Dilemma: “Mijn man is al een hele tijd depressief. Kan ik bij hem weg?”

Van die lastige dingen die je soms gebeuren, en waarvan je niet goed weet wat je eraan moet doen, of hoe je er op moet reageren. Deze keer het verhaal van Fenna (36), wiens man al een hele tijd kampt met een depressie en maar niet beter wordt. Fenna trekt het niet meer zo goed. Maar ja, kun je iemand die ziek is in de steek laten?

“Mijn man en ik kennen elkaar al heel lang. Hij heeft een geschiedenis van neerslachtigheid en depressies, dat wist ik. Op zich kwam het dus ook niet als een verrassing dat hij weer ziek werd. En eigenlijk is het ook nooit bij me opgekomen om daarom dan maar het bijltje erbij neer te gooien. In voor en tegenspoed tenslotte, toch? Maar inmiddels zijn we twee jaar verder en zit er nog geen verbetering in. Hij probeert het wel, vindt het zelf ook allemaal heel naar. Maar er verandert niks. Hij wilt niks, kan zich bijna nergens toe zetten. Therapie helpt niet, er zit geen stijgende lijn in. Hij komt bijna het huis niet meer uit en we ondernemen dus ook eigenlijk niks meer samen. Ik merk dat ik me steeds meer ga ergeren aan zijn passieve gedrag. Want mijn leven staat zo ook on hold.

“Ik moet altijd alleen naar vrienden en feestjes. Hij trekt dat gewoon niet. De zorg voor de kinderen komt volledig op mij neer en ik heb eigenlijk nooit meer tijd voor mezelf, omdat ik mijn man alles uit handen moet nemen. Dat begint me op te breken. Onze relatie is niet gelijkwaardig meer en dat mis ik. Ik heb ook weleens behoefte aan een klankbord, ik wil ook weleens gezellig uit eten met mijn geliefde en weer echt partners zijn, ipv een soort verzorgende. De laatste tijd begin ik me af te vragen hoe lang ik dit nog volhoudt, of ik dit nog wel echt wil. Aan de ene kant wil ik natuurlijk mijn gezin niet opbreken. Maar ik wil ook mezelf niet voorbij blijven lopen. Blijven en hopen dat het beter wordt, of voor mezelf kiezen? Ik weet het niet.”

Lees ook: Op zoek naar geluk? Wees eens aardig!

Gerelateerde artikelen

Back to top button