15 dagelijkse dingen die je echt niet trekt als je weinig geduld hebt

Mariëtte is helaas niet gezegend met veel geduld. En staat zichzelf regelmatig op te vreten bij deze op zich alledaagse gebeurtenissen.

Lees ook: Van die dingen waar je je gewoon niet aan moet ergeren (maar ondertussen…)

Ik heb, vind ik zelf, een hoop goede eigenschappen, maar daarover een andere keer meer. Het gaat nu even om de eigenschappen die ik niet heb. Zijn er ook veel en met het gros ervan valt erg goed te leven (dat ik de ballen van natuurkunde snap is bijvoorbeeld een handicap die op dagelijkse basis vrijwel geruisloos bestaat in mijn leven). Maar in dat hele palet van allerlei karaktertrekken zit één groot en gapend gat: geduld. Ik zou graag zeggen dat ik niet zo veel geduld heb, maar dat is niet waar. Ik heb het gewoon helemaal niet. Soms is dat handig – zo ben ik altijd lekker snel in mijn werk en doe ik niet aan tijdverspilling – maar als moeder is het lastiger en in de rij voor de kassa is het niet te doen. Ik moet mezelf dwingen om niet te gaan zuchten en kan er niks aan doen dat ik kijk alsof ik ter plekke iemand ga lynchen. Waartoe ik in sommige gevallen overigens ook in staat zou zijn. En zo zijn er nog tig dagelijkse gebeurtenissen waar mijn bloeddruk acuut van gaat stijgen, zoals deze:

Lees ook: 13 momenten waarop je óók kunt mediteren

 • Dat iemand in een gesprek een totaal overbodig en onbelangrijk detail niet meer weet en dan de hele gaat zitten wikken met zichzelf: het was dinsdag, nee woensdag, nee dinsdag, nee toch maandag… Zucht.
 • Achter een auto rijden die met 95 over de linkerbaan kruipt.
 • Mensen die tot tien keer toe terugkomen op een beslissing. ‘Ja, we zouden dat rood doen, maar ik zat nog te denken…’ Nee, rood is rood, en dóór.
 • Plakkers die als ze ein-de-lijk hun jas aan hebben nog een heel verhaal gaan afsteken bij je voordeur.
 • Die ene groepsgenoot waar iedereen altijd een uur op moet wachten omdat hij / zij ‘nog wat spullen’ moet pakken.
 • Iemand die voor de 39ste keer over hetzelfde begint te zaniken. Ja, ontzéttend naar dat je arbeidsongeschiktheidsverzekering niet uitkeert voor je gebroken teennagel, maar dat weten we nu wel.
 • Vastlopende computers.
 • Mensen bij de kassa die pas als de caissière al klaar is hun portemonnee gaan zoeken in hun tas. DAT HAD JE DUS DRIE UUR EERDER KUNNEN DOEN TERWIJL JE STOND TE WACHTEN.
 • Bejaarden in de supermarkt. Om zes uur ’s avonds. Die het pad blokkeren.
 • Als mijn kind zelf zijn jas wil dichtdoen.
 • Mensen die onbelangrijke details gaan doorspitten, omdraaien, nog een keer doorspitten en er tig zinloze vragen over stellen.
 • Als je op een knopje drukt en de lift / de treindeur / het stoplicht reageert niet on-mid-del-lijk.
 • Een rij bij de pomp en dat iemand dan instapt om weg te rijden, maar eerst in slakkengang z’n gordel gaat dichtdoen en z’n bonnetje gaat opbergen.
 • Mensen die de neiging hebben alles wat je zegt nog even te gaan samenvatten.
 • De file.

Lees ook: Ben je een geduldig type? Dan hebben we heel goed nieuws!

Geschreven door