15 dingen die ik echt niet snap op Facebook

Berichten aan een huisdier en je zus taggen met wie je echt níéts hebt – er zijn zo van die dingen die Mariëtte echt niet begrijpt op facebook.

Lees ook: Deze Facebookvrienden heb jij ook (en ze zijn stiekem NIET te doen)

Onlangs had ik nogal veel te doen, dus ik deed wat ik sowieso te vaak doe als ik het druk heb: werkontwijkend rondhangen op facebook. Nu heb ik een beetje een haat-liefde verhouding met facebook, want ik ben dol op gluren, maar er valt ook genoeg te ergeren. Drieduizend onzinnige kattenfilmpjes bijvoorbeeld, of honderdmiljoen keer hetzelfde nieuws. Of, en dat is mijn persoonlijke ergernis-favoriet, vreemde posts van mensen die ik al dan niet in het echt ken en daar al dan niet leuk zijn, maar die zich op facebook in elk geval erg mallotig gedragen. Ik snap dat niet: waarom zou je willen overkomen als hersen- dan wel inhoudloos en waarom zou je in vredesnaam je facebookvrienden (deels ook je offline vrienden, althans, dat denk ik) een plaatje willen voorspiegelen dat niet zomaar een klein beetje is opgepoetst ten opzichte van de werkelijkheid, maar daar gewoon honderdtachtig graden van verschilt? Ieder z’n ding, hoor, daar niet van. Facebook is niet van mij en iedereen moet zich vooral gedragen zoals ie wil, maar ik verwonder mij er doorgaans intens. Over deze vijftien zaken bijvoorbeeld:

Lees ook: Windowshopper of relatiebouwer. Wat voor Facebook-gebruiker ben jij?

 • Dat mensen hun kind gaan feliciteren met diens eerste verjaardag. ‘Gefeliciteerd Pietertje!’ Want Pietertje leest mee?
 • Waarom iemand onder werktijd z’n spelletjesscores gaat zitten delen, en daarna met droge ogen klaagt dat ie zo veel te doen heeft.
 • Mensen die iets schrijven als “pffff, o nee :-(” maar als anderen dan vragen wat er is komen met “m’n echte vrienden weten dat wel, hier ga ik het niet plaatsen”. Wat wil je dan precies? Interessant doen?
 • Zelfde categorie: inchecken bij een ziekenhuis en dan zo van “ja, nee, zeg ik niet, alleen dierbaren weten wat er is”.
 • Ah, maar je wou tóch even die aandacht trekken?
 • Openbare shaming van een bekende met naam en toenaam, en dan: ja, sorry, ik moest dit even kwijt. Weleens van whatsapp gehoord? Mail? Telefoon? Aanbellen?
 • Een verdrietig bericht van iemand lezen en dat iemand daar dan onder heeft gezet: “Gelukkig heb ik dit niet.” Ja, dus? Je dacht: ik wrijf het er nog even in?
 • Mensen van wie ik wéét dat ze in een vette relatiecrisis zitten, die dan foto’s posten van “m’n schatje en ik” waarop ze net kleffe pubers lijken en waar de ongemakkelijkheid vanaf straalt.
 • Reacties die alleen maar bedoeld zijn om anderen een slecht gevoel te bezorgen en om te laten zien dat de afzender ervan het allemaal fantastisch doet in z’n leven.
 • Berichten in de categorie: “Net ontbeten.” Ja? En?
 • Het delen van spreuken die echt aantoonbaar ner-gens op slaan. “Kleinkinderen zijn mijn alles.” Eh… je ziet ze twee keer per jaar en informeert nooit naar ze, vertelde je schoondochter me vandaag nog.
 • Mensen die driehonderd foto’s van één enkel restaurantbezoekje plaatsen.
 • Mensen die zeggen dat ze het zo druk hebben maar die wel tijd hebben om de godganse dag van alles te gaan delen, zoals ellenlange artikelen over de zin en onzin van antroposofisch opvoeden terwijl ze helemaal niet geïnteresseerd zijn in antroposofisch opvoeden.
 • Mensen die een bericht schrijven aan hun huisdier. Hun huis-dier.
 • Dat er plaatjes voorbijkomen met alleen “tag je zus” erop, en dat 24,7 duizend mensen dat ook echt doen. En dat ik vrienden dat zie doen (plus halve liefdesverklaring) van wie ik weet dat ze in werkelijkheid he-le-maal niets met hun eigen zus hebben.
 • Dat iedereen altijd een mening heeft over zaken als de indexatie van uitkeringen voor een kleine groep chronisch zieken die vallen onder regeling die-en-die / het wel of niet kappen van een paar zieke bomen langs de dijk in Schubbekutteveen / dossier 12.5 artikel 8.106 van het Nederlandse duurzaamheidsbeleid / het geheime liefdesleven en het al dan niet aardige karakter van een BN’er die ze alleen kennen van diens rol in een soapserie.

Lees ook: Je bent zo leuk, dus waarom doe je zo debiel op Facebook?

(Beeld: iStock)

Gerelateerde artikelen

Back to top button