8 redenen waarom het zo belangrijk is om af en toe echt alleen te zijn

Als je een druk leven hebt, komt het soms echt heel weinig voor: dat je even alleen bent. Maar als je het dan weer doet, voel je het leven door je heen stromen. Alleen zijn is belangrijk: dan gaan je gedachten weer stromen!

Ik heb het leven zoals ik het gedroomd had: altijd zijn er mensen om me heen. Thuis de kinderen en mijn man, op mijn werk leuke collega’s en (soort van) vaak genoeg zie ik mijn vrienden. Maar wat ik helemaal heb wegbezuinigd, is het fenomeen alleen zijn.
Tot ik laatst in mijn eentje plotseling in de trein naar Groningen zat: twee uur heen en twee uur terug. De batterij van mijn telefoon was ook nog eens half leeg, waardoor ik genoodzaakt was ‘m helemaal op stil te zetten. Geen facebook, geen mail, geen telefoon. Even was ik onrustig, nerveus zelfs, ik voelde me eenzaam en toen bijna verlicht: binnen een half uur begon het in me te stromen: gedachten, creativiteit en een overweldigend gevoel van geluk overviel me.

Dat half uurtje naar je werk in de auto telt natuurlijk niet; maar soms stap je opeens de eenzaamheid in, laat het over je heen komen! Het is goed voor je en wel hierom:

 1. Alleen zijn zorgt ervoor dat je je gedachten weer ordent
  We worden overvoerd met informatie uit de media. Met verhalen van vrienden, collega’s, en familie. We hebben niet door hoe deze stroom aan informatie ons negatief beïnvloedt. Daarom is het goed als het even stil is, zodat je alles kan verwerken.
 2. Alleen zijn zorgt ervoor dat je creatief wordt
  Als al je gedachten tot rust zijn gekomen, gaat er weer van alles stromen. Je geest neemt de vrijheid om vrij in het rond te gaan denken. Je komt zo op gedachten die je normaal niet hebt.
 3. Alleen zijn geeft je zelfvertrouwen
  Je staat er weer even helemaal alleen voor, moet je eigen beslissingen nemen en er is niemand om te overleggen. Dat geeft een gevoel van kracht. Je kan het ook zonder je zekerheden om je heen.
 4. Het maakt je minder afhankelijk
  Als je in je eentje aan het dwalen bent door je geest, weet je weer dat jij het echt bent die dingen vindt, en niet een ander. Je maakt in korte tijd een persoonlijke ontwikkeling door.
 5. Alleen zijn geeft je weer een frisse blik op de wereld
  Je neemt de tijd om naar buiten te kijken, om je heen en te voelen wat jij voelt, zonder dat er iemand naast je zit met een observatie waar je je toe moet verhouden.
 6. Een avond alleen zorgt ervoor dat je stress en onrust zakt
  Even een avond in je eentje op de bank na afloop van een drukke dag, zorgt ervoor dat je de dingen kunt overdenken en op een rijtje kunt zetten.
 7. Alleen zijn geeft je productiviteit een boost
  Een dag in de week werk ik thuis, in mijn eentje. Ik mis mijn collega’s dan echt, voel me zelfs een beetje eenzaam, maar jeetje: wat een bergen werk verzet ik dan! De grootste klussen bewaar ik voor die dag.
 8. Alleen zijn maakt je relatie sterker
  Als ik na die lange treinreis (op en neer naar Groningen) weer thuis kom, ben ik zo blij om weer onder de mensen te zijn. Ik waardeer iedereen om me heen des te meer.

Gerelateerde artikelen

Back to top button