Brief aan mijn 10-jarige zelf

Nu ze zelf een zoontje heeft van tien jaar denkt Margreet vaak terug aan toen ze zelf zo oud was. Wat zou ze graag dat kind van toen willen geruststellen, blij maken en verrassen door te vertellen wat ze inmiddels heeft geleerd.

Dag lieve Margreet,

Dit is een brief van jou voor jou. Inmiddels ben je 45 jaar. Net zo oud als je moeder nu is. En net als je moeder zul jij op je 45ste een 10-jarig kind hebben, een zoon. Toevallig he?!
De school waarop jij zit, is geen school meer, maar een heel groot huis, waarvan ik benieuwd ben of de grote zolder waar het altijd naar klei en hout rook er nog is. De grote stalen deuren, die waar jij een paar jaar geleden je duim tussen kreeg op de dag dat je op de schoolfoto moest, zitten er nog altijd in. In het huis daartegenover, waar jij nu woont, wonen nu andere, vreemde mensen.
Maar kom, laat ik niet je toekomst onthullen. Dat is niet waarom ik je schrijf.
Ik schrijf je, omdat ik je een paar dingen wil meegeven waar je nu of later misschien wat aan hebt. En ook al zijn ze nu misschien moeilijk te begrijpen, er komt een dag dat dat wel lukt.

Ik ben trots op je
Allereerst wil ik je vertellen hoe trots ik op je ben. Want dat mag best wel vat vaker gezegd. Weet je waarom? Omdat ik weet dat je daar een warm gevoel van binnen krijgt, alsof je gaat gloeien en als je zo gloeit, gaan je ogen stralen! Ik bewonder je, om je grote rechtvaardigheidsgevoel. Zoals je het laatst opnam voor de jongen die door een veel grotere jongen werd geplaagd. Stoer vind ik dat, dat je zomaar tussen ze in ging staan. Ik kan je verklappen dat die actie heel vaak een voorbeeld voor je oudere ik is, als zich situaties voordoen waarbij ze kordaat moet optreden.

Weet waar je goed in bent
Wat ik je ook wil laten weten: je kunt echt heel mooi zingen! Ik weet dat je dat eigenlijk wel weet. Ik weet ook dat je vindt dat je dat niet over jezelf mag zeggen: dat je ergens goed in bent. Dat hoort niet. Want, zo zegt je moeder: ‘Bescheidenheid siert de mens.’ Maar je kent toch dat verhaal uit de bijbel over die talenten?! Jij denkt nu nog dat dat muntjes zijn, die talenten, maar wist je dat talenten de dingen zijn waar je goed in bent? Die moet je niet verstoppen! Daar moet je iets mee doen. Dat zegt dat verhaal ook. Je moet andere mensen je talenten laten zien. Want door ze te laten zien, groeien ze en kun je er mooie dingen mee doen. Dus je mag best zeggen dat je goed kunt zingen, want daardoor ga je nóg beter zingen en met jouw mooie stem maak je andere mensen blij! En dat wil je toch graag?!

Geef niet te snel op
Wat ik jammer vind, is dat je niet verder bent gegaan met het vogelboek dat je wilde schrijven en waarvoor je zulke mooie vogeltjes tekende. Ik weet wel dat het kwam omdat papa en mama zeiden dat je niet moest overschrijven, dat je zelf dingen moest verzinnen. Daardoor ging de lol er bij jou vanaf, je voelde je beledigd. Maar echt, het was supergoed. Ik heb het nog steeds. En ik verbaas me er nog altijd over dat ik ooit blijkbaar kon tekenen. Je wist zoveel over vogels toen je ermee bezig was! Nog altijd probeer ik de verschillende vogels te herkennen aan de manier waarop ze vliegen en het geluid dat ze maken. Maar zoveel als jij, weet ik er niet over. Dus wil je please, please verder gaan met dat boekje? Want ik heb het nog eens bekeken en het valt heel erg mee met dat overschrijven.

Onthoud wat je wil worden, en waarom
Pasgeleden schreef je in de schoolkrant dat je zendeling wilde worden. En ik weet nog dat een klasgenootje smalend zei, toen je een keer fel uithaalde naar haar: ‘En dat wil zendeling worden?’ Laat je daardoor niet afremmen. Wat ik je wil vragen: wáárom wil je zendeling worden? Is dat omdat je mensen ‘een blijde boodschap’ wilt vertellen? Of is het dat je de wereld wilt over reizen? Probeer op die vragen een antwoord te vinden, want later, als je groot bent, moet je kiezen wat je wilt worden. En dan ben je vergeten wat het was en waarom.
Al zul je geen zendeling worden, je zult wel een boodschap hebben. En omdat je weet hoe je die boodschap moet verpakken in mooie woorden, zul je daar nog eens je beroep van maken! En met dat reizen komt het ook wel goed. Je zult de hele wereld over vliegen. Dus misschien moet je nu al een beetje Engels leren…

Vertel je ouders hoeveel je van ze houdt
Ik weet dat je af en toe bang bent je vader te verliezen, omdat hij soms erg ziek is. Weet dat hij best oud zal worden. Maar vergeet niet te zeggen hoeveel je van hem en mama houdt. Dat kun je namelijk nooit te veel zeggen. Ik weet wel dat zij daar niet zo aan gewend zijn, en dat ze het ook wel eens vergeten tegen jou te zeggen. Maar nu ik zelf moeder ben, weet ik hoeveel ouders van hun kind moeten houden. Helemaal als ze tien jaar zijn! En als jij het maar vaak genoeg zegt, leren zij dat ook tegen jou te zeggen.

Bedenk wat je nodig hebt voor je geluk
Het is sowieso wel handig als je bedenkt wat jij nodig hebt om je gelukkig te voelen. Ik weet dat dat een moeilijke vraag voor je is, omdat hij je nog niet eerder is gesteld. Maar nu ik oud ben en denk aan wanneer ik me gelukkig voelde als kind, dan was dat als ik op m’n skateboard een trucje deed, zwom in zandgat, wandelde met m’n ouders, spelletjes deed, een huisdier knuffelde… Probeer zoveel mogelijk van die mooie geluksmomentjes te sparen, want echt, je zult er je hele leven plezier van hebben!

Hou van jezelf
Ik weet dat nog nooit iemand dat tegen je heeft gezegd: dat je van jezelf mag houden. Je moet je naaste lief moet hebben als jezelf. Dat betekent dus níet dat je liever voor die ander moet zijn dan voor jezelf. Nee, je moet even lief voor de ander zijn als voor jezelf. Denk daar maar eens over na: je mag jezelf lief vinden! Sterker nog: dat móet zelfs!

Zo heb ik in de loop van m’n leven nog wel wat andere dingen ontdekt die, zoals dat heet echte eye-openers waren. Maar veel van die dingen zul je zelf moeten ontdekken. Ik zou ze je nu kunnen vertellen, maar je zou ze weer vergeten. Want zo gaat het met levenslessen: je leert ze pas als je eraan toe bent.

Ik wil alleen dat je weet, dat wat je ook doet of denkt, er in de toekomst een jij is die vol liefde, trots en ontroering terugkijkt op het meisje dat jij nu bent.

Ik hou van je.

Liefs,

Je grote ik

Gerelateerde artikelen

Back to top button