Als leven in het nu even niet lukt (ga weer op zoek naar kwaliteit!)

Leven in het nu lukt lang niet altijd. Soms denk je: waar gaat de tijd heen? Wil ik wel zo leven? Met een paar heel kleine veranderingen in je routine of mindset kun je dat gevoel aanpakken.

Ik heb soms van die weken, maanden gehad, met name in die donkere dagen, dat ik het gevoel had dat ik geleefd werd. Het waren mijn jaren op een groot kantoor, met een bedrijfskantine en een pasje. Het gevoel dat je om 9 uur een gebouw in gaat en er 8 uur later weer uitgeperst wordt.
Om 9 uur had ik dan al stress achter de rug van: kinderen voeren en aankleden, haasten naar school, haastig afscheid nemen, haasten naar de trein, stressen om een plekje in de trein, en dan als klap op de vuurpijl in een kolonie over een olifantenpaadje over een bedrijventerrein lopen en door de achteringang (‘de kont’) van het gebouw naar binnen lopen. Plof. Zat ik dan met mijn automaatkoffie achter mijn bureau, met al die stomme stress al achter de rug.

Nu heb ik een eigen bedrijf, waarbij ik kan fietsen naar mijn werk, soms thuis werk, alle vrijheid heb – maar nog steeds heb ik van die weken dat ik het gevoel heb dat ik geleefd wordt, door alles wat moet, moet, moet.  Ik hoef dan niet meer naar de trein te rennen, en niet meer met een pasje de kont van het gebouw in en eten in een bedrijfskantine, maar zodra ik op mijn fiets zit, bekruipt me het gevoel van alles wat er die dag komen gaat en voel ik me eigenlijk net z’n werkrobot als in de tijd op kantoor.
Daar lag ik een paar nachten geleden wakker van en vroeg me af hoe het beter kan. Hier op mynd hebben we we van die tegeltjes met uitspraken als:

WACHTEN

Daar zijn natuurlijk talloze kleine trucjes voor. Dus maak ik de afgelopen dagen een lijstje in mijn hoofd van dingen waarbij ik de kwaliteit van mijn leven weer voorop zet.

 1. Aandacht voor thuis
  In plaats van ’s morgens alleen maar bezig zijn weg te komen, ga ik proberen iets eerder op te staan en te genieten van de kinderen, mijn man, de kat, de ruimte om me heen. Even een kop koffie op de bak als iedereen is aangekleed en alle broodtrommeltjes klaar zijn.
 2. Meer rust onderweg
  In de trein ging ik altijd eerst op de telefoon kijken, en dan nog een stuk krant lezen, Facebook, nu.nl, mail. Ik keek pas weer op als ik op het station van mijn bestemming was. De dagen dat ik de tijd nam om wel even uit het raam te kijken en over de weilanden te staren, kwam ik veel relaxter aan datzelfde station. Nu op de fiets probeer ik ongeveer hetzelfde te doen: niet met de telefoon in de hand fietsen, maar even tandje rustiger en om me heen kijken.
 3. Weer liefde voelen voor de leuke dingen van je werk
  Er zijn van die maanden dat je het kwijt bent, maar je bent ooit je werk gaan doen omdat je het leuk vond. Of dat nou de creativiteit is die je moet hervinden, of de liefde voor cliënten, of cijfers, het product war je voor werkt – ooit was er iets dat je leuk vond. Probeer dat weer terug te krijgen.
 4. Patronen doorbreken
  Kom een dag in de week een half uur later (als dat kan op je werk). Dan voel je opeens zo veel ruimte. Het doorbreekt je gevoel van sleur. Je kan in dat half uurtje gaan sporten, een hele krant lezen, een wandeling maken, koffie drinken in een café. Kijk een hoe anders je je voelt als dat lukt.
 5. Af en toe thuis werken
  Verzamel een paar belangrijke klussen en stel voor aan je leidinggevende om die in keer thuis te doen. Verras hem of haar door erg voortvarend te zijn, zodat je baas ziet dat het tempo verhogend werkt.
 6. Doe iets leuks!
  Probeer een avond in de week iets te doen wat je inspireert. Een mooie film kijken, een yogales, een glas wijn drinken met een leuke vriendin die je lang niet hebt gezien.

Als er maar een paar van deze kleine dingetjes af en toe lukken, krijg je zeker een gevoel van kwaliteit terug, zonder dat er grote veranderingen nodig zijn.

Lees ook: Hoe een onbekende vrouw met een roos me leerde om meer te lachen

Gerelateerde artikelen

Back to top button