11 dagelijkse dingen om ondanks de winter heel blij van te worden

Gewoon, omdat het kan: hier 12 dagelijkse dingen om ondanks de winter even heel blij van te worden. Om de grauwheid te ontvluchten, zeg maar.

Lees ook: Doei dip! Dit helpt tegen herfstblues (en 1 miljoen Nederlanders hebben die)

‘Heb je een winterdepressie?’ vroeg mijn man gisteren aan me. Ik denk dat dit vrij vertaald zoiets betekende als: wist je dat je een onevenredig groot deel van je tijd besteedt aan klagen over de tijd van het jaar, en dat is nou net een van die dingen waar je nul komma nul invloed op hebt. Nee, ik heb geen winterdepressie, maar oké, hij heeft gelijk: ik klaag wat af momenteel. Januari is mijn maand niet, februari evenmin.

Ja, oké, dat mijn dochtertje twee jaar geleden in januari werd geboren haalt de maand ontzettend op, maar dan nog: in deze tijd van het jaar is alles grijs en grauw en het duurt nog driehonderd jaar tot het weer zomer is. Het is of koud of vies regenachtig of allebei. Ik probeer echt te genieten van een zeldzame winterdag met blauwe lucht en de kou in je neus, maar op een of andere manier mis ik het gen om dat blije wintergevoel echt te beleven. In plaats daarvan heb ik een app gedownload die me vertelt hoeveel dagen het nog duurt tot de zomer, maar ik betwijfel of dat nou zo’n goed idee was.

En net toen ik weer eens lekker in mijn ik-haat-de-winter-ik-ben-er-niet-voor-gemaakt cocon zat, las ik in de krant een artikel over de al dan niet ingebeelde winterdepressie. Een strenge psycholoog kwam aan het woord met als strekking: het enige waar je invloed op hebt, is hoe je ergens mee omgaat. Misschien een dooddoener, maar voor mij goed om te lezen. Want ik zeg altijd dat ik niet hou van geklaag en ondertussen klaag ik wat af. Alleen, het weer verandert niet omdat ik ga zitten mokken, noch gaat de tijd sneller. En erg gezellig is het ook niet.

Daarom besloot ik – op advies van die psycholoog in dat artikel – gewoon op te schrijven waar ik wel blij van wordt in deze tijd van het jaar en toen ik eenmaal begon, was het nog best een lijst. Dagelijkse dingen, niets fancy’s of extreems zoals twee maanden naar Bali vertrekken (zou ik ook blij van worden, daar niet van, maar ik las ook dat je van dromen over dingen die je niet gaat doen, dus juist niet blijer wordt). Het is een simpel trucje, maar ik had niet verwacht dat het echt zou werken. Ik zou nog bijna van de winter gaan houden.

Lees ook: Deze les in de sportschool gaat winterblues tegen

Voor wie het ook nodig heeft, twaalf dagelijkse dingen om even blij en gelukkig van te worden:

 • Het vooruitzicht van je eerste koffie’tje in de zon of, als je geluk hebt, de daadwerkelijke uitvoering daarvan. Met je winterjas aan, maar toch.
 • Stamppot. Heel veel stamppot.
 • Dat de dagen – heel langzaam, maar het is wel zo – weer een klein beetje langer worden.
 • De lange avonden vullen met een heel seizoen van één serie. Ja, gewoon, hup, in één keer.
 • Nu al zomerkleding shoppen en als je dan toch bezig bent een vest om in te wonen aanschaffen in de wintersale.
 • Bitterballen in een warm cafeetje.
 • Het vakantiefotoboek van vorig jaar, of het jaar ervoor, maken (voordeel van die klus eindeloos uitstellen: je beleeft je vakantie in de winter opnieuw).
 • Verdwijnen onder een warm dekbed in een koude slaapkamer. En bij voorkeur aankruipen tegen een warm lijf.
 • De gordijnen dicht doen en daarmee de regen buitensluiten.
 • Nu al de zomervakantie plannen. En niet rats, rats in één avond boeken, maar urenlang op internet fijne foto’s kijken van luxe villa’s die het toch niet worden, maar dromen mag.
 • De geur van een nieuw boek, opengeslagen op je bank / bij de verwarming / onder een dekentje / allemaal tegelijk.

Beeld: iStock

Lees ook: Wat je kan doen tegen de winterdip

Geschreven door