Deze tattoos verbergen littekens en verhalen

Niet iedereen heeft een verhaal bij zijn of haar tattoo. Niet dat dat hoeft, want ook zonder specifieke betekenis kunnen ze erg mooi zijn. Maar soms zit er opeens een stuk diepere betekenis achter. Soms om een verhaal te benadrukken, soms om een verhaal te verbergen. Wij vonden deze serie erg mooi.

1. Ruggengraat

Laat me beginnen met het feit dat mijn ruggengraat er nooit zo heeft uitgezien en er ook nooit zal worden. Toen ik 15 was ben ik gediagnosticeerd met ernstige scoliose – mijn ruggengraat maakt een bocht van 65 graden, in de vorm van een S. Het was te erg om het met een brace te corrigeren en om door te kunnen leven moest ik een operatie. De operatie was enorm heftig en hield onder andere in dat mijn ruggengraat rechtgezet moest worden met twee titanium spalken. Deze zitten vast met 15 schroeven die direct aan mijn ruggenwervels zitten vastgeschroefd.

De tattoo heb ik uit een een medisch studieboek en is meer dan 40 centimeter lang en zit precies over mijn litteken heen, zodat je deze haast niet meer ziet. Het staat symbool voor mijn herstel en mijn kracht. Mijn ruggengraat zal er nooit zo uit zien, maar dit is wel hoe hij er had móeten uitzien.

tattoos-covering-scars-stories-3-57ea60c542a53__700

 

2. Lint

Ik had een tumor in mijn knie, en deze is verwijderd toen ik tien jaar oud was. Dit is het lintje dat mij heeft dichtgestrikt.

tattoos-covering-scars-stories-1-57ea60bf34366__700

3. Blauwe Ijsvogel

In het eerste jaar op mijn middelbare school ben ik van een trampoline afgevallen, en verbrijzelde ik mijn arm. Na acht maanden operaties had ik een arm die niet alleen constant pijn deed, niet meer goed werkte, maar er ook niet meer uit zag als mijn arm. De operaties waarin dood spierweefsel en littekenweefsel verwijderd werden lieten mijn arm in vervormde staat achter. Ik voelde me lelijk en onooglijk.  Deze tattoo heb ik mezelf kado gedaan toen ik 18 werd. Zo heb ik mijn lichaam teruggeëist en het naar iets moois omgetoverd. Ik wilde de littekens van de operatie niet bedekken, want deze littekens zijn zo’n belangrijk deel van wie ik nu ben. Ik wilde ze alleen transformeren naar iets waar ik trots op kon zijn.

tattoos-covering-scars-stories-8-57ea60d0b7f24__700

 

4. Kracht na operatie

In plaats van hem te verbergen, besloot ik hem juist te benadrukken. In juli onderging ik een scoliosis operatie, waarbij twee titaium spalken zijn geplaatst die nu samen met mijn ruggengraat één groot bot vormen. Hieraan heb ik een opvallend en lang litteken overgehouden. Ik heb het woord ‘kracht’ naast het litteken laten tatoëeren. De ‘S’ heeft dezelfde vorm als mijn oorspronkelijke ruggengraat. Het heeft me ontzettend veel kracht gekost om te herstellen van de operatie en ik wil wil hier graag aan herinnerd worden.

tattoos-covering-scars-stories-9-57ea60d2a3fa6__700

 

5. De kracht van een leeuw

Toen ik klein was werd ik gepest om meerdere redenen; de belangrijkste was dat ik altijd ‘dat grote meisje’ was. Ik was een stuk langer dan iedereen in mijn klas en woog veel meer dan mijn leeftijdsgenoten. Toen ik begon te puberen zat ik al diep in een depressie, en mezelf ervoor straffen leek het enige wat opluchtte. Nu ik ouder ben, en veel beter weet hoe ik moet omgaan met mijn mentale problemen heb ik besloten de littekens te verbergen. Ik dacht gelijk aan een leeuw, want ik wilde iets wat kracht uitstraalde. Ook heb ik lotus- en azalea bloesem in de manen laten toevoegen. Deze staan voor het overwinnen van een strijd. Nu kijk ik in plaats van naar mijn pijnlijke herinneringen, naar dit badass symbool van waar ik nu sta 🙂

tattoos-covering-scars-stories-14-57ea60e104651__700

 

