Deze veertigerswijsheden kun je ALTIJD wel gebruiken

Nu Janneke binnenkort veertig wordt, weet ze: zo rond de veertig heb je ineens allerlei wijsheden en handige levensinzichten vergaard. Had ze die maar eerder gekend! Deze veertigerswijsheden kun je altijd wel gebruiken.

 • Ga nooit de deur uit zonder factor vijftig in je tas. Of beter nog: op je gezicht. Maar hoe dan ook is het handig om een tube binnen handbereik te hebben voor het geval je onverwacht op een terras neerstrijkt. Misschien lijk je een beetje een ouwe tut als je je driftig begint te smeren bij het eerste flauwe lentezonnetje, maar over een paar jaar lach je iedereen uit.
 • Reis licht. Ik weet niet wát ik allemaal meesleepte toen ik me nog dagelijks een breuk sjouwde met een handtas zo groot als een rolkoffer, nu ik bijna veertig ben weet ik: je portemonnee, telefoon en een lippenstift, dat is meer dan genoeg handbagage. En vergeet dat tubetje zonnebrand niet.
 • Luister naar je lichaam. Je kunt wel als een gek allemaal dieethypes gaan volgen en boeken lezen over hoe je een killerbody kunt krijgen – uiteindelijk is er maar één die weet wat het beste is voor jou: je lichaam zelf. Scheelt je een hoop leeswerk, geld, tijd en frustratie als je het mij vraagt.
 • Vergelijken heeft geen zin. Iedereen is anders, dus je hoeft jezelf niet met anderen te vergelijken. Je kunt de zon en de maan niet vergelijken, ze schijnen wanneer het hun tijd is, las ik laatst ergens. Vond ik wel een goeie.
 • Pleasen heeft geen zin. Natuurlijk mag je aardig en gul zijn tegen mensen, maar dat werkt alleen als je dat echt van harte doet, omdat je er zelf ook blij van wordt. Als je alleen maar geeft om de ander gelukkig te maken, zonder je af te vragen wat jíj wilt, schiet je er zelf bij in. En heeft de ander er eigenlijk ook niks aan. Iets met je eigen zuurstofmasker eerst opzetten – je weet toch. Bovendien:
 • Niet iedereen hoeft jou leuk en aardig te vinden. Dat kán namelijk helemaal niet. Die ene beetje gekke eigenschap die de een irritant vindt en de ander juist aantrekkelijk, is wat ons uniek maakt. Als je iedereen te vriend wilt houden, ben je vooral je best aan het doen om niet op te vallen. Terwijl je pas écht op je leukst bent, als je wel opvalt. Inclusief je beetje gekke eigenschappen. Omgekeerd geldt trouwens hetzelfde: jij hoeft óók niet iedereen leuk en aardig te vinden. Mensen die je niet leuk vindt, mag je gewoon ontlopen, ontvrienden of ontvolgen. Ook als je nog geen veertig bent dus he?
 • Het leven is nú. Klinkt misschien wat Eckhart Tolle-achtig, maar vroeger dacht ik nogal eens: dit is handig voor later, of: later ga ik wel doen wat ik écht leuk vind. Inmiddels ben ik dus bijna veertig en kan ik de conclusie trekken dat ‘later’ inmiddels al een tijdje aan de hand is. Dingen die ik nú niet nodig heb, heb ik straks vast ook niet nodig. En ik probeer nú de dingen te doen die ik echt graag wil doen. Want wanneer anders?
 • Alles stroomt. En niets is blijvend, behalve verandering. Daar kun je je wel met man en macht tegen proberen te verzetten, maar van tegen de stroom in zwemmen word je uiteindelijk voornamelijk moe. Wat wel werkt: overgave. Aan de situatie zoals ie nu is. Zonder ’m meteen weer te willen veranderen – ook al had je het misschien liever anders gezien. Als de fase waarin je nu zit je niet bevalt, weet dan: ook deze zal weer voorbijgaan.
 • Echte liefde is voor altijd. Dit vond ik zelf een enorme eye-opener: als een relatie voorbij gaat, wil dat niet zeggen dat de liefde ook voorbij is. Ze verandert alleen van vorm. Ja, misschien verdwijnt de liefde uiteindelijk, maar dan was het misschien wel geen echte liefde? Want echte liefde is – als je het mij vraagt – onvoorwaardelijk en vereist niet een bepaalde vorm. Die is juist vrij en ruimhartig. En trouwens ook niet altijd wederzijds. En je hoeft er ook niks mee – een ex is niet voor niets een ex. Maar ook wel een bevrijdende gedachte, toch? Echte liefde zegt vooral iets over jezelf, over jouw capaciteit tot liefhebben. Als de ander jouw liefde niet meer nodig heeft, dan is dat prima. Echte liefde raakt nooit op, dus je houdt nog meer dan genoeg over om aan anderen te geven (én aan jezelf).
 • Niet-ingewikkelde mannen zijn het leukst. Járenlang heb ik een studie gemaakt van ingewikkelde mannen die het allemaal niet wisten, ‘er nog niet aan toe waren’, drama creëerden in mijn leven waarvan ik dan de scherven mocht opruimen, etcetera. Inmiddels weet ik: niet-ingewikkelde mannen, die zijn pas écht leuk. Met niet-ingewikkeld bedoel ik niet dat ze simpel of saai zijn (al dacht ik dat vroeger wel), maar dat ze je leven niet ingewikkelder maken dan het al is. Omdat ze jou gewoon het allerleukst vinden. En daar geen doekjes om winden. O, had ik deze wijsheid maar eerder onder de knie gehad! Je wilt niet weten hoeveel leuke niet-ingewikkelde mannen ik over het hoofd heb gezien omdat ik bezig was af te studeren op die ingewikkelde mannen. Maar ik zeg: beter laat dan nooit.
 • Niets is zaligmakend. En dat bedoel ik niet op een depri manier, maar die nieuwe auto, dat nieuwe huis, die promotie, die nieuwe baby of welk ander doel je jezelf dan ook maar hebt gesteld – ze gaan je niet gelukkiger maken. Kwestie van voortschrijdend inzicht. Met geluk is het al net zoals met liefde: het verandert alleen tijdelijk van vorm. Je gelukkig voelen binnen de omstandigheden zoals ze nu zijn, dat is geluk voor gevorderden. En nog best een kunst, maar goed, je hebt je hele leven om erop te oefenen. Intussen mag je jezelf natuurlijk best doelen blijven stellen, zolang je je geluk er maar niet van af laat hangen. Want dan kun je dus bezig blijven. Als het ene doel behaald is, is er immers altijd wel weer een volgend doel te behalen. En blijft het geluk die spreekwoordelijke pot goud die onder de regenboog ligt.
 • Je bent nooit te oud om iets nieuws te leren. Leren houdt echt niet op als je je diploma’s op zak hebt, dat blijft je hele leven leuk. Of je nou de tango leert dansen op je veertigste, op je dertigste Chinees gaat studeren, of op je tachtigste nog op yoga gaat – zolang je nieuwsgierig blijft naar nieuwe dingen, blijft het leven altijd de moeite waard.

Lees ook: Dit zijn mijn 10 manieren om langzamer (en dus relaxter!) te leven

Gerelateerde artikelen

Back to top button