9 dingen die ik mis uit de Nineties (Oh nostalgie!)

Anne heeft soms simpelweg heimwee naar vroeger. En nee, da’s niet sneu of ouwe wijverig, maar juist hartstikke goed voor je welzijn.

Ik ben een nostalgisch mensch. Altijd al geweest. Was het net september, dan kon ik al met weemoed naar de zomervakantie terugverlangen. Een nieuwe klas kon nooit tippen aan mijn eerdere klasgenoten en mijn kamertje stond vol met spullen van ‘vroegah’ die ik maar niet kon weggooien. Overigens ben ik heus niet de enige, hoor. Nostalgie doet het goed. Merken grijpen terug naar oude ontwerpen (retrobranding wordt dit genoemd, een voorbeeldje zijn de populaire Vespa-scooters). En het betoog van Jan Terlouw over het old school touwtje uit de deur ging niet voor niets viraal. Ik bedoel maar.

En hoera, je bent echt geen sneuneus als je weleens terugverlangt naar die gouwe ouwe tijd. Volgens wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in het Personality and Social Psychology Bulletin is een snufje nostalgie juist goed voor je. De onderzoekers ontdekten dat nostalgie bijdraagt aan optimisme over je toekomst. Dat werkt als volgt: wanneer je een (geïdealiseerd) verhaal over vroeger vertelt, voel je je beter over je leven. Daardoor word je zelfverzekerder, waardoor je weer meer vertrouwen hebt in de toekomst. Niets meer aan doen, dus.

Bij dezen wil ik ook graag een ouderwetse duit in het nostalgische zakje doen. Ik kom er eerlijk voor uit: deze 9 dingen uit de 90’s mis ik hartstochtelijk.

1. Mijn slanke lijn
Dit staat met stip op nummer 1. Man, wat was ik slank. Eigenlijk gewoon hartstikke dun. Mijn moeder moest de pijpen van mijn Levi’s 501 – kleinste maat – innemen bij de naad, anders zakte ‘ie van mijn kippenkontje. Vond ik toen klote, maar nu denk ik: wat een luxeprobleem. Ik kon ALLES aan en ALLES stond me. Grmpf.

2. De mode
Kleine kanttekening: daarvoor had je wel bovengenoemd lijntje nodig. Maar wat waren ze toen leuk, die haltertopjes met blote buik, snoeistrakke Tark-broeken, Spice Girl-schoenen en doorschijnende tijgerbloesjes (die ik gewoon naar school droeg, nou jaaaa!)

3. De muziek
Hallo mensen, dit behoeft toch geen uitleg? K.Ci & JoJo, En Vogue, Hanson, The Fugees, 3T: het was allemaal heerlijk! Om nog maar te zwijgen over alle vrolijke happy hardcore nummertjes. Al die 90’s party’s die nu georganiseerd worden met artiesten van weleer zijn niet voor niets razend populair. ‘Scooter! How much is the fish?!’

4. De prijs van het bier
Ik betaalde 2,50 gulden voor een halve liter bier, op vrijdagmiddag in de kroeg. Kijk, daar kon je nog eens lekker cheap dronken van worden. Cheers!

5. Het uitgaan
Sowieso was het uitgaan toen veul leuker. De kroeg barstte van de bekenden (nu mag ik blij zijn als ik één bekende kop zie) en het stappen was spannend, alsof er elk moment iets geweldigs kon gebeuren, dat jouw leven totaal zou veranderen (er gebeurde nooit iets).

6. Offline
Er waren nog geen smartphones, net als social media. Dus je kon nog ongegeneerd domme dingen doen – wildplassen, heeeeel ordinair bekken met iemand, moonen, overgeven in de Mac na al die goedkope pullen bier – zonder dat het op de Dumpert ofzo verscheen.

7. Het eten
Ik was hevig verslaafd aan Bloopers chips, en dat die uit de handel zijn genomen is iets waar ik nooit, maar dan ook nooit, overheen zal komen.

8. De vrijheid
God, wat was het heerlijk om die boekentas onder de kapstok te smijten en de hele dag geen mallemoer meer uit te vreten – hooguit een potje Tetris op mijn gameboy.

9. De gezelligheid
Ik zag mijn dierbaarste vriendinnen gewoon elke dag, op school. De luxe! En dan nog raakten we nooit uitgepraat, want eenmaal thuis móesten we toch echt weer even bellen. Dan had iemand bijvoorbeeld die leuke jongen uit 4B in het fietsenhok gezien. Dan was dan ook verder het hele verhaal hoor, maar toch, zulke cruciale informatie hield je niet voor je.

Lees ook: Dit herken je als je een sterk ontwikkeld emotioneel geheugen hebt

Geschreven door