6. Sigaretten

Op een bepaald moment in mijn leven was ik suicidaal. Ik zat in de deuropening voor mijn uit en gaf mezelf brandwonden met mijn sigaret. Mijn moeder bracht me naar een psychiatrisch ziekenhuis, maar dit hielp me niets, eerlijk gezegd. Wat me wel geholpen heeft is thuiskomen. Naarmate de littekens waren dichtgroeiden voelde ik me beter. Ik besloot een roos over mijn littekens te laten tatoeeren, om ze te verbergen.  Het is misschien niet de allermooiste tatoeage maar voor mij staat het voor groei. Ik houd van mijn tattoo. Ik vind hem prachtig en het is de enige tattoo waar mijn moeder achter staat, om de betekenis.

tattoos-covering-scars-stories-20-57ea67b67592f__700

 

7. Seksueel misbruik

Mijn opa heeft mij seksueel misbruikt toen ik een kind was. Voor een lange tijd voelde mijn lichaam alsof het niet van mij was. Ik voelde zijn ogen altijd nog in mijn huid branden. Als vergelding begon ik met zelfverminking. Ik sneed in mijn ribben, borsten en dijen. Dit waren allemaal lichaamsdelen waar hij zo veel van hield en ik wilde ze vernietigen. De ergste littekens waren die op mijn ribben.

Mijn moeder heeft mij na mijn herstel litteken crème gegeven en de littekens zijn vervaagd. Maar nog steeds voelde ik me niet verbonden met mijn lichaam. Ik liet me slecht behandelen door jongens. Ik zag mezelf alleen nog maar als een seks-object. Eerder dit jaar had ik een terugval. Ik was zo boos en ik schaamde mezelf zo erg over het feit dat ik nog steeds zo zwak was dat ik geld gign sparen, naar een tattoo-shop ging en een bloeiende pioenroos liet tatoeeren. Ik wilde iets moois planten op een plek waar eerst iets lelijks was. Hij is nog niet af, en als ik het kan betalen laat ik hem ook nog inkleuren maar voor nu voelt het als een enorme geruststelling als ik in de spiegel kijk. Ik eigen mijn lichaam weer toe. Één bloem per keer.

tattoos-covering-scars-stories-25-57ea6c2203261__700

 

8. Veer

Deze tattoo verbergt mijn littekens van mijn zelfverminking. Er zat een hele grote en ik had het gevoel dat iedereen er naar keek en me veroordeelde. Ik heb deze tattoo vlak nadat een vriend van mij overleed aan een geplande overdosis. Ik wilde hiermee ook mijn vriend herinneren.

tattoos-covering-scars-stories-26-57ea6d1bb70d1__700

 

9. Voorbeeld

Niemand begon ooit met me over mijn littekens. Mijn kleine broertje is nu 8 jaar oud en ik ben zijn belangrijkste rolmodel. Op een dag vroeg hij mij: “wat is daar gebeurd?” en weest naar mijn pols. Ik heb een verhaaltje verzonnen want ik wilde niet dat hij uitvond wat er echt was gebeurd en dat het oké was om dat jezelf aan te doen, alleen omdat ik het heb gedaan. Ik heb direct een afspraak gemaakt bij de tattoo-shop om de littekens te verbergen. Ik ben nu veel trotser op mezelf dan ik ooit ben geweest.

tattoos-covering-scars-stories-32-57ea75f865931__700

 

(Vertaald van Boredpanda.com)

Lees ook: Deze vader schreef een fantastische brief aan alle onzekere vrouwen

Gerelateerde artikelen

Back to top button