Digitaal detoxen in drie stappen

Nu we en masse verslaafd zijn aan onze telefoon, stijgt het verlangen naar meer smartphoneless dagen. Maar hoe kick je af? Drie stappen om digitaal te detoxen. 

Onlangs volgde ik een sportvastenkuur, een reset van mijn eet -en drink en (niet) sport gewoontes. Ik ben heel blij met de kick start die ik mijzelf met die tien dagen heb gegeven, ik ben sindsdien nog maar een keer overboard gegaan met alcohol (de kater was killing en ik dacht meteen met heimwee terug naar mijn alcohol en dus katerloze tiendaagse) en pizza. Meestal gaat het goed, ik eet weinig ongezonde vetten en suikers, let op zout, eet veel groenten, meer fruit en minder vlees en sport drie tot vier keer per week. Een keer in de week doe ik nog een detox dagje, en drink ik alleen sapjes, omdat dat dit de verbranding van vet stimuleert en er nog zeker drie kilo vet af moet, wil ik echt op een gezond gewicht zitten.

Maar nu ik mijn lichaam op het juiste spoor heb gezet, vraag ik mij af of het wellicht ook tijd is voor een ander soort detox, een digitale. Een periode van smartphonelessness, of in ieder geval minder smartphone, zou mij vast ook goed doen. Want ik ben, net zoals iedereen die ik ken, kneiterverslaafd aan mijn smartphone. Mijn mobiel is mijn alles en ik verspil er belachelijk veel tijd mee. Tijd die ik ook zou kunnen besteden aan dingen waar ik maar niet aan toe kom (of die ik gewoon liever voor mij uitschuif),  zoals het bijhouden van mijn administratie of het opruimen van mijn kledingkast. Of tijd waarin ik live met vrienden af kan spreken, in plaats van ze te ontmoeten op Facebook. Omdat digitaal afkicken net zo zwaar is als afkicken van welke andere verslaving ook, zijn er boeken, coaches en retraites om de ‘socialbesitasser’ te helpen. Lees ‘En nu. Digitaal Detoxen’ van Bea Kalter of ‘Digital Detox’ van Florence Pérès of boek een offline retreat op Terschelling van The Offliners (25-28 mei).

Nog  3 stappen die je kunt zetten om wat minder aan je phone vastgekleefd te zitten:

1. Krijg inzicht in je gebruik en schakel meldingen uit

Het klinkt wat tegenstrijdig: een app installeren op je smartphone om te registreren hoeveel tijd je er spendeert, maar het kan toch een goed middel zijn om je bewust te worden van je gebruik. De app Moment  laat zien hoe vaak je je telefoon ontgrendelt en voor hoe lang. En dat is meestal langer dan je denkt. Gemiddeld tussen de drie en vijf uur per dag breng je wel op dat toestel door. Volgens Moment is onder de twee uur netjes, tussen de twee en drie uur geeft hij code oranje door en boven de drie uur zit je in code rood. Schakel al je meldingen verder uit en zet je telefoon op stil, dat geeft al veel rust. Maak er dan wel een vaste gewoonte van om je email en whatsapp berichten te bekijken, bijvoorbeeld twee keer per dag (maar niet vlak voor het slapen gaan, want het blauwe licht ontregelt je nachtrust).

2. Digital Detox Day

Je kunt cold turkey gaan door drie dagen 24 uur lang je telefoon niet te gebruiken. Dit is nogal hardcore en maakt dat je als een junkie in paniek kunt raken en verlangt naar je ‘fix’. Na drie dagen zou het echter meer rust moeten geven en weet je dat je inderdaad zonder kunt. Maar je kunt het ook met babysteps proberen. Door een Digital Detox Day per week of per maand in te lassen (stel iedereen er wel even van op de hoogte).  Als dat al teveel gevraagd is laat je telefoon dan eens thuis als je boodschappen gaat doen of gaat lunchen met een vriendin. Of leg hem in de huiskamer als je staat te koken, of in de keuken als je op de bank een serie aan het kijken bent of de krant leest. Zet hem eens een avondje uit, om echt goed te kunnen ontspannen. Met een paar uur zonder je pokkie kun je al veel winst boeken, bijvoorbeeld door je te realiseren dat jij de baas bent over hoe je je tijd indeelt en wanneer je op berichten reageert, niet je telefoon.

Wat je ook kunt doen is voor een periode -van bijvoorbeeld 10 dagen- je telefoon om 20 uur uitzetten en pas na het ontbijt weer aan te zetten. (Of maak een begin met het uitzetten van je phone tussen 23 tot 8 uur.) Gebruik je je telefoon als wekker? Koop dan asap een ouderwetse wakkermaker of nog relaxter, een wake-up light.

3. Kom in beweging

Van je smartphone kun je allerlei lichamelijke ongemakken krijgen: pijnlijke ogen, een onderkin, een app-nek, nekknobbels, verkrampte vingers etcetera. En natuurlijk krijg je van de hele dag voor een beeldscherm zitten ook geen strakke derriere, gespierde bovenbenen of een sixpack. Door minimaal vijf keer per week minimaal 20 tot 30 minuten te bewegen en een paar keer per week te sporten, bij voorkeur in de buitenlucht, krijg je ruimte in je hoofd en neem je stress weg. Nicholas Carr, auteur van het boek Shallows: What the internet is doing to our brains, schrijft dat we door het internet een slechtere concentratie hebben, minder creatief zijn en oppervlakkiger denken. The British Psychology Society verbond de frequentie waarmee iemand zijn telefoon checkt, bovendien aan zijn stressniveau –en daarmee aan zijn gezondheid. Je voelt je kortom helderder, fitter, meer ontspannen, creatiever, krijgt meer zelfvertrouwen en bent gezonder, wanneer je niet voortdurend op je telefoon kijkt.

Lees ook: 16 tekenen dat je écht verslaafd bent aan je smartphone

Geschreven door