De 4 dingen die ik anders doe sinds mijn burn out

Als je ooit een burn out hebt gehad, herken je je valkuilen. Suzanne (37) weet door schade en schande precies hoe ze die moet vermijden.

Ik was midden twintig en ontzettend ambitieus. Mijn eerste vaste baan was meteen mijn droombaan en ik wilde er alles uithalen wat er in zat. Maar voor ik het wist, liep ik op mijn tandvlees. Tot de emmer volledig overliep en ik ‘thuis kwam te zitten’. Een hoop therapie, mindfulness en antidepressiva later kan ik zeggen dat ik mijn leven al jaren weer op de rit heb. Maar dat is mede dankzij mijn ommezwaai. Dit zijn de belangrijkste regels die ik toepas om mezelf overeind te houden.

 1. Energiezuigers uit mijn leven bannen
  Voor mij waren dat mensen die simpelweg niets toevoegen aan mijn leven. Omdat we uit elkaar gegroeid waren, bijvoorbeeld. Op den duur werd het voor mij gewoon te vermoeiend om het gesprek gaande te houden met deze mensen, waar ik geen klik meer mee had. Het kostte me zóveel energie. Tot ik me afvroeg: waarom dóe ik dit eigenlijk nog? For old times sake? Maar wat brengt het me nu nog? Precies: let it go!
 2. Het woord ‘moeten’ vervangen door het woord ‘willen’
  Pre-burnout ‘moest’ ik altijd heel veel van mezelf. Ik moest nog even een kaart kopen voor mijn vriendin om haar te feliciteren, ik moest nog even sporten, ik moest nog even snel de stad in om die trui te ruilen. En ik moest vooral nog even dat ene mailtje sturen, mijn tante bellen, stofzuigen en die borrel regelen voor mijn collega’s. En zo creëerde ik voor mezelf een immense to do list, die me overal achtervolgde. Totdat ik ineens besefte: maar wíl ik dit ook allemaal? Toen ik namelijk het woord ‘moeten’ verving door het woord ‘willen’, viel automatisch de helft van de lijst af. Mijn tante bellen? Ja, dat zou beleefd zijn, maar ik had er even geen zin in. En zij kon toch eigenlijk ook best zelf een keer de telefoon pakken om mij te bellen? Vanaf dat moment ben ik ‘moeten’ consequent gaan veranderen in ‘willen’ en het heeft écht mijn leven veranderd. Want op deze manier filter je precies waar je energie van krijgt, en wat energie zuigt.
 3. Lief zijn voor mezelf
  Zodra ik merk dat ik een periode chagrijnig op mijn omgeving reageer, weet ik dat ik teveel van mezelf eis. En dus is het op zo’n moment voor iedereen en z’n moeder beter dat ik iets plan waar ik – ook al is het maar even – blij van word. Dat kan iets heel simpels zijn: een lekkere latte macchiato met slagroom bestellen bij Starbucks. Maar ook: een saunadag met een vriendin. Of naar de bioscoop met mijn geliefde. Simpel as that. Als het maar even energie geeft in plaats van slurpt. Dan kan ik er weer tegenaan.
 4. Luisteren naar mijn gevoel
  Het is zo’n open deur, maar pas het maar eens toe in het dagelijks leven! Soms heb je namelijk helemaal geen enkele reden om iets te doen – of niet te doen – behalve je ‘gevoel’ volgen. Zoals: je droombaan opzeggen bijvoorbeeld. Ik kon indertijd honderdduizend redenen bedenken waarom mijn baan geweldig was. Maar mijn gevoel schreeuwde: opzeggen! En ik luisterde. Het was mijn beste beslissing ooit. Blijkbaar had ik al die tijd rust nodig om mijn leven vanuit een ander perspectief te bekijken. Ik kreeg ruimte om nieuwe dingen te ontdekken en daar werd ik juist gelukkig van. Vanaf dat moment is mijn gevoel leidend, want het vertelt me altijd de waarheid.

  LEES OOK: Genezen van een burn out: leven in lijn met wie je bent

Geschreven door