allemaal nog het onschuldige deel hè mensen, want zodra ik eenmaal bij de Genante Herinneringen Volume 1 t/m 964 of de Dingen Die Ik Had Moeten Zeggen En Ooit Nog GA ZEGGEN OOK Volume 1 t/m 197538754 ben aangekomen, zijn de rapen meer dan gaar. En kan ik net zo goed uit bed gaan om de kat maar eens indringend aan te gaan kijken in de keuken, boven een kopje thee. Samen met mijn wallen.

En dat is dus allemaal helemaal nergens voor nodig bedacht ik me vanochtend nogal belachelijk vroeg, toen ik –inderdaad- naar mijn kat zat te staren. Die het overigens geen ene jota kon schelen dat het vrouwtje het even niet zo makkelijk had, gewoon de tuin inliep en uren wegbleef zonder me ook maar een blik waardig te gunnen. De trut.
Maar goed nieuws was er ook, want ineens kreeg ik een epiphany: wat als ik nu eens een lijstje onderwerpen aanlegde voor mijn volgende slapeloze moment? En ik daar eens niets dan HEERLIJKS voor zou verzinnen, zodat die nachtelijke deprimerende nood als het ware een kans van formaat zou worden, nu ik er toch al lag en alles? Ik vond het wel lekker omdenkerig van mezelf, dus 62 koppen koffie en een warme douche later, was dit lijstje het resultaat. En serieus mensen, ik ga hier bijna gewoon expres voor wakker blijven vanavond want de heerlijk verkwikkende LEVENSLUST die van deze onderwerpen afspat, die wil jij ook. En al helemaal ’s nachts. Nee maar echt en al zeg ik het maar even zelf:

1 Die liefdesvakantie met George C.

Nu heb ik een heel leuke man en George is met die megaslimme en megamooie Amal, maar het is NACHT, ik slaap niet en toevallig kende ik George al veel eerder dan die hele Amal via ER. Dus kan ik nu best eens even heel precies onze liefdesvakantie gaan uitstippelen, vol champagne en fladderende zomerjurken en cabrio’s en George die me in zijn witte doktersjas met zijn ER-blik aankijkt en dan ineens verontrustend sexy een stethoscoop pakt ofzo. En dat allemaal dus in Rio de Janeiro. Of misschien toch Singapore? Osaka? George, schat, wat denk jij?

2 Een dankwoord voorbereiden

Want je kunt maar voorbereid zijn op die dag dat je a) een Oscar wint b) Gaston een miljoen komt afleveren samen met die hideous cheque van ‘m, maar een kniesoor c) je wordt uitgeroepen tot werknemer van het jaar d) je gewoon ordinair 43 wordt, zoals ik laatst, en je daar gewoon lekker joie de viverig wat sjeu aan wilt geven. Tip: vergeet je moeder niet te bedanken! Gaan ze subiet allemaal van naar de tissues grijpen, kun jij intussen even een slokje water nemen en als een ware Meryl Streep glimlachen naar je publiek.

3 De ideale (kleding)kast samenstellen

En voor mannen is dit dan denk ik een verhaal vol Hornbach en planken en handige schuifdeuren en tekeningen enzo, voor vrouwen (oké: ik dan) is dit een kwestie van dingen op kleur willen hangen, en voorjaarsmust-haves en combinaties verzinnen en jezelf al in de Elle zien staan, als urban hipster lekker modebloggerig spontaan op de kiek gezet terwijl je compleet onvoorbereid maar STUNNING aan je latte-to-go liep te lurken met een flaphoed op. Eigenlijk net zoals hoe het in het echte leven ook constant gaat ja, wat je zegt. En daar moeten we wel op voorbereid zijn he, op dat moment? Tada, je ligt nu toch al in dat bed, en mode-icoon zijn is nu eenmaal wél een 24/7 ding, vriendin. Wat zeg ik: het is gewoon een roeping voor je, maar gelukkig gaat het je allemaal verrassend makkelijk af. Zo ben jij dan ook wel weer.

4 Je thriller/ roman/ verzamelde werken verzinnen

Want dat willen zo ongeveer 1 miljoen mensen dus hallo. Heel belangrijk: een eerste zin. En begin dan niet over het weer ofzo, iets dieps en mystieks werkt beter. “Nee, het was nog niet voorbij”, bijvoorbeeld. Of: “De kamer was donker, en het bloed overal.” Nou, daar ben je wel een nachtje of wat zoet mee verder, toch? En anders Karen Slaughter wel.

