12 dingen die ik leerde van 10 dagen sportvasten

Twee weken geleden begon Sara aan een 10 daagse sportvastenkuur. Ze wilde een begin maken met afvallen en van sporten en gezond eten weer een routine maken. Het werden 10 lange, pittige dagen. Dit is wat ze leerde.

 1. In de afbouw -en opbouwdagen mag er gegeten worden, en dus moet er thuis worden gekookt. Een tijdrovende bezigheid. Ik dacht dat ik best veel kookte, maar het blijkt dat ik toch vooral veel voor me heb laten koken. Door de kok van mijn stamcafé, dat luistert naar de naam Bar Spek (what’s in a name…).
 2. Tijdens de sapvastdagen werd ik even zuur als een uitgeperste grapefruit…  Zonder mijn zwarte koffie met chocolade tonen was ik in staat iemand aan te vliegen.
 3. Tijdens het sportvasten kon ik nergens anders meer mee bezig zijn dan…. het sportvasten. Werken was geen optie, mijn hersens werkten nauwelijks. Het was alsof ik op een vakantie van 10 dagen was, maar dan wel een hele slechte.
 4. Ik had geen idee dat poepen iets is wat je echt enorm kunt gaan missen.
 5.  Op sapdag nummer 3 droomde ik van pizza met lange slierten gesmolten kaas. Ik hou niet eens van pizza. Mijn eerste maaltje op opbouwdag 1 – gestoomde spinazie met 2 gekookte eieren – smaakte echt als het allerlekkerste wat ik ooit had genuttigd. Tot mijn nieuwe lievelingsgerechten horen nu kabeljauw met groenten uit de oven en salade met gegrilde kipfilet. Geen geintje.
 6.  Noten, vooral de gebrande, ongezouten pistachenoten zijn  lifesavers. Ik mocht ze eten op de af -en opbouwdagen, maar ik snoepte er ook stiekem een paar tijdens het sapvasten. Noten voorkomen dat je op zwakke momenten je lichaamsgewicht in croissants naar binnenpropt. (Maar een likje zout volstaat ook als je je slap voelt.)
 7. Wekelijks gemeten worden door mijn FitenFast coach was mijn minst favoriete moment van de hele periode. Ik voelde me als een varken dat gekeurd werd voor de slachtbank. Mijn taille, heup, arm en rug-spek werd tussen een gemene tang vastgeklemd (een huidplooimeter), mijn rondingen werden met een meetlint opgemeten en alle cijfers werden tot een confronterend grafiekje verwerkt. Waarna ik door de trainer een tikje streng werd toegesproken: ‘Dat vetpercentage moet omlaag, dame!’ Na meting no. 1 stortte ik me dan ook huilend in de armen van mijn vriend.
 8. Als je gaat sportvasten (of een andere kuur of dieet volgt) is het wachten op de meningen. De ‘dunnen’ vonden het maar gek dat ik dit mijzelf aandeed en zagen me liever weer in een bitterbal happen, of wat borrels achterover slaan. Veel mensen waren cynisch: ik zou in no time wel weer die verloren kilo’s aankomen. De sportieven deelden tips over duursport en gezonde voeding. Mijn vriend moedigde me aan om gezonder en slanker te worden, maar bleef 10 dagen wel wat uit mijn buurt, vanwege mijn draakachtige gedrag. (Bij deze: sorry schat!) De vriendinnen die hun eigen strijd met de kilo’s voeren waren 10 dagen mijn steun en toeverlaat.  Sommigen raakten zelfs geïnspireerd om ook aan de slag te gaan.
 9. EMS training werkt dus echt. Op de Amsterdamse sportschool van FitenFast zag ik bekende acteurs, huismoeders, taxichauffeurs, oudere en jongere mensen trainen met elektroden op hun lijf. Het is alsof je een half uur lang traint in een bad met stroop, terwijl je lichte schokjes krijgt. Geen feest, maar na iedere training voelde ik me gestroomlijnder, fitter en, ook niet onbelangrijk, woog ik weer een kilootje minder.
 10. Een fitbit – zo’n armband die je stappen, calorieën en hartslag meet- kan dus niet tegen water. Ik ging er een half uurtje mee zwemmen, daarna was het ding morsdood.
 11. 10 Dagen geen alcohol kunnen drinken, boeide me – verrassend genoeg- niet heel erg. Toch werd een bezoek aan een opening en de kroeg op 4 Spa Rood snel wat saai. De hamburger en friet met mayo die mijn vriend later die avond naar binnen werkte, kon ik wel prima weerstaan. Ik nam, hoe verstandig, een volkoren boterham met humus. Het leverde me een complimentje van mijn coach op.
 12. De weegschaal werd van grootste vijand opeens mijn allerbeste vriend. Het hoogtepunt van mijn dag was tien dagen lang het wegen in de ochtend. De kilo’s vlogen eraf. Aan het einde van de rit, na tien dagen, waren het er 4,5. Een prima score, al zeg ik het zelf. Nog 5 te gaan!

Lees ook: 7 mindtricks waardoor afvallen nu wél lukt

Gerelateerde artikelen

Back to top button