11 dingen die je herkent als je een ochtendmens bent

Dat je echt blij wordt als je vroeg uit de veren bent en zelfs de lucht ’s ochtends ook mooier vindt: ziehier, wat je hoogstwaarschijnlijk herkent als je ook een ochtendmens bent.

Lees ook: Geen ochtendmens? 6 redenen om je wekker toch om 06:00 uur te zetten

Avondmensen, ik bekijk ze in bewondering. Zij die na halftwaalf ’s avonds nog hele excelsheets vol pennen met ingewikkelde cijfers (oké, die bekijk ik als taal-mens sowieso met bewondering en helemaal als ze dat dus ’s avonds nog foutloos weten te doen), die eigenlijk pas rond middernacht opleven en met gemak de hele nacht in de lampen hangen omdat ze dan pas echt in hun element zijn. Ikzelf ben niet zo. Bepaald niet, zelfs. Alles wat na negen uur ’s avonds moet gebeuren gaat ongeveer drieëntwintig keer zo langzaam als wanneer ik het ’s ochtends zou doen en van de nacht word ik altijd een beetje eh… triestig, ofzo. Zo niet van de ochtend. Ik leef juist op van het begin van de dag, als alles nog open ligt, ik barst van de energie en het liefst ga hardlopen. Waarmee ik bedoel: als ik dan toch moet sporten, dan doe ik dat het liefst ’s ochtends meteen bij het opstaan. Ik bedoel heel erg nadrukkelijk niet: ik doe ’s ochtends niets liever dan hardlopen. Ik ben geen behekste #fitgirl, laat staan sportverslaafd. Hoewel ik op zichzelf nogal verslavingsgevoelig ben, maar daarover een andere keer meer. Sportverslaving is er eentje die ik in elk geval niet snel zal oplopen.

Maar goed, we dwalen af. Een ochtendmens dus, dat ben ik. Altijd al geweest. Waar vriendinnetjes klagend en kreunend op de fiets naar school stapten, trapte ik fris als een hoentje voor ze uit. Waar de gemiddelde avondmens het al een prestatie vindt om voor tien uur ’s ochtends überhaupt achter een bureau te zitten, begin ik mijn werkdag het liefst om half acht ’s ochtends. Het gevoel dat je nog tig uur hebt voor de lunch, daar word ik extreem zen van. Na de lunch begint het echter al minder te worden met al die energie en de avond, dat is mijn ding niet. Ja, Netflixen met een wijntje als de kinderen eindelijk slapen, dat wel. Maar dat is dan meer in de zombiestand, ik kan niet beweren dat ik dan overlopend van energie nog eens even een ingewikkeld essay in elkaar ga zetten (bij wijze van spreken dan, ik zet sowieso niet zo vaak een ingewikkeld essay in elkaar). Soms denk ik dat ik vroegbejaard ben als ik weer eens intens gelukkig om tien uur onder de wol kruip, maar dat is het eigenlijk niet. Ik ben gewoon gemaakt voor de ochtend. Voor wie dat ook geldt, is dit hoogstwaarschijnlijk herkenbaar:

Lees ook: Dit is wat ochtendmensen anders (en beter!) doen

 • Het hele gevoel van: de dag ligt nog voor me, ik ga vandaag extreem veel gedaan krijgen en heb nog zeeën van tijd, je houdt daarvan. Sterker nog, je hebt dat nodig om niet overspannen te worden.
 • Je vindt alles ’s ochtends mooier. Het leven, de lucht buiten, de kleuren en het ruikt ook nog eens lekkerder en frisser, maar dat kan honderd procent perceptie zijn.
 • Je hebt nog nooit één slaappil nodig gehad.
 • Na achten wordt het snel minder met je energie, humeur, gemoed, leven – alles. En als je om elf uur nog niet in bed lig, is het echt een dolle dag. Wat natuurlijk soms best leuk is, maar doorgaans word je er echt niet gezelliger op als je de halve nacht doorhaalt. Want…
 • Uitslapen is niet je hobby. Je kan het ook gewoon niet, word zelden na half negen wakker en meestal ruim voor achten.
 • Die heel enkele keer dat je na negen uur wakker wordt, voel je je ook meteen een beetje slecht en nutteloos, alsof de hele dag feitelijk al verloren is gegaan.
 • Je vind het dan ook prima als je wekker om half zeven gaat. Tenzij je kinderen je enorm hebben beziggehouden ’s nachts of je bij wijze van uitzondering heel laat naar bed ging, ben je om half zeven prima te wakker te krijgen. En – nu wordt het eng voor avondmensen – je vindt het ook wel lekker om vroeg op te staan.
 • De snoozebutton is je vreemd. Je gebruikt het ding letterlijk nooit.
 • Van slaapproblemen heb je ook geen last van. Dat is fijn, hoewel het wel een beetje gaat vervelen dat je na elf uur amper nog functioneert. Lijkt je ook weleens heerlijk om ’s avonds laat nog haarscherp van alles te kunnen afmaken en Netflix marathons te kunnen houden zonder in slaap te vallen.
 • Jij bent diegene stipt op de openingstijd van de supermarkt voor de deur staat met een lege kar en een lijst weekboodschappen. Het is a, lekker rustig en b, je schiet er vol energie zo doorheen.
 • Als je een relatie hebt met een avondmens wordt het of ingewikkeld of juist een mooie aanvulling op elkaar, er is niet echt een tussenweg.

Lees ook: 12 dingen die alle mensen die geen ochtendmens zijn herkennen

Gerelateerde artikelen

Back to top button