Coming out: ik haak! En dat maakt heel gelukkig

Over ‘hobby’en’ wordt vaak laatdunkend gedaan. Maar Marlies moet iets bekennen, en nu ze weet hoe goed en nuttig haar gefröbel is, gunt ze iedereen zo’n hobby. Spread the news!

Vooruit: ik zou ook liever zeggen dat ik me ’s avonds opgekruld van genoegen ontspan met een fijne Dostojevski of Tolstoj in de hand, maar na een dag van schrijven, researchen en heul hard nadenken heb ik daar geen puf meer voor. Tot nu toe heb ik mijn kneuterige hobby geheim weten te houden. Maar het is tijd voor een coming out: Ik ben Marlies Jansen En Ik Haak.

Lees ook: Relaxed in 15 stappen (doei stress!)

Het begon met een petrolkleurige col: ik werd door een collega uitgenodigd een haakworkshop bij haar te volgen. Ik keek nog achter me, had ze het tegen iemand anders? Want creatief gepriegel, daar was ik toch te onhandig en ongeduldig voor? Zelfs mijn lieve moeder kon niet geloven dat ik daadwerkelijk had gehaakt. Want ik deed het, die workshop, drie uur lang. Met dikke wol en een dikke haaknaald; grote stappen, snel thuis. Ik bleek het gewoon te kunnen! En weet je hoe fantastisch het voelt als je dan ineens een zelfgemaakte col of sjaal in je handen hebt? In een vrolijk kleurtje? Man, ik was als een kind zo blij. En ontspannen, want drie uur lang was al mijn deadlinestress naar de achtergrond verdwenen.

En precies daarom is een hobby zo fijn. Of je nu haakt, deeg kneedt, landschappen voor je treintjes knutselt of tekent, als je gepassioneerd met iets bezig bent vergeet je de tijd en kom je in een flow terecht. Je wordt uitgedaagd, meegesleept en de dingen gaan je moeiteloos af. Angsten, zorgen, twijfels en frustraties verdwijnen naar de achtergrond. Je komt in een positieve spiraal terecht, die je ook meeneemt naar andere aspecten van het leven. Bovendien leer je al hobbyend nieuwe dingen, wat je het gevoel geeft dat je lééft. Want weg is die automatische piloot, en je merkt allerlei nieuwe, inspirerende en mooie dingen op.

Omdat ik met mijn hoofd werk, vind ik het heerlijk ontspannend om ter afwisseling met mijn handen knutselen. Eerst stortte ik me op het haken van poefs van dik textielgaren. Een poef voor in de woonkamer, eentje voor mijn dochter, een voor mijn zoon, mijn man begon al te protesteren: straks is ons hele huis dichtgepoeft. Ik was ook wel toe aan iets nieuws, eerlijk gezegd. Nu haak ik mutsen (die ik vervolgens weggeef want ik heb geen mutsenhoofd), sjaals en dekens – al rijdend naar vakantieadressen haak ik genoeg plaids bij elkaar om tien koude winters mee door te komen. De afwisseling in patronen, de kleurtjes, mijn haaksel vorm zien krijgen, pielen als iets niet lukt en trots zijn als ik de boel weer vlot heb weten te trekken: ik kan er niet genoeg van krijgen.

Er zijn zelfs deskundigen die stellen dat haken en breien het nieuwe yoga en mindfulness zijn. Zo beschrijft psychotherapeut Betsan Corkhill in haar boek ‘Knit for Health & Wellness, how to knit a flexible mind and more’ hoeveel kalmte en innerlijke rust het brengt. Breien inderdaad, maar haar boodschap gaat ook op voor haken, deegkneden, masseren, punniken en zo meer. Net als meditatie verlagen deze hobby’s de hartslag en bloeddruk en verminderen ze de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Als bonus heb je na afloop óók nog iets leuks en/of nuttigs in je handen wat je helemaal zelf hebt gemaakt, en dat is een ware boost voor je zelfvertrouwen. De repeterende bewegingen van het haken kalmeren trouwens niet alleen je geest, maar zorgen ook voor de aanmaak van serotonine, het hormoon dat als een natuurlijk antidepressivum wordt gezien. Het maakt je vrolijker, en drie keer in de week fröbelen heeft al een positief effect op je gemoedstoestand.

Vertel mij wat! Ik kijk er nu al naar uit om vanavond online ideeën op te doen voor een nieuw project. Alleen al het uitzoeken van kleurtjes maakt me volkomen gelukkig.

Lees ook: Wat psychologen willen dat je weet over stress en burn-outs

Gerelateerde artikelen

Back to top button