Dat gevoel dat iedereen vooruit gaat in het leven – behalve jij

Bijna iedereen kent ‘m wel: een fase in het leven dat je weet dat het niet ‘jouw’ moment is. Iedereen is lekker bezig, gaat samenwonen, krijgt kinderen, krijgt droombanen, maakt droomreizen, behalve jij. Het is een rotgevoel, maar het is geen absolute waarheid.

Lees ook: Creativiteit kun je leren

Een vriendin mailde me, alweer een tijd geleden. Ze kon geen kinderen krijgen, was volop bezig met ivf, maar het werkte maar niet. Ze had een leuke baan, bij de televisie, dacht ik. Alleen die kinderwens, dat was wel wat.
In een lang betoog schreef ze wat het met haar deed om heel sterk te verlangen naar iets, terwijl de tijd verglijdt. Een tijd waarin iedereen maar altijd doorgaat, andere mensen die gewoon het leven lijken te leiden dat ze voor ogen hadden. Deze passage uit haar mail blijft me voor altijd bij:

“Ik ga ziekenhuis in en uit. Het kost heel veel tijd en verdriet. Ondertussen zie ik iedereen om me heen maar kinderen krijgen, en nog een, en carrière maken. Zelf ben ik al een tijdje helemaal niet meer gefocust op werk. Links en rechts word ik ingehaald door ambitieuze twintigers, die geen last hebben van al die ballast en die dag en nacht werken. Ik heb het gevoel dat ik overal buiten sta: iedereen leeft door en ik sta stil.”

Zelf heb ik ook ivf gedaan op een moment dat mijn carrière op een dood pad liep. Het verdriet van geen kind kunnen krijgen is heel groot, maar wat echt heel erg is, is dat wanhopige gevoel van niet mee kunnen komen. Dat je iedereen ziet doorleven, en zelf het gevoel hebt stil te staan. Ik weet nog dat ik in huilen uitbarstte bij weer een andere vriendin. “Ik voel me zo’n loser,” zei ik. En toen zei ze: “Dat kan. Maar je een loser voelen gaat over hoe je presteert in de ogen van anderen. Ik denk dat jij in de ogen van anderen iemand bent met leuk werk en een leuke man, helemaal geen loser. Probeer maar eens van die obsessie af te komen dan.”

Je een loser voelen gaat over hoe je presteert in de ogen van anderen. Dat is sindsdien een levensmotto dat ik met mee meedraag. Want achteraf zie ik het ook. Ik was helemaal geen loser, ik had gewoon een paar problemen. Een paar zware jaren. Sindsdien probeer ik me aan een paar regels te houden.

  1. ‘Run your own race’
    Jezelf vergelijken met anderen is heel natuurlijk, we doen het allemaal. Maar je mag nooit vergeten dat anderen ook een binnenkant hebben. Misschien voelen die mensen waar jij je aan spiegelt zich diep van binnen ook wel een loser.
  2. Je hebt het zelf in de hand
    Je mag nooit denken dat je vastzit in een situatie. Dat is bijna nooit zo. Grijp het leven bij de ballen en zet het naar je hand.
  3. Veranderen kan altijd op elk moment
    Zie punt 2. Of lees Het ‘goede moment’ bestaat niet! De beste veranderingen maak je NU

Geschreven door

Journalist, online ondernemer en mede-oprichter van Snippet Media. Heeft zichzelf al meerdere malen opnieuw uitgevonden in werk, de liefde en het leven.