Deze heel mooie quote kan je leven veranderen

Liesbeth houdt eigenlijk niet zo van inspirational quotes, maar er zijn uitzonderingen. Zoals deze. Want als je ernaar leeft, kan ‘ie misschien zomaar je leven veranderen.

Ik denk dat ik met recht kan zeggen dat ik uit ervaring weet dat niet alles in het leven altijd maar gaat zoals je dat zou willen. Hoewel ik werkelijk niet veel te klagen heb, weet ik hoe klein en groot verdriet voelt. Wat teleurstelling is, of rouw. Hoe het voelt om door een geliefde verlaten te worden, of om dat zelf te moeten doen omdat je geen andere uitweg meer ziet. Hoe bedrog voelt, en jaloezie, of zelfs het gevoel dat er niemand is die naar je omkijkt, hoe hard je daar je best ook voor doet. Ik weet hoe het is om afscheid te moeten nemen van bepaalde dromen, omdat je erachter komt dat je ze niet langer kunt of wilt realiseren, en hoe iemand je soms bijzonder onaangenaam kan verraden, zelfs als ze dat niet eens op die manier bedoelen. Ik denk dus, kortom, dat ik misschien wel een beetje weet dat het leven echt niet altijd een teaparty is. En dan heb ik het zeker niet alleen over mezelf, maar ook over wat ik soms in de levens van andere mensen zie gebeuren. En dat gaat van ziekte tot overspel, van ontslag tot gepeste kinderen, van scheidingen tot algehele ontreddering na een sterfgeval.

Geen teaparty nee. Maar voordat je nu denkt dat ik levensmoe ben: ik heb goed nieuws. En dat nieuws verspreid ik graag aan de hand van een, jawel, inspirational quote die ik onlangs voorbij zag komen. Terwijl ik helemaal niet van tegeltjeswijsheden houd, echt niet. Ik associeer ze met plastic bloemen, lycra ondergoed en instant cupnoodles. Met doorgeefcadeautjes en met onbeperkt sushi eten, waarvan de helft van alles dat haastig werd besteld na afloop wordt weggegooid door het personeel. Wat mij betreft zit er, kortom, dus vaak iets goedkoops, gemakzuchtigs en nepperigs aan dat soort quotes. Alsof je in tijden van zware crisis ook maar iets oplost met even naar je sloophouten krijtbord van de Xenos in de keuken kijken. Waarop je dan een dooddoener leest als ‘Leef je leven alsof het je laatste dag is!’ Terwijl je net van de dokter te horen hebt gekregen dat dat inderdaad zo is. Zoiets. Nee, een flinke borrel en een warme knuffel doen dan stukken meer voor je levensinspiratie wat mij betreft. Maar goed, niets zo veranderlijk als de mens, dus ik moest daar toch even op terugkomen. Want ik las dus zo’n quote laatst, en dacht toen toch: krek. En dat was deze:

ALS JE DE SITUATIE NIET KUNT VERANDEREN, VERANDER DAN JE HOUDING

Want er zijn soms nu eenmaal situaties in het leven die we niet kunnen veranderen. Die erg veel pijn doen, of ervoor zorgen dat we niet weten hoe we in godsnaam verder moeten. Die ons machteloos of zelfs verlamd achterlaten. Die we alleen heel even vergeten als we slapen maar die bij de eerste seconde zodra we weer wakker zijn meteen terug van weggeweest zijn. Je weet wel: die langere of kortere periodes in ieders leven waarin alles donker of lelijk lijkt. Die vergeven zijn van rouw, of depressie, van verlating of onzekerheid. Situaties, kortom, waar je niets aan kunt veranderen omdat ze je nu eenmaal overkomen zijn. Dan, juist dan, is deze zin ontzettend belangrijk om te onthouden. Want als je niets kunt doen aan waar je doorheen gaat, is de veerkracht van je geest je grootste wapen. Sterker nog, als alles om je heen weggevallen lijkt te zijn, is het je laatste controlemiddel. En je zet er in een klap alles mee in een ander daglicht. Want je houding, je mindset, is iets dat je wél kunt veranderen. Altijd. En dat geldt voor alle vormen van tegenslag, groot en klein. Van een taxi die te laat is tot daadwerkelijk groot verdriet: een veerkrachtige reactie daarop lijkt misschien wel futiel, maar is in feite het grote geheim van herstel. Niet omdat je de situatie verandert, maar wel omdat je jezelf en je manier van denken verandert. En je daarmee de controle terugpakt, in ieder geval over jezelf.

Daarmee wil ik natuurlijk niet zeggen dat er vervolgens geen totale rotdagen meer zullen zijn. Wel dat boosheid, frustratie, apathie of paniek je in de meeste gevallen niet verder zullen helpen. Ik denk zelfs dat ze het erger maken. Maar verandering in je hoofd, in hoe je besluit iets of iemand te benaderen, maken op dat moment misschien wél verschil. En al is het maar een klein begin, je hebt dat begin dan in ieder geval gemaakt. Dus als je een situatie niet kunt veranderen, begin dan met besluiten hoe je ermee om wilt –of moet- gaan. Het lijkt klein, maar volgens mij kan je hiermee complete levens veranderen. En anders hoop ik dat het in ieder geval een klein verschil kan maken. Want daarmee is natuurlijk ook al een halve wereld gewonnen. En daar ging het mij maar even om.

LEES OOK: 11 quotes die je aanmoedigen meer uit het leven te halen

Gerelateerde artikelen

Back to top button