18 dingen die alleen avondmensen begrijpen

Femke is een avondmens. Een echte nachtbraker. ’s Ochtends is ze niet op haar best en ’s avonds bloeit ze op. Ze is altijd op zoek naar lotgenoten, want het lijkt wel alsof het gros van de mensen bestaat uit vroege vogels, die lekker vroeg onder de wol kruipen. Vooral als je halverwege de dertig bent en iedereen kinderen heeft, kun je niemand na 23 uur meer appen…

Ben jij ook een avondmens? Dan herken je dit zeker!

 1. Je neemt je elke avond voor om op tijd te gaan slapen.
  Met op tijd bedoel ik dan 23 uur. Ik streef wel eens naar 22 uur, maar dat is sowieso onhaalbaar. 23 uur zou in principe moeten kunnen, maar feit is dat ik het altijd ALTIJD 0.00 uur zie worden. En vaak ook wel 1.00 uur. Ja, ook op doordeweekse avonden.
 2. Je telt eigenlijk iedere nacht de uren die je nog kunt slapen en komt er dan wéér achter dat het er te weinig zijn
  En dan neem ik me dus weer voor om morgen echt eerder te gaan slapen
 3. Je vertelt jezelf dat je maar één aflevering van die supertoffe Netflix-serie gaat kijken en het volgende moment zit je halverwege het seizoen
  Ik kan gewoon niet stoppen. Elke keer geef ik mezelf de keuze: wat is fijner slapen of kijken? En dan wint toch: kijken kijken kijken.
 4. Elke ochtend heb je spijt 
  ‘Waarom ben ik nu weeeeeer te laat naar bed gegaan? Serieus! LEER het nou toch eens! Pffff, ik ben echt fokking moe.’
 5. Om die vele uren in de avond door te komen, heb je de neiging om te gaan schransen
  De weg van de keuken naar de bank leg ik ’s avonds echt te vaak af. Een koekje bij de koffie, nog eentje, dan een handje nootjes, dan een cracker met kaas, dan een blik knakworsten. Het gaat van kwaad tot erger.
 6. Zelfs als je onwijs moe bent, zul je niet om half negen gaan slapen
  Ik neem het me voor, maar ook op dát moment blijkt Netflix toch sterker. Ik vecht tegen de slaap, mijn ogen vallen dicht, maar er is een soort innerlijk verzet tegen die stomme slaap (in tegenstelling toch ’s ochtends, want dan is er niets fijners dan slaap. ’s Ochtends hoef ik ook geen Netflix te kijken, laat mij maar lekker slapen)
 7. ’s Avonds krijg je ineens de beste ideeën.
  En dus ga ik na Netflix, om 0.00 uur ’s nachts, achter de computer zitten om mijn begrafenis uit te schrijven. Of begin ik aan een briljante roman. Of schrijf ik eindelijk die lang verloren vriend een superlange mail.
 8. Pas na een uur of vijf ’s middags zit je echt lekker in de dag en als de donkerte invalt, ben je helemaal in je comfortzone
  Ik houd van de duisternis. Van de gezelligheid van avond. Kaarsje erbij, wijntje erbij. Het is echt mijn tijd van de dag. In tegenstelling tot de ochtend. Ik zie de lol van de ochtend echt niet.Lees ook: Ga jij ook graag vroeg naar bed? Dan herken je deze dingen vast!
 9. Als je eens een keertje vroeg opstaat, verwonder je je over het feit dat er al hele drommen mensen op straat zijn
  ‘Waarom?’, denk ik dan. ‘Jongens, vinden jullie dit niet vreselijk? Dit moet je toch niet willen?’
 10. Mensen die vertellen dat ze elke dag om zes uur op staan, begrijp je echt niet. ECHT NIET.
  Ik vraag het wel eens aan een vriend van me. ‘Waarom doe je dat?’ Hij antwoordt dan: ‘Vind ik lekker, kan ik rustig opstarten, beetje ontbijten, krantje lezen’ Nou, ik haast liever en ontbijt niet dan dat ik om zes uur opsta. Bah.
 11. Als je met vrienden in de kroeg zit, ben jij altijd degene die wil blijven, terwijl de rest naar huis wil
  Echt waar, als het gezellig is, zal ik nooit uit mezelf zeggen: ‘Laten we gaan!’ 1 uur, 3 uur, 5 uur…het maakt mij niet uit, ik wil dat de nacht voor eeuwig duurt.
 12. Ontbijten doe je zelden en als je het doet…dan staand
  Ik jas er ’s ochtends een bakje muesli doorheen, maar alleen als ik drie minuten extra heb. En wel staand, aan het aanrecht. Vaak laat ik de helft staan, omdat ik toch niet genoeg tijd heb.
 13. Je bedenkt vaak ’s avonds al wat je de volgende dag aan gaat trekken
  Ik heb gewoon echt geen tijd om dat nog ’s ochtends uit te zoeken. Soms laat ik het erop aankomen, maar dan zie ik ineens dat ik echt niks leuks meer heb, raak ik in paniek, moet ik drie outfits passen, en kom ik te laat op mijn werk.
 14. Je vindt avondwinkels (laat sluitende supermarkten) echt een godsgeschenk 
  Hoe vaak ik niet ’s avonds nog even ergens een zakje chips of een reep vandaan wil trekken. Ik moet er niet aan denken dat alles dan dicht is. Zo blij met mijn avondwinkel op de hoek.
 15. Jij zal nooit vroeg opstaan om de zon te zien opgaan 
  Niets is het me waard om zo vroeg op te staan. Ik heb het één keer gedaan en toen ben ik daarna weer in bed gedoken.
 16. Je appt mensen soms om 1 uur ’s nachts (en bedenkt pas daarna dat dat misschien ongepast is)
  Toen ik student was, waren er veel meer mensen die net zoals ik ook ’s nachts bereikbaar waren, maar tegenwoordig krijg ik na tienen eigenlijk nergens meer gehoor. En als ik iets app na twaalven, voel ik me daarna altijd schuldig….Heb ik iemand wakker gemaakt?
 17. Je vindt de stilte van de nacht heerlijk
  Niets heerlijker dan dat de hele wereld slaapt en dat ik nog even aan het werk ben. Het voelt dan of ik een voorsprong op de rest van de wereld heb.
 18. Je zet niet één wekker, maar wel vier
  Want de eerste drie druk ik weg en bij de vierde krijg ik een schop van mijn man: “Ga nououou!!!”Lees ook: Waarom je niet bang moet zijn voor eenzaamheid (Aldus Elizabeth Gilbert)

Gerelateerde artikelen

Back to top button