Door PMS lig ik elke maand in scheiding

Er worden genoeg grappen gemaakt over mannen, kinderen en collega’s die het zwaar te verduren hebben als een vrouw ongesteld moet worden. Maar zo grappig is PMS helemaal niet, ontdekte Suzanne (37) in eigen persoon.

Vroeger had ik nergens last van. Elke maand werd ik op de dag af ongesteld zonder bijzondere voortekenen. Geen chagrijnigheid, geen uitdrukkelijke hang naar chocola, geen opgeblazen buik, whatsoever. Tot ik een kind kreeg. Nu drie jaar geleden. Ik weet niet welke hormonale roulette er zich toen in mijn lichaam heeft afgespeeld, maar ik won in elk geval de jackpot. Sowieso heeft het minimaal twee jaar geduurd voordat de zwangerschapshormonen enigszins uit mijn lichaam waren verdwenen. Zo had ik tot een jaar geleden nog een extreem volle bos haar. Maar had ik ook last van vlekken in mijn gezicht (ook wel zwangerschapsmasker genoemd). Maar nu die storm is gaan liggen, merk ik pas dat er maandelijks een patroon te vinden is in mijn gemoedstoestand. Zo’n twee dagen voordat ik ongesteld moet worden, sta ik namelijk op met woede, verdriet of een depressief gevoel – laten we zeggen: dood van binnen. Heel gezellig. Zeker als het op die dagen ook nog regent – grote kans in Nederland weet ik inmiddels uit ervaring.

Waar we inmiddels ook de klok op gelijk kunnen zetten – buiten de opgeblazen buik, het vocht vasthouden en gevoelige borsten – is dat mijn man op die momenten iets doet, wat mij totaal in het verkeerde keelgat schiet. Zoals ademen bijvoorbeeld. En dan is het hek pas echt van de dam. Het is het startschot voor een aantal dagen volstrekt onredelijke verwijten op een stapel gooien en ze hem stuk voor stuk door z’n strot duwen. Vaak gepaard met schreeuwen, huilen, zelfs met spullen smijten. Het is een understatement om te zeggen dat dit geen constructieve manier is om je relatie gezond te houden. Maar het vervelendste is, dat ik me op dat moment niet besef dat dit wel eens PMS kan zijn. Waardoor mijn gevoelens op dat moment mijn waarheid zijn. Na een aantal dagen ruziemaken komt een van de twee altijd wel met de oplossing dat een van ons in de logeerkamer slaapt/ bij mijn ouders gaat tukken/ bij zijn broer op de bank moet. Wat er vervolgens nooit van komt, omdat ik de dag daarna altijd ongesteld word. En de wereld er dan binnen no time héél anders uit ziet.

Zelf deed ik er allemaal maar een beetje lacherig over. Eigenlijk zoals we allemaal wel doen als het over PMS gaat; het bagatelliseren tot vrouwenkwaaltje. Maar de vraag is: hoeveel langer kan mijn relatie deze onredelijkheid aan? Want er valt na die dagen van woede, verdriet en depressie zo vreselijk veel te lijmen. En ik begin me nu echt te schamen voor wie ik die dagen ben. En daar word ik weer heel verdrietig van. Sinds kort heb ik op mijn telefoon een hormonenkalender gedownload (Hormonology/ Hormonescope lite) dat precies aangeeft welke dagen mijn slechte dagen zullen zijn. Dat geeft enigszins houvast. Maar nu begint het grote zoeken naar middeltjes die helpen. Want ik wil hier vanaf.

Wie de gouden tip heeft, mag het zeggen.

Feiten over PMS – via gezondheidsnet.nl:

– Tien tot negentig procent van de vrouwen heeft in hun vruchtbare tijd PMS klachten.
– De klachten beginnen vaak na het 30e jaar en het krijgen van kinderen.
– Het komt het meest voor bij vrouwen tussen de 35 en 44 jaar.
– Er is sprake van erfelijke aanleg. Vrouwen die naaste familieleden met PMS hebben, hebben meer kans het ook te krijgen.
– PMDD is een extreme vorm van PMS. Het belangrijkste verschil is dat de klachten vooral emotioneel van aard zijn en zo heftig dat ze een negatieve invloed op het dagelijks functioneren hebben. Zo geven deze vrouwen vaak aan het gevoel te hebben hun zelfcontrole kwijt te zijn en in een soort Jekyll en Hyde te veranderen.

Lees ook: Volgens deze expert is menstruatie net zo pijnlijk als een hartaanval (en dit zijn de reacties)

Geschreven door