Als je eenzaam bent in je relatie (en waarom je dan moet gaan)

Het is makkelijker gezegd dan gedaan: als je eenzaam bent in je relatie, moet je gaan. Doodeng. En al helemaal als er kinderen in het spel zijn, en je bang bent voor de chaos, ruzie en eenzaamheid die je ongetwijfeld gaat veroorzaken. De Britse columnist Carly Israel deed het tóch, en schreef daar een prachtig eerlijke column over met als titel: ‘Mijn licht was uit.’  Om over na te denken. Want hoewel het Carly bevrijdde, is een scheiding altijd levensbepalend en zeker niet de oplossing voor alles:

“Op een dag vond ik mezelf terug op Google terwijl ik intypte: “moet ik blijven voor de kinderen?” Ik smeekte God om me te vertellen wat ik moest doen. Ik huilde elke dag als ik rondliep in mijn perfecte huis. Zes jaar huwelijkstherapie verder, drie mooie jongens, geen overspel, geen gokverslaving, geen blauwe ogen. En toch was ik stervende van binnen, elke dag.
Ik heb nooit geweten hoe eenzaam je kan zijn in een huwelijk, liggend in bed naast elkaar zonder elkaar aan te kijken, allebei op onze telefoons, als passerende schepen. Hij was een vriendelijke man en een goede vader. We hadden kleine kinderen en echtscheiding zou alles vernietigen. Een echtscheiding zou hém vernietigen. Dus zou ik blijven, daar koos ik elke dag opnieuw voor. En elke dag, stierf er een klein stukje van mij.
Tot ik tegenover mijn twee beste vriendinnen zat, die me aankeken en zeiden: “je licht is uit.” En dat was alles wat ik nodig had. Ik probeerde te blijven voor de kinderen, voor hem, en in dat proces raakte ik mezelf kwijt. Dus uiteindelijk, tegen het advies van familie en vrienden in, liet ik mijn perfecte leven achter, en koos voor mezelf.

Die beslissing is uitgegroeid tot een mooie puinhoop. Ik heb geen geheimen meer, post niet langer ‘perfecte’ Facebookberichten. Het juridische proces van onze echtscheiding was rauw en het samen leven terwijl we probeerden ons droomhuis van ooit te verkopen testte elke vezel van mijn wezen, maar de enige manier om uit deze sh # t tunnel te komen was door te zetten. En dat heb ik als een reis ervaren.  Mijn 3 jongens zijn bloeiende, al gaat hun leven niet op de de manier die we hadden gepland en die ik had gedroomd, maar ze hebben een moeder die weer straalt van binnenuit. En hoe moeilijk het ook was, ik heb zie de scheiding ook als een geschenk, om de volgende redenen:

  1. je leert je ex echt, écht kennen
  2. Je komt dichter bij God
  3. Je echte vrienden blijven over
  4. Je stopt met jezelf de schuld geven
  5. je raakt in de vorm vanje leven doordat je dagelijks op een Stairmaster of loopband bonst
  6. Je hebt geen ruzie meer over het indelen van de afwasmachine
  7. Je zut ontdeken dat je enorm veerkrachtig bent
  8. Je zult meer schrijven, meer lezen, meer huilen en dieper voelen dan ooit tevoren
  9. Je weet precies waar je volgende relatie over moet gaan
  10. Nadat je afstand neemt van het geld, de nieuwe schema’s, de juridische rekeningen, de verloren relaties en woede, is je authentieke zelf alles dat overblijft.

Als je in de rauwe, hartverscheurende afgelopen maanden een pistool op mijn hoofd had gezet om me te laten kiezen tussen mijn hart en mijn verstand, had ik áltijd voor mijn hart gekozen. Als ik in de spiegel keek, zag ik altijd de waarheid. Want we kunnen onszelf verbergen of maskeren, maar de spiegel liegt nooit. En toen ik eindelijk ging leven met authenticiteit en fouten, bleef alleen licht over. En die bevestiging kreeg ik toen ik deze woorden las van mijn favoriete schrijver Cheryl Strayed:

“Ga, ookal heb je van hem gehouden,
Ga, ookal is hij aardig, trouw en ben je aan hem gehecht,
Ga, ookal zijn jullie elkaars beste vrienden,
Ga, ookal kan je je leven niet voorstellen zonder hem,
Ga, ookal zal je vertrek hem verwoesten,
Ga, ookal stel je daar vrienden en familie mee teleur,
Ga, ookal heb je ooit beloofd te blijven
Ga, ookal ben je bang om alleen te zijn
Ga, ookal weet je zeker dat je nooit meer zoveel van iemand zal houden als je van hem deed
Ga, ookal kun je nergens naartoe
Ga, hoewel je niet precies weet waarom je niet kan blijven
Ga, want je wilt het
Omdat iemand willen verlaten, genoeg is.”

De originele column van Carly vind je hier.

Lees ook: Deze mensen delen het beste relatieadvies dat ze ooit kregen

Gerelateerde artikelen

Back to top button