26 dingen die je denkt als je op vakantie gaat

Mariëtte gaat bijna op vakantie en ineens ziet ze er ook tegenop. Hoewel teenslippers veel goedmaken. En alcohol ook.

Lees ook: 34 redenen om volgend jaar lekker niet op vakantie te gaan

Heel gek: hoe langer het nog duurt voor ik op vakantie ga, hoe meer zin ik er meestal in heb. Want dan denk ik heel makkelijk over vliegen bij het krieken van de dag (en dus midden in de nacht op Schiphol moeten zijn), over het inpakken van een koffer voor drie weken (een karweitje waarvan ik uiteindelijk altijd extreem wanhopig word), over die huurauto die ik niet ken in combinatie met de rijstijl van Zuid-Europeanen (waardoor ik ons al zwaargewond in de berm zie liggen) en over het op zichzelf heerlijke vakantiehuis met diep zwembad (en een hekje daaromheen dat zelfs m’n jongste van 1 met haar pink open kan krijgen). Beren en spinnen, daar ben ik goed in. Natuurlijk heb ik er óók zin in, als ik tenminste even de stress om 20 kilo bagage (twin-tig ki-lo, dit moet door een man verzonnen zijn) kan vergeten.

Lees ook: Zó raak je niet overspannen van het boeken van vakantie

 • Deze keer doe ik het echt: één koffer waarbij ik niet hoef te duimen dat de incheck-stewardess in een goede bui / scheel is, niet nog zes handbagagetassen van dertig kilo per stuk en ook geen XL-handtas die me al een rsi-schouder heeft opgeleverd voor we überhaupt bij de gate zijn.
 • Ik vind dat altijd zo’n mooi voornemen: travel light. Heel zen ook.
 • Het is me alleen nog nooit gelukt.
 • Om een of andere reden heb ik gruwelijk veel spullen nodig om te kunnen relaxen op vakantie.
 • En zes paar schoenen.
 • Of, nou ja, vier voor mij sinds ik kinderen heb want die moeten ook zes paar schoenen mee. Per kind.
 • Terwijl we eigenlijk allemaal de hele dag op teenslippers lopen.
 • Teenslippers zijn trouwens sowieso de hemel.
 • Net als elke dag gewoon hetzelfde strandjurkje dragen en er gewoon niet over nadenken.
 • Ik denk dat teenslippers en strandjurkjes best een fleurig alternatief voor antidepressiva zouden kunnen zijn.
 • Nou ja, niet voor iedereen natuurlijk. Voor straks allemaal mensen boos op me worden omdat ik te makkelijk over antidepressiva denk. Doe ik niet. Zou niet durven.
 • Die slippers en altijd hetzelfde jurkje maken die 40 kilo bagage trouwens nog vreemder.
 • Wat die 40 kilo bagage trouwens nog vreemder maakt.
 • Ik moet bij thuiskomst ook altijd allemaal kleren wassen die alleen maar vies zijn omdat ze drie weken in een koffer hebben gezworven.
 • Toch is het wel gek dat ik vakantie zie als het ultieme relaxen, maar dat dat in de praktijk toch altijd een beetje anders uitpakt.
 • Iets met kinderen.
 • En iets met stress waar ik maar niet vanaf kom. Geen werkstress, maar vakantiestress. Of het allemaal wel goed gaat.
 • Ik las laatst iets gruwelijks over een heel gezin dat in een ravijn was gestort toen ze op vakantie gingen wandelen. En nu denk ik de hele tijd: o god, als we de vakantie maar overleven.
 • Er kan zoveel gebeuren. Ik had ook een keer gelezen dat er iemand doodging omdat er een kokosnoot uit een palmboom op z’n hoofd viel. Van alle manieren om dood te gaan, lijkt me dit echt de lulligste. Dat iedereen op je begrafenis een beetje ingehouden zit te grinniken omdat het zo dom is.
 • Maar als ik ga denken aan wat er allemaal kan gebeuren, durf ik bijna niet meer te gaan. Soms overschaduwt dat ook een beetje de voorpret.
 • Misschien moet ik daar eens iets mee, dat doemdenken van mij. Hoewel, aan de andere kant, ik kan me nog steeds wel intens verheugen op sangria aan het zwembad en de tapas-rosé-borrel om vier uur ’s middags.
 • Nou ja, drie uur, maar dan kom ik zo alcoholistisch over. Hoewel op vakantie in het algemeen andere regels gelden, lijkt me, en zeker op het gebied van alcohol.
 • Dat is ook altijd zo balen na de vakantie, dat die regels dan niet meer gelden. Dan moet je gewoon tot vijf uur werken ofzo. Is raar als je om drie uur de rosé opentrekt.
 • Het allerergste is trouwens dat je weer moet nadenken over wat je aan moet. Dat is niet te doen.
 • Maar het moet wel, want ik ben een keer per ongeluk en uit gewoonte op de dag na mijn vakantie op van die veel te kleurige teenslippers naar een best wel nette afspraak gegaan, omdat ik mijn schoenen nog zou wisselen als ik wegging, maar dat was ik vergeten.
 • Gênant, heel erg gênant.
 • Maar goed, vakantie dus. Heb ik zin in. Als ik ten minste even de garantie kan krijgen dat we het allemaal overleven en dat we de vlucht niet missen in verband met verslapen of een onverwachte maar zeer hardnekkige file om vijf uur ’s ochtends en zo nog driehonderd doemscenario’s die ik alvast heb bedacht.

Lees ook: Zo creëer je een blijvend vakantiegevoel (ook thuis!)

(Beeld: iStock)

Gerelateerde artikelen

Back to top button