100 dingen waarover vrouwen zich de godganse dag schuldig voelen

Er zijn van die dagen dat Miriam ’s morgens wakker wordt en zich werkelijk om alles schuldig voelt. Om álles, zoals… 

Dat ik vergeten was om mijn wekker vroeger te zetten en daarom pas om 07.30 uur wakker word. Terwijl eerder opstaan totaal zinloos is omdat dan mijn vriend op dat tijdstip al in huis rond dabbert en een godsgruwelijke hekel aan mijn ochtend ‘geouwehoer’ heeft.

Dat ik mijn dochter al twee dagen geen berichtje heb gestuurd. Zal je zien dat ze ergens al twee dagenlang zwaar gewond in het ziekenhuis ligt. Terwijl ik heus wel besef dat als er iets met haar zou zijn gebeurd ik, als haar moeder zijnde, als eerste zou zijn geïnformeerd.

Dat ik in de badkamer ontdek dat er al twee dagen een was in de wasmachine zit. Wat ben ik toch een gore viespeuk. Wie laat er nou twee dagen lang natte was in de wasmachine zitten? Terwijl er niemand is die mij aan mijn oren naar de wasmachine gaat trekken met de woorden: ‘Jij vreselijk smerig mens dat je er bent….’

Dat ik ontbijt met stroopwafels en een kop koffie. Goed bezig Miriam Mars. Lekker gezond ook. Terwijl ik heus wel besef dat ik niet ineens dood tegen de vlakte neer ga omdat ik een keertje slecht ontbijt.

Dat ik me kut voel omdat ik al twee weken niet naar de sportschool ben geweest en me vooral schuldig voel naar de sportschoolhouder toe. Terwijl ik heus wel besef dat het hem geen drol uitmaakt verder. Hij krijgt zijn geld toch wel.

Dat ik, al scrollend door mijn feed op facebook ineens als een gek allerlei onzinnige berichtjes ga lopen liken omdat ik al dágen niks heb geliket. Terwijl ik weet dat er niemand is die zo compleet over de flos voor mijn deur staat met de vraag waarom ik iets niet heb geliket.

Dat ik ineens overal stof zie dwarrelen en dat mijn ijskast stinkt. Terwijl die stof ook door mijn vriend zou moeten worden opgemerkt evenals die gore lucht die in de ijskast hangt.

Dat ik mezelf de allerslechtste moeder op aarde vind omdat, toen mijn zoon gisteren belde, ik maar half heb geluisterd omdat ik naar Expeditie Robinson zat te kijken. Terwijl ik weet dat er echt geen noodklok werd geluid aan de andere kant van de lijn maar dat hij gewoon even wilde kletsen.

Dat ik 57 what’s appjes van mijn vriendinnengroep heb gelezen maar nergens op heb gereageerd. Terwijl mijn vriendinnen weten dat wanneer er echt iets aan de hand is ik meteen reageer.

Dat ik een collega heb beloofd dat ik haar wel even zal bellen om iets kort te sluiten maar dat niet meer heb gedaan. Terwijl ik weet dat wanneer mijn collega er echt niet uit was gekomen zij mij wel even zou bellen. Of appen. Of mailen.

Dat ik me realiseer dat mijn ouders anderhalve week geleden zoveel jaar getrouwd zouden zijn geweest en dat ik dat helemaal ben vergeten. Terwijl ik weet dat mijn moeder op die dag altijd een bloemetje op het graf gaat leggen van mijn vader en dat ik me nu dus ècht schuldig moet voelen omdat ik dat helemaal ben vergeten.

Er zijn van die dagen dat ik mezelf bij het opstaan al om alles schuldig voel. Gelukkig merk ik, naarmate ik ouder word, dat dat steeds minder wordt. Dat het mij steeds beter lukt om op dagen waarin ik opsta met een shitload aan schuldgevoelens ik onmiddellijk de koe bij de hoorns vat. Dan leg ik mijn vriend ’s morgens liefdevol het zwijgen op door zelf niets te zeggen, dan stuur ik even een grappig appje naar mijn dochter waarop zij onmiddellijk levend en wel reageert, dan zet ik die wasmachine gewoon nog een keer aan, dan geniet ik van mijn stroopwafels, dan plan ik meteen een uurtje sporten in mijn agenda, dan scroll ik door mijn feed zonder iets te liken, dan pak ik even de stofzuiger en gooi alles wat aan het rotten is in mijn ijskast in de vuilnisbak, dan stuur ik een kussende smiley naar mijn zoon, dan verwijder is die 57 what’s appjes uit mijn telefoon, dan mail ik meteen naar mijn collega de vraag of het allemaal gelukt is, dan pak ik de telefoon en bel ik naar mijn moeder en zeg ik: “Mam? Sorry. Ik ben jullie trouwdag helemaal vergeten. Ik kom zo even langs. Is dat goed?”

Lees ook: Stop met verontschuldigen! Deze app gaat je daarbij helpen

(Beeld: Unsplash)

Gerelateerde artikelen

Back to top button