Allemaal dingen die je niet wist over Oooeps-ongelukjes (en die je niet durfde te vragen)

Als je na je 35e te maken hebt met kleine ongelukjes, begint er een hele zoektocht. Ga je dagelijks inlegkruisjes gebruiken, ook al voelt dat niet zo fris? Of moet je naar de dokter? Barbara overkam het en zocht uit hoe je dat op lost. Want een béétje gênant vond ze het wel.Advertisement

Ik zal het maar meteen bekennen: na mijn eerste bevalling durfde ik niet meer op de trampoline. Maar na de tweede, nou, was niezen sowieso geen optie – en, eh, erger. Ik kan me een avond herinneren dat ik uit was geweest en na een paar wijntjes naar huis liep met een vriendin, lekker ontspannen, maar misschien iets té, want toen we in een deuk lagen over iets wat die avond was gebeurd, ging het even mis. Oooeps.

Bijna een op de drie vrouwen heeft na haar 35e wel eens van die Oooeps-momenten. Soms gaat het vanzelf over, maar meestal begint er dan een jarenlang gedoe. In mijn geval wist ik het snel. Lopen, lachen, bewegen ging wel – maar niezen? Nee. En dat doe je toch regelmatig. Dus begon ik permanent inlegkruisjes te dragen. Maar dat voelt na een paar maanden ook totaal onfris. Dus wat doe je dan?

Er zijn drie opties:

  • Je bekkenbodemspieren oefenen. Moet sowieso. Want ook als je ouder wordt, wordt het daar slapper en kan je alsnog te maken krijgen met af en toe een klein ongelukje. Dat oefenen is alleen een lang en heel nauwkeurig proces.
  • Je kan naar de huisarts die je eerst naar mensendieck stuurt voor die oefeningen, en als die dan niet genoeg helpen, krijg je een operatie, zo’n matje. Maar daarna ben je nog steeds niet altijd ‘waterdicht’ en moet je ook nog steeds oefenen, oefenen, oefenen.
  • Of het verlies is zo licht dat je zorgt voor bescherming op bepaalde dagen van je cyclus, want dat is de kans op kleine ongelukjes het grootst, en natuurlijk ook wanneer je van plan bent wél trampoline te gaan springen, .

Zelf heb ik én mensendieck gehad én een operatie, en ben ik nu min of meer vrij van die momenten. Tot die tijd zorgde ik voor bescherming, op bepaalde dagen, en daar gebruikte ik reguliere inlegkruisjes voor. Dat voelde niet helemaal oké, want die zijn gemaakt voor een heel ander absorptievermogen, namelijk licht bloedverlies of afscheiding. Ik had me nooit eerder verdiept in het verschil, maar nu ik een samenwerking ben aangegaan met lights by TENA, heb ik een heel college gehad over het verschil tussen regulier maandverband en producten van lights by TENA die speciaal ontworpen zijn voor het verlies van een paar druppels urine, die altijd onverwachts komen en waar je dus vaak bijna dagelijks gebruik van moet maken.

En dit is het verschil tussen gewone inlegkruisjes en de je-weet-wel-soort 

De inlegkruisjes die er speciaal voor bedoeld zijn, hebben een heel ‘open’ oppervlak, zodat die druppels meteen hun weg vinden naar de laag eronder en het dus van boven droog blijft aanvoelen (‘FeelFresh technology’). Daaronder liggen speciale ultra-absorberende bolletjes die vele malen het eigen gewicht aan water kunnen absorberen en vasthouden. Ik heb er een kopje water op gegoten en ja hoor: alles werd erin opgenomen. En nou schijnt het dus ook nog dat je sneller blaasontsteking kunt krijgen als je dagelijks met slecht absorberende gewone inlegkruisjes rondloopt.

Nou, dat is mijn goudeerlijke verhaal. lights by TENA is een nieuw product en is pas sinds begin dit jaar verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkten en drogisterijen. Het ligt in het schap tussen de reguliere inlegkruisjes. Toen ik het nodig had, was het er dus helaas niet. Je kan hier een gratis proefpakket bestellen, zodat je het kan proberen. Doe er je voordeel mee.
Lees hier alles over ons advertentiebeleid.

Gerelateerde artikelen

Back to top button