Uitstellen, uitstellen, geen zin, uitstellen…hoe zet je jezelf tot klusjes?

Marlies kan best goed regelen en plannen, vindt ze. Toch levert ze regelmatig haar artikelen te laat in. Haar badkamer is nog steeds vies en inderdaad, die kozijnen wachten al járen op een likkie frisse verf. Dankzij deze tips régelt ze die klusjes nu gewoon. Ze helpen jou ook!

Man o man, ik heb wat artikelen geschreven over plannen en time management. Lijstjes afwerken, eerst pokkenklusjes doen, realistisch plannen – wat een toestanden. En altijd weer kwam al snel de klad erin en bleef het gevoel dat ik enige controle over mijn leven had, uit.

In mijn vrije tijd ben ik vaak gewoon te lui om eindelijk die kozijnen te verven. Of ik heb zo hard gewerkt dat ik vind dat ik mezelf wel eens een lolletje mag gunnen. En zo is er altijd wel íets wat voorrang krijgt boven die kozijnen (eigenlijk krijgt ALLES voorrang). Toch wil ik ze echt een keer doen. Al is het maar om van dat zeurende, slechte gevoel over mezelf af te komen. Om een voldaan gevoel te hebben na afloop. En om te genieten van geweldig mooie kozijnen natuurlijk (ja, daar doen we het toch in het leven hè).

In mijn werk struikel ik voornamelijk over de ‘to do-lijstjes’: ze blijven alsmaar groeien. Hoeveel je ook wegstreept, je werkt kennelijk nooit hard genoeg en blijft dus altijd gefrustreerd achter jezelf aanhollen. Bovendien kosten veel klussen in werkelijkheid meer tijd dan in mijn enthousiaste fantasie (‘Ja hoor, doe ik wel even!’). Tijdrovende bijkomstigheden zie ik namelijk voor het gemak vaak over het hoofd (de administratie eromheen, of dat ik een tekst voor een commercial door 20 mensen moet checken laten en al hun plasjes erin moet verwerken, bijvoorbeeld).

Verder ben ik net als jullie Slachtoffer Van Deze Tijd. Ik had een totaal gebrek aan Hocus Focus. En echt jongens, dat is het halve werk. Je moet voor de grap eens een app installeren die voor je bijhoudt hoeveel tijd je per dag aan social media besteedt. Ik durf te wedden dat je je helemaal lens schrikt!

En jullie weten inmiddels: multitasken is uit, want grote onzin. Vooruit, lopen en praten gaan wél samen omdat lopen een zogeheten routinetaak is. Maar je concentreren op een rapport en gelijktijdig Facebook checken werkt niet. Echt niet. Net zo min als tussendoor een mailtje beantwoorden of een kast verven. Deze cijfers hebben mij meedogenloos gemaakt:

  • Om de 3 minuten worden we gestoord (door mail, een berichtje, telefoontje, collega), wat een concentratiedip van 10 minuten tot gevolg heeft.

En dan deze!:

  • 2.1 uur per dag verspillen we aan afleiding

Om zowel in werk als thuis nutteloze tijdverspillerij en een gebrek aan focus tegen te gaan, werken deze tips voor mij als een malle:

1. Focus je op wat je écht wilt doen die dag. Kies 2 of 3 dingen en maak een takenlijst. Aan dat kastje schilderen, de boekhouding of het afronden van dat dossier kom je niet toe als je er niet meteen aan begint.

2. Plan blokken in van 1 of 2 uur waarin je geconcentreerd werkt aan die klussen.

3. Zet alle afleidende tril-, piep- en meldingsfuncties op je (mobiele) apparaten uit.

4. Laat je ook niet leiden door alles wat zich aandient in de mail. Start je dag bijvoorbeeld NIET met mail checken – dan beland je namelijk automatisch in een modus van ‘reageren op’ en ben je zó de rest van de dag zoet met je mailbox. Doe eerst wat je per sé wilt doen die dag en kijk daarna pas naar de mail.

5. Neem pas na afloop je welverdiende pauze om appjes te checken of op Facebook te kijken. (Maar houd ook hierbij in de gaten: hoeveel tijd wil je hier maximaal aan spenderen?)

Och jongens, ik heb alvast een lijstje gemaakt voor dit weekend hoor. Wat zal ik straks genieten van de tuin, kozijnen, schone badkamer. En vooral: van het nietsdoen daarna.

Lees ook: DIT zijn de gewoontes van succesvolle mensen

Gerelateerde artikelen

Back to top button