Dankbaarheid is het nieuwe ding. Maar hoe doe je dat eigenlijk, dankbaar zijn?

Dankbaarheid is het nieuwe ding. Maar, hoe doe je dat eigenlijk, écht dankbaar zijn? Renske vindt het eerlijk gezegd maar lastig. 

Ik dacht altijd dat het genoeg was om een dankbare instelling te hebben. Om mezelf gewoon eens in de zoveel tijd te zeggen dat ik ‘dankbaar’ mag/moet zijn voor wat ik heb. Want dan zou ik vervolgens vanzelf dankbaar zijn, toch? Dankbaar voor de lieve mensen om me heen, voor mijn leuke, gezonde kinderen, voor mijn uitdagende en bijzondere werk, voor mijn ronduit belachelijke knappe vriendelijke gezicht. Want hey: dankbaarheid is goed, dankbaarheid is het nieuwe ding, met dankbaarheid kom je ver, dankbaarheid maakt je gelukkig. Sterker, New Agers geloven dat hoe meer dankbaar je bent, dat het universum dit zal opmerken, en je meer je zult geven van datgene waar je dankbaar voor bent. Dat zeg ik: dankbaarheid is top. Maar ondanks dat, óndanks het feit dat ik me dit allemaal realiseer, ondanks het feit dat ik mezelf regelmatig zeg dat ik dankbaar mag zijn, merk ik dat het niet genoeg beklijft. Ofwel: met alleen maar zeggen/denken/vinden/weten dat je dankbaar bent (of moet zijn) ben ik er klaarblijkelijk nog niet.

Eerlijk gezegd lukt het me gewoon niet om écht, ECHT, dankbaar te zijn. Of nouja, ik ben natuurlijk wel dankbaar, ik zie heus wel wat ik heb en alles, maar het lukt me gewoon niet om het blijvend voelen. Ik zit volgens mij vast in een vicieuze, dagelijkse cirkel waarin ik vooral maar doordender, doorjekker, door ga, en ondertussen ongemerkt maar vrij hardnekkig vooral focus op dingen die niet goed gaan. Een gezondheidsprobleem, die opstandige peuterpuber, de stress op mijn werk. Het lukt me daardoor niet om écht stil te staan bij wat ik heb. Het lukt me niet die dankbaarheid volledig te voelen – en die ook dagelijks vast te houden.

Gelukkig is er hoop. Want wat blijkt? Je kunt dankbaarheid leren, leren beoefenen zelfs – zo las ik in het boek ‘De Moed van Imperfectie‘ van Brene Brown. Let op, dit zijn de sleuteltips.

  • Houd een dankbaarheidsdagboek bij, waarin je dagelijks vijf dingen (groot of klein) opschrijft waar je dankbaar voor bent. Mag in een mooi schriftje, het is altijd leuk om mooie schriftjes te kopen, maar je kunt het ook online bijhouden, zoals met deze veelgebruikte gratitude app.
  • Mediteer dagelijks op dankbaarheid. Geen idee hoe? Hier vind je een meditatie op dankbaarheid.
  • Neem tijdens stressvolle, drukke dagen de tijd om hardop te zeggen waar je dankbaar voor bent. ‘Ik ben dankbaar voor mijn lieve kind (naam), ik ben dankbaar voor mijn fijne werk bij (..). Wanneer bezielde mensen, zo staat in het boek van Brené Brown, over dankbaarheid vertellen, gebruiken ze bovendien een heleboel werkwoorden.
  • Maak je eigen dankbaarheidskunst. Klinkt kriebelig, maar door creatief bezig te zijn met waar je dankbaar voor bent, ervaar je het ook daadwerkelijk meer. En hey, het kan er best nog wel tof uit komen te zien. Hier vind je een inspirerend voorbeeld, waarbij ze kiezen voor dankbaarheidskunst in graffiti style. Ofwel: je schrijft op waar je dankbaar voor bent, in steekwoorden, en dat doe je op een groot vlak, een wit board of een witte muur. Met natuurlijk je coolste handschrift en/of je tofste markeerstift. Check maar snel: The Grattitude Graffiti Project.

Hoe dan ook, het lijkt erop dat dankbaarheid dus te leren valt, dat het soort spier is die je moet trainen. Dat het gewoon niet tot leven komt (of kan komen) als je er niet actief mee bezig bent. Dus dat zeg ik: er is hoop. En jaaaa daar ben ik natuurlijk heel erg dankbaar voor.

Lees ook: Ode aan echt: dit herkennen authentieke mensen

Geschreven door