5 Jezelf als Beyonce visualiseren

Of Lady Gaga. Of Madonna. Of Dolly Parton. Want serieus: die vrouwen zouden rillend van angst en opgekropte jaloezie toekijken hoe jij die hele music scene wel eens even naar een totaal hoger plan zou trekken, met je gitaar en je visie en je dansmoves en engelenstem en alles. Vergeet hier ook punt 2 niet, in verband met het in ontvangst nemen van je Grammy. Een mens kan maar voorbereid zijn.

6 Een nieuwe carrière uitstippelen

Toegegeven: het is een wat groot thema maar houd het vooral klein en denk vanuit wat je altijd al tof vond. Zo heb ik een vriendin met –net als ik- een nogal uit de klauw gelopen schoenen fascinatie, die op een mooie nacht ineens bedacht dat… ze heel wel een eigen schoenenimperium op zou kunnen zetten, bij wijze van van je passie je werk maken en alles. Nu is dat nog niet zo ver, maar gelukkig heeft ze de volgende ochtend wel meteen weer nieuwe schoenen gekocht. Research is ook wat waard, zeg ik dan maar. En dat eitje is toch maar mooi gelegd, dus morgennacht weer verder.

7 Je begrafenis bedenken

Jip: een tikkie morbide is het natuurlijk wel, maar je moet de mensen eens de KOST geven die hier in gedachten stiekem mee bezig zijn en daar op een rare manier ook nog eens reuze van opknappen. En ik heb het dan ook niet over een lullig begrafenisje hier hè, dat leven van jou mag GEVIERD worden! Dus kom maar door met die acapella zangers, witte duiven, straaljagers in formatie, harpsolo’s, schitterend evenwichtige doch emotionele speeches (van wie? van wie?), 900 bezoekers in het WIT ofzo, beierende kerkklokken en dat rijtje eenzame en voor eeuwig ontroostbare exen op de achterste kerkbank. Tip: vergeet ook de borrelhapjes niet, een beetje begrafenis doet aan champagne, gelukskoekjes, vuurwerk en sushi na afloop. Tenminste, de jouwe wel vannacht. Maar je was dan ook een heel bijzonder prachtmens. Sorry, BENT. BENT!!! Laten we vooral niet overdrijven nu.

8 Een uitvinding doen

Want de beste ideeën komen vaak ’s nachts en onthoud: die worden meestal uit ergernis geboren. Dus bedenk waar JIJ nou eens dringend behoefte aan hebt in het leven (ja, slaap, maar sorry je zult over je schaduw heen moeten springen want dát zit er dus even niet in), en ga daar op door. Een voorbeeld: ik weet toevallig dat de man die het inkepinkje in het beschuit verzon daarop kwam omdat hij op een dag in gevecht raakte met zijn vinger en de beschuitrol en dat escaleerde echt verschrikkelijk en ineens was de maat vol. EUREKA, en tegenwoordig is hij rijk. Nu jij nog. Tip: waarom hebben we nog geen eeuwig durende batterijen voor mobiele telefoons? Maar verder zeg ik niets. Al zou ik het op prijs stellen als je even opschiet want ik ben echt te dom om dat uit te vinden, maar irritant is het wel.

10 Complimenten voor anderen verzinnen

Want ook ’s nachts blijven we natuurlijk mensenmensen. En het is ook nog eens goed voor je humeur om als ware je Ghandi zelve te bedenken wat je wilt zeggen tegen mensen die je belangrijk vindt en van wie je houdt. Dus ga eens los op wat er zo mooi is aan je geliefde, je vriendinnen, je zus of moeder, je kind(eren) joh wat zeg ik: aan dat hele leven van je in het algemeen. En houd je niet in hè, het is extreem goed voor je hart en algeheel welbevinden om schoonheid en liefde te voelen, hoe meer hoe beter zelfs. Ook midden in de nacht. Als iedereen slaapt, behalve jij. En George Clooney natuurlijk, want die er nu eenmaal al-tijd voor je. De lieverd.

Gerelateerde artikelen

Back to top button