10 tijdslurpers waar je vandaag nog vanaf moet

Je kunt nog zo leuk plannen, op een of andere manier heb je altijd minder tijd dan gepland. De reden: tijdslurpers waar je heel snel vanaf moet.

Lees ook: Wat je echt moet gaan doen als je nooit het gevoel hebt dat je iets af hebt

Ik heb een planningsprobleem: in mijn planning heb ik altijd meer tijd dan in het echt. Ik heb een tijdlang geprobeerd me daar bewust van te zijn en dan ging ik nadat ik had bedacht wat ik allemaal zou doen op een dag, daar tien procent vanaf halen. Het werkte niet, volgens mij omdat ik de rest van m’n to do-lijst dan tien procent langzamer uitvoerde en uiteindelijk nog steeds eindigde met een takenlijst die in de avonduren gefixt moest worden. Volgens goed timemanagement-gebruik ben ik toen eens in kaart gaan brengen waardoor ik toch zo zelden uitkom met de planning die ik zelf maak en voilà, daar kwam het antwoord uit de hoge hoed: de tijdslurper. De tijdslurper is een op zichzelf onschuldig maar uiteindelijk zeer tijdrovend persoon / taak / gegeven, die je niet meerekent in je planning omdat die daar helemaal niet thuishoort, maar die op een of andere manier altijd heel irritant opduikt en dan mooi de boel in het honderd stuurt. Toen ik er eens op ging letten, realiseerde ik me dat ik heel veel tijdslurpers heb. Tijdslurpers waar ik dol op ben (ik zet nooit op mijn to do-lijst ‘hond uitlaten’ maar dat kost natuurlijk ook tijd en dat doe ik graag), maar ook tijdslurpers die alleen maar stress opleveren en zeker geen energie. Zoals daar zijn bijvoorbeeld:

Lees ook: Heb je het gevoel dat je vastzit? Onthoud dan deze 5 dingen

  • Die ene collega die je van dag tot dag op de hoogte houdt van het revalidatietraject van de kat na een pootoperatie, hoewel je daar niet naar vraagt en de kat in kwestie ook nog nooit hebt gezien.
  • Ongeordende mail. Is ‘geen tijd’ je favoriete excuus om je mailbox niet op te ruimen, reken dan voor de lol eens uit hoeveel tijd je kwijt bent met het zoeken van dat éne bericht dat natuurlijk nergens te vinden is, maar hé, het moet er echt staan, dus waar is het nou gebleven?!
  • WhatsApp-conversaties die echt nergens over gaan en waar je ook niet per se blij van wordt, maar waar je toch niet uitcheckt omdat je niet ongezellig wil lijken.
  • De vriendin die maar door blíjft gaan over het onrecht dat haar is aangedaan door haar werkgever / de bloedige ontslagstrijd van haar man / de vreselijke thuiszorg van haar moeder en tegen wie je na een halfjaar alleen maar wil zeggen: val me er niet mee lastig en hé, leuk dat je ook eens vraagt hoe het met mij gaat, NOT.
  • Files. Zo tijdrovend. Het nieuwe werken – als het ook maar enigszins kan in je baan – rules.
  • Stapeltjes. Ze zien er extreem georganiseerd uit, maar uiteindelijk zijn stapeltjes niks anders dan een verzameling papieren zonder volgorde, waardoor je alleen maar vaker en langer moet zoeken naar net dat ene papiertje dat natuurlijk nergens te bekennen is.
  • Mensen die een beroep op je doen voor het opruimen van de garage / het wegbrengen van lege flessen / het uitzoeken van achterstallige bonnetjes / andere dingen die ze prima zelf kunnen.
  • For old times sake blijven afspreken met studievrienden / oud-basisschoolklasgenoten / je buren van drie huizen geleden, terwijl je die mensen eigenlijk helemaal niet zo leuk vindt.
  • Je telefoon als je hem eigenlijk niet echt gebruikt en alleen voor je neus houdt omdat je geen zin hebt om te beginnen aan wat je eigenlijk moet doen.
  • Vragen die je al drieduizend keer hebt beantwoord en die je dan voor de 3001ste keer van een antwoord voorziet, omdat je te aardig en te beleefd bent om gewoon terug te mailen / zeggen dat je dit al zo vaak hebt gezegd dat het echt irritant begint te worden.

Lees ook: Als je er stapelgek van wordt dat je altijd alles uitstelt

(Beeld: Unsplash)

Gerelateerde artikelen

Back to top button