25 mooie redenen om (nu echt!) op retraite te gaan

Het klinkt altijd zo serieus en ouderwets he? Retraite. Eigenlijk is het gewoon tijd voor jezelf nemen, maar dan wel met een scherp randje. Jezelf bewust opzoeken en uitdagen. Een kruising tussen ontspanning en een cursus persoonlijke ontwikkeling dus. In ieder geval moet je er voor zorgen dat je minstens vier dagen geen prikkels op je afkrijgt en écht even in de stilte bent zodat je weer helemaal in contact kunt komen met jezelf. 

Ik schreef een boek over retraites waarvoor ik heel veel verschillende mensen interviewde die met zekere regelmaat een retraite deden of gaven. Zelf volgde ik hiervoor ook tien retraites van verschillende religieuze overtuigingen waaronder een Vipassana en een Vison Quest, maar ik zat ook gewoon een paar dagen in een klooster. Onlangs werd ik gevraagd mee te werken aan een ander boek over de kracht van een retraite en daarom zet ik bij deze de mooiste quotes van de verschillende deelnemers, die allemaal andere retraites deden, uit dit boek voor je op rij. Misschien inspireren ze jou ook. 

 1. “Reflectie, persoonlijke ontwikkeling is niet per se leuk. Bewustwording is dus geen feest, maar wel vervullend.”
 2. Tijdens een lang gesprek met een andere deelnemer heb ik gevoeld wat het betekent om je op diep niveau met iemand verbonden te voelen. Gewoon te zijn dus. Dat is the real thing, zo wil ik leven.”
 3. “Thuis heb ik een prima spiegel in mijn gezin. Die houden me wel scherp. Maar dat is niet genoeg, ik zoek die spiegel ook in groepsverband. Ik kan het niet alleen. Ik weet dat als ik de retraites niet planmatig inweef in mijn leven, ik verder ga verharden.”
 4. “Het was een weldaad. Het niets, maar met name die rust was fantastisch. Tweemaal daags mediteren waar ik geen ervaring mee had, bleek geen probleem. Ik zat er meteen in. Het was alsof ik iets tegenkwam wat ik al die jaren had gemist!”
 5. “Of een week vakantie aan zee hetzelfde effect had gehad weet ik niet. Ik vermoed van niet. Een aantal factoren kwamen hier samen: het lopen, het prachtige landschap en het moeten overgeven aan het niets, zonder afleiding en met alle tijd voor jezelf. Daarnaast de begeleiders met wie je af en toe een goed gesprek had.”
 6. “Dienend is het woord dat bij me opkomt. Je bent bij elkaar en voelt elkaars liefde en de onderlinge verbinding. Ook zonder te praten. Je hebt ieder jouw persoonlijke thema’s maar je bent toch één.”
 7. “Mensen zijn bang voor stilte, bang dat ze van alles voelen of zien waar ze niet naar toe durven gaan. Terwijl juist vertraging en verstilling bewustwording brengen. En bewustzijn brengt groei.”
 8. “Als ik in de flow van het leven zit, is het soms niet leuk om die te onderbreken en vijf dagen onder te duiken in een klooster. Maar ik weet dat het me zoveel brengt en daarom doe ik het toch.”
 9. “Je moet er wel klaar voor zijn om wakker te willen worden en iets te willen veranderen in je leven. En ja ook beproevingen horen daar bij. Niet iedereen wil dat, sommigen blijven liever in hun comfortzone. Maar toch, daarbuiten liggen je groei en ontwikkeling.”
 10. “Laat me even lekker met mezelf, denk ik dan. Dagenlang, helemaal niks in stilte. Voor mij is dat helend.”
 11. “Het is alsof je dieper zakt in je gevoel en al die verlate gebieden tegenkomt. En daaronder gaat het altijd over zelf afwijzing – dat je het moeilijk vindt om jezelf te accepteren zoals je bent. Dat is volgens mij één van de kernthema’s waar het in iedere retraite om draait.”
 12. “Het lijkt alsof er een nieuwe bron van liefde is ontsloten. Liefde voor anderen, voor mezelf.”
 13. “Als je de kosmische energie kunt toelaten, komt alles naar je toe. Daar hoef je niets voor te doen. Dat klinkt inderdaad wonderlijk en ongeloofwaardig, maar toch is het zo.”
