24 PRACHTIGE zinnen – om vaker tegen elkaar te zeggen

Je weet pas wat de kracht is van een goede zin als je ‘m hoort. En sommige dingen zouden we veel vaker tegen elkaar moeten zeggen. Al is het maar omdat je daarmee echt een verschil kunt maken in het leven van een ander.

 1. Ik geloof in jou
  Ja, Andre Hazes wist dit ook. Maar het is dan ook gewoon een heerlijke zin om te zeggen, en om te horen. Zeker als iemand door een lastige tijd heengaat, en misschien helemaal niet in zichzelf gelooft.
 2. Ik respecteer jou
  Leuk gevonden worden is iets anders dan gerespecteerd worden. Dus dat eerste zal je eerder hardop zeggen dan het tweede. Terwijl het veel meer waarde heeft om iemand te vertellen dat je hem/haar hoog hebt zitten, dan dat je die ander ‘leuk’ vindt.
 3. Ik zie het beste in jou
  We maken allemaal wel eens fouten of laten ons van een lelijke kant zien. Door dit te zeggen geef je aan dat je menselijk bent, en door dingen heen kan kijken bij een ander.
 4. Dank je dat je sterk bent voor mij
  Want dat heeft die ander moeite gekost, ook als het misschien niet zo leek. Laten merken dat je dat weet, en zag, en waardeert is een mooi gebaar. En het geeft meteen aan dat jij hetzelfde terug zou doen, als dat nodig is.
 5. Het spijt me en ik heb van mijn fout geleerd
  Iedereen kan sorry mompelen. Maar een excuus krijgt meer waarde als je precies weet wat je verkeerd aanpakte en hoe je dat in de toekomst kunt voorkomen. Dat zijn het soort sorry’s waar je een toekomst op bouwt.
 6. Ik vergeef je
  Omdat het de drie meest helende woorden zijn die er bestaan.
 7. Ik vergeef mezelf
  En dit kun je in gedachten zeggen, maar het werkt dus echt veel beter als je dit hardop tegen jezelf herhaalt. In de spiegel, in de badkamer, onder de douche. Zeg dit net zo vaak hardop tot je erin gelooft.
 8. Ik weet niet wat ik moet zeggen, maar ik ben er
  En daar deed je goed aan. Want het is maar al te makkelijk om weg te blijven als een vriend of vriendin een zware tijd doormaakt. En dan is het helemaal niet erg dat je niet weet wat te zeggen. Als je maar langsgaat.
 9. Ik maak me zorgen om je
  Iedereen gaat weleens ergens doorheen, maar het kan heel helend werken als een ander dat ziet voor wat het is, en jouw worsteling erkent en serieus neemt.
 10. Je inspireert me
  Misschien is het mooiste compliment wel dat andermans doorzettingsvermogen en kracht ook het beste in jou naar boven haalden. De beste versie van onszelf komt soms dankzij anderen. En hoef je misschien niet altijd te zeggen, het herkennen is ook al mooi.
 11. Jou kennen heeft mijn leven veranderd
  Iemand kennen is een ding. Iemand kennen en grote veranderingen veroorzaken of ervaren is een tweede. Soms hebben deze mensen die invloed op je, als dat in positieve zin gebeurt is het een van de mooiste dingen die er zijn.
 12. Wat kan ik doen om je te helpen?
  Inplaats van dat je je in bochten wringt om te bedenken wat je voor die ander kunt doen is het gewoon vragen vaak het beste. We weten vaak precies wat we van een ander nodig hebben, maar vinden het lastig om hardop te zeggen. Deze zin helpt.
 13. Jij bent mijn prioriteit
  ‘Ik hou van je’ is mooi, maar deze zin is een belofte. ‘Jij bent mijn prioriteit’ veronderstelt daden inplaats van woorden alleen. En is dus een moedige zin om te gebruiken als je wilt aangeven dat je om iemand geeft.
 14. Ik ben boos op je maar ik wil je niet kwijt
  En deze zin kan een relatie maken of breken. Want hoewel je nooit met ruzie naar bed moet of afscheid moet nemen, gebeurt dat soms toch. Deze zin zorgt dat ruzie mag bestaan, en het niet meteen het einde betekent van jullie. Reuze gezond eigenlijk.
 15. Ik ben het niet met je eens maar houd nog steeds van je
  Deze lijkt op bovenstaande zin maar wat iemand zegt is niet wat iemand is. Maak een verschil tussen een verschil van mening hebben en het daarover hebben, en die ander zijn of haar idiote argument laten zijn.
 16. Ik houd van je maar je hebt hulp nodig die ik niet kan geven
  En door dit te zeggen geef je iemand dus juist NIET op. Echte steun is niet altijd jouw steuen, er zijn situaties denkbaar waarin je echt niet kunt helpen. Door dat aan te geven help je iemand verder, en het liefst zo effectief mogelijk.
 17. Het is oke dat je een fout maakte
  Want die maken we allemaal. En deze zit sugercoat dat niet, maar zegt hoe het zit. En dat is veel verfrissender dan ‘je deed wat je kon’ of ‘je wist niet beter’.
 18. Je bent veel sterker / moediger / slimmer dan je denkt
  En deze woorden hebben veel meer kracht dan je misschien denkt. We zitten er allemaal weleens doorheen. Als een geliefde ons op dat moment herinnert aan wat we zelf even niet meer kunnen zien bij ons zelf, is dat behalve liefde ook echt hulp.
 19. Ik maak me geen zorgen om jou
  Want het komt wel goed, jij bent het immers.
 20. Ik ben trots op je
  Dit zeggen kan heel vreemd voelen of zelfs klinken, daarom gebeurt het te weinig. Maar het is heel fijn om te doen, en om te horen. Echt blij zijn voor andermans succes snijdt dan ook aan twee kanten: je voelt je zelf blij, en die ander is gesteund. Toch maar doen dus.
 21. Ik was ooit waar jij nu bent
  Iemand vertellen wat hij of zij ‘moet’ doen in een bepaalde situatie werkt vaak niet. Wat wel werkt is een gezonde dosis empathie. En horen dat iemand anders oit in jouw schoenen stond kan al heel opluchtend zijn. Zeker als je ziet dat ze nu op een andere plek staan. Dat is alles.
 22. Het maakt niet uit wie er gelijk had
  Ik hoorde ooit: ‘wil je gelijk, of geluk?’ En dat vond ik wel een mooie, eigenlijk. Er zullen altijd ruzies zijn die je niet oplost, maar als je de relatie wilt redden houd je erover op. En dit heeft alles met prioriteiten te maken: gelijk of…?
 23. Je hoeft nu niet sterk te zijn
  We hebben allemaal wel eens een zachte plek nodig om even te landen, en dit horen kan heel bevrijdend werken. Morgen weer een dag, dus ga maar lekker liggen.
 24. Het is te lang geleden dat ik je zag
  Hoe langer je iemand niet gesproken hebt, hoe groter de stap wordt om dat te veranderen. Maar de waarheid is dat het nooit te laat is om contact te zoeken met iemand die je mist. Het is alleen een kwestie van hardop uitspreken van dat wat jullie waarschijnlijk allebei dachten.

LEES OOK: Deze zweverige zinnen snappen wij echt niet

Gerelateerde artikelen

Back to top button