3 x Waarom praten met vreemden het leven leuker maakt

Voor een kind is het een heel zinvol en nuttig advies: praat niet met vreemden. Maar als volwassene doen we er volgens Janita juist goed aan om wat vaker met onbekenden te kletsen.

Lees ook: Wat je moet doen als je moeite hebt met smalltalk-situaties

Een paar maanden geleden was ik in Zwitserland voor een korte werkvakantie. Ik verbleef in Winterthur, een voormalige industriestad net onder de rook van Zürich, waar jonge creatieven tramloodsen en fabrieksgebouwen hebben omgetoverd tot hippe hostels, winkels en koffiebars. Op het terras van een van die leuke cafés begon ik iedere ochtend mijn werkdag, terwijl een stroom van forensen en studenten aan mij voorbij trok.

Een heel gewoon en alledaags beeld, ware het niet dat die Zwitserse mannen en vrouwen in slow motion leken te bewegen. Ze liepen en fietsten zó traag dat ik de eerste paar ochtenden angstvallig om me heen keek of zich misschien ergens een verborgen camera bevond. Studenten bewogen langzamer dan de gemiddelde Nederlandse rollatorgebruiker en mannen in driedelig pak met fietshelm onderbraken hun weg naar het station rustig om twee espressootjes te drinken in de koffiebar en uitgebreid een kletspraatje te maken met de barista’s.

Hoewel ik werkelijks niets van dat Zwitserduits begreep, was het me tijdens mijn verblijf al wél snel duidelijk dat deze mensen een stuk opener, vriendelijker en meer geïnteresseerd in elkaar waren dan de gemiddelde Nederlander die ik ’s ochtends tref. Maar wacht eens even? Hoe was het met mijn eigen houding gesteld? Was ik niet in de periode voorafgaand aan mijn vakantie opnieuw in de druk-druk-druk-modus beland, terwijl ik er juist zo van houd om een beetje relaxet te zijn en contact te maken met mijn omgeving? Kletsen met onbekenden vind ik namelijk fantastisch en terug in Nederland kwam ik erachter waarom.

  1. Het geeft plezier

Het volwassen leven is soms een behoorlijke serieuze aangelegenheid met veel verantwoordelijkheden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over al het wereldleed dat dagelijks voorbij komt in de kranten en op het journaal. We kunnen dus allemaal wel wat lucht gebruiken. Dat kan heel simpel door wat vaker te lachen en complimenten uit te delen. In plaats van je van A naar B te bewegen met alleen dat doel, kun je je ook openstellen voor je omgeving en plezier halen uit het contact met anderen. Een gesprek met een onbekende kan in dat geval uit slechts één simpele opmerking bestaan.

Als ik bijvoorbeeld in de bus naast een mevrouw op leeftijd zit en vind dat ze een prachtige jas draagt, deel ik graag een compliment uit. Hoe fijn is het om een ander blij te maken? Goed begin van de dag ook.

Een beetje – ik noem het graag semi-flirten- kan ook een oppepper voor je humeur zijn. Laatst zat ik om zeven uur ’s ochtends doodmoe op de fiets toen ik een groep schoonmakers passeerde die met een hogedrukspuit de straat schoonmaakten. ‘Ik heb al gedoucht hoor’, zei ik met mijn meest stralende lach. Zij lachen, ik terug lachen en weg was mijn rothumeur! (en gelukkig ook die hogedrukspuit)

  1. Het verbreedt je horizon

We cirkelen maar wat rond in ons eigen kringetje van voornamelijk mensen die zijn zoals we zelf zijn. Reken maar eens uit: hoeveel van je vrienden of directe collega’s hebben een totaal andere politieke voorkeur, een ander opleidingsniveau of een totaal andere achtergrond dan jijzelf? Uit onderzoek blijkt dat die kans in Nederland veel kleiner is dan voorheen. We leven in toenemende mate in gescheiden hokjes, waarbij bijvoorbeeld hoog-en laagopgeleiden en moslims en niet-moslims doorgaans maar weinig contact met elkaar hebben. Dat is ontzettend zonde omdat je juist veel kunt leren van mensen die wat verder van je afstaan. Zij hebben in de meeste gevallen namelijk ervaringen opgedaan die voor jou volkomen nieuw zijn.

Hoe kom je daarachter? Juist! Door met willekeurige mensen te kletsen, bijvoorbeeld in de bus of in de trein of door een gesprekje aan te knopen met de persoon die naast je neerploft op het bankje in het park. Met een open geest en oprechte interesse wakker je de menselijke behoefte aan verbinding bij jezelf en een ander gemakkelijk aan. En zo beweeg je van geklaag over het weer – altijd een goede en neutrale opener om te checken of de ander ook openstaat voor contact – vrij moeiteloos naar gespreksonderwerpen die er écht toe doen. Daarmee verbreed je niet alleen je horizon, maar zorg je er ook voor dat onzinnige hokjes en stereotypen worden doorbroken.

  1. Het brengt diepgang in je leven

Man, vrouw, jong, oud, zwart, wit en ga maar door. Om de dagelijkse stroom aan indrukken een beetje behapbaar te houden, stoppen we onbekende mensen in simpele categorieën. Dat is nodig om niet gillend gek te worden, maar heeft ook zo zijn beperkingen. Heel kort door de bocht ontmenselijken we elkaar een beetje met die simpele indelingen. We zien een lid van een bepaalde categorie in plaats van een individu met een uniek levensverhaal.

Een mens zoals jezelf, die op z’n tijd ook worstelt met universele thema’s als liefde, dood en seksualiteit. Het is ontzettend makkelijk om te oordelen over mensen als je ze in een bepaalde categorie stopt, maar dat wordt stukken lastiger als je de ins en outs van iemands verhaal kent. Als je ervoor openstaat, zijn er namelijk altijd aanknopingspunten te vinden met je eigen leven, al is het maar omdat we allemaal mens zijn.

Hierin schuilt voor mij de magie van contact met onbekenden. Het gegeven dat we – om het maar even dramatisch te zeggen- in de kern allemaal alleen zijn, maar tegelijkertijd sterk met elkaar verbonden zijn omdat het leven an sich een gedeelde ervaring is waar we ons in meer of mindere mate toch maar mooi en moedig doorheen slaan. Dat is wat ik keer op keer besef als ik met onbekenden klets. En dan kan het gaan om een vrolijke ontmoeting, zoals laatst om kwart over zeven ’s ochtends op het station toen een man voor me in de rij een Kiosk-medewerker half versuft goedenavond wenste en vier volslagen vreemden, waaronder de man en ik, de slappe lach met elkaar deelden.

Maar evengoed zijn het de onverwachte ontmoetingen die wat zwaarder van toon zijn. Zoals de korte busreis van inmiddels drie jaar geleden, toen een medepassagier me met vochtige ogen toevertrouwde hoeveel heimwee ze had naar haar familie en haar geboortegrond in Limburg, maar vanwege haar financiële situatie vastzat in de Randstad. Ik voelde met haar mee en in die verbinding loste het zware liefdesverdriet dat ik op dat moment had een beetje op.

‘Wanneer je met vreemden praat, creëer je prachtige onderbrekingen in het verwachte verhaal van je dagelijkse leven – en dat van hen’, zegt Kio Stark in haar TED-talk Why you should talk to strangers. En zo is het.

Lees ook: Goed nieuws! Humans of New York krijgt een eigen serie

(Beeld: iStock)

Gerelateerde artikelen

Back to top button