Dilemma: mijn vriendin drinkt te veel

Van die lastige dingen die gebeuren, en waarvan je niet goed weet wat je eraan moet doen, of hoe je moet reageren. Vandaag het verhaal van Irene (44). Toen ze laatst met een vriendin ging eten viel het haar op dat ze in hoog tempo wijn door dronk, de drankrekening was na afloop dan ook flink uit verhouding. Irene zei er niets van, maar twijfelt nu toch of ze dat alsnog moet doen. Heeft haar vriendin een serieus alcoholprobleem?

Irene:

“Ik ken mijn vriendin P. al jaren. We hebben samen gestudeerd, woonden in hetzelfde studentenhuis en toen we later bij elkaar in de buurt bleken te wonen speelden onze kinderen veel samen. Een heel lange en dierbare vriendschap, waarin eigenlijk alles wel besproken kon worden tussen ons. Maar nu heb ik toch iets dat me moeite kost, ik vind het zo pijnlijk. Want toen ik vorige maand uit eten ging met P. viel me op dat ze nogal veel dronk. Volgens mij had ze al een paar glazen op toen ik binnenkwam, en ook tijdens een wijntje aan de bar en het eten, lag haar tempo gewoon twee keer zo hoog als het mijne. Toen we na afloop de rekening kregen schrok ik echt: daar stonden 10 wijntjes op, maar ik had er maar drie gehad. P. pakte de rekening op en betaalde uit zichzelf het verschil, dat rekende ze samen met de kelner even uit. Dat vond ik sjiek van haar, maar ik baal achteraf toch dat ik het hier verder niet over heb gehad met haar. Het gaat me niet om het geld, het gaat me om de vraag of het wel goed met haar gaat. Zo veel drinken is toch niet normaal? Maar ik wil haar ook niet het gevoel geven dat ze abnormaal is, iedereen drinkt wel eens teveel toch? Wat moet ik doen?”

Lees ook: Waarom wraak weliswaar lekker is, maar niet constructief

Gerelateerde artikelen

Back to top button