Een krachtige boodschap over spijt en beseffen wat echt belangrijk is

De meesten van ons hebben waarschijnlijk wel van een of twee dingen spijt. Het kunnen kleine dingen zijn, maar ook dingen die veel meer invloed hebben gehad op je leven. Zo ook James Altucher van wie zijn Linked-In artikel ‘Regrets of the Living. More Important Than Regrets of the Dying’ viraal gaat. Het zet ons vooral aan het denken over de dingen waar we spijt van hebben en hoe we het voortaan anders aan kunnen pakken.

Dit schreef James Altucher, auteur van het boek Choose Yourself:

“Over zes maanden word ik 50, maar ik weet al waar ik spijt van heb.

De meeste mensen geven een cliché antwoord als je hen vraagt of ze andere beslissingen hadden willen nemen in hun leven: ‘Als ik iets anders had gedaan, dan was ik niet wie ik vandaag ben.’ Eigenlijk kan je daar nog een uitroepteken achter plaatsen, want ze bedoelen eigenlijk: “Wie ik