 14. “Eigenlijk is het een ontdekkingsreis. Als je veel vanuit boosheid, angst en verdriet leeft, kun je de stilte niet verstaan of toelaten. Dan is er altijd iets dat harder in jezelf praat. De kracht van een retraite is, dat je de eentonigheid oproept en tegen het stemmetje in je hoofd kunt zeggen dat je die frustraties wel hebt gehoord.”
 15. “Het fijne van retraites is dat daar geen oordeel is. Ik hoef niet over mijzelf te oordelen en er wordt niet over mij geoordeeld. Ik ben daar gewoon. Er zit genoeg in mij om het goed mee te hebben. In het dagelijks leven ben je voortdurend bezig met de mensen om je heen en met hoe jezelf overkomt op anderen.”
 16. “Het brengt rust en nieuwe energie om op een andere manier tegen het dagelijks leven aan te kijken. Het brengt bewustzijn over wat ik aan het doen ben. Er zijn zo veel automatische patronen die mij eigenlijk geen goed doen.”
 17. “Sinds ik af en toe een retraite volg, laat ik me niet meer gek maken door alles wat er op me afkomt en heb ik geen slapeloze nachten meer waarin ik me zorgen maak. Ik heb geleerd erop te vertrouwen dat het uiteindelijk altijd goed komt, al weet je van tevoren niet waar het heen zal leiden.”
 18. “Eenzaamheid is niet eng maar juist een heel fijn en krachtig gevoel. Ik heb het nodig zoals water en zuurstof om de stilte en de kracht van de natuur te voelen. Gestript te worden van alle onzin die ons in een Westers leven bezig houdt.”
 19. “Ik vraag mezelf weleens af of het een verslaving is om jezelf telkens weer te ontdekken, te streven naar een groots en meeslepend te leven? Ik weet het niet. Is het verslavend om telkens weer opnieuw wakker worden voor een waarachtig leven?’”
 20. “Alle thema’s komen voorbij. Het is fascinerend dat zelfs je smaak verandert, je gehoor, je hele metabolisme. Dan merk je pas hoe ons zelf afstompen met vervuiling en prikkels.”
 21. “Wat ik terug hoor van de meeste deelnemers is, dat de reis een onvergetelijke ervaring was die hun leven heeft veranderd. Ze zijn tot de kern gekomen in hun wezen. Het is een diepgaand markeringspunt of een ommekeer geworden, waarna ze andere keuzes maken.”
 22. “De stilte voedt, verbindt, ruimt op, heelt en verdiept. Stilte brengt me terug bij mezelf en wezenlijke vragen en antwoorden komen dan weer aan bod. Lawaai is gewoon vermoeiend.”
 23. “Veel mensen voelen een leegte die ze vervolgens opvullen met slechte relaties, te veel eten, winkelen, noem maar op. Maar toch ontbreekt er iets. Ze missen zichzelf. En daarmee ook de verbinding met het grote geheel.”
 24. “Leven in de woestijn leert je dankbaarheid voor alles wat er is. De zachte streling van de wind na de hitte. De magie van een vuurtje op een koude avond. De rust, de leegte, de stilte. De eenvoud. Hier gaat het om de essentie van het leven. Hoe minder er is, des te beter. Wat zijn we ver afgedwaald hiervan.”
 25. “Ik ben tot mijn diepste laag gekomen. De schillen zijn er af, waardoor een kwetsbaar deel bloot ligt. Ik heb ervaren hoe het is om volledig in verbinding te zijn. Met mezelf, met anderen, met het grote geheel. Gewoon kunnen Zijn. Ik heb mezelf terug gevonden.”

Dit is trouwens mijn top drie als het op fijne, soms ook pittige(!) retraites aankomt:

Yoga – Hele fijne plek in Ierland waar ze verschillende dingen organiseren. Ik heb daar een yoga retreat gedaan die echt fan-tas-tisch was. De eigenaresse is ook top.

Vipassana – Tien dagen mediteren in stilte. De hardcore retraite onder de retraites, maar ik ontdekte deze fijne plek en dat maakte m meteen een stuk lichter. Mijn best kept secret bij deze onthuld.

Vision Quest – Hele intensieve retraite met een bijzondere teacher op een prachtige plek in the UK. Deze duurt lang, maar is zeer transformerend en daarmee echt een markeringspunt te noemen.

Lees ook: Lekker zen op yogaretraite: zó is dat!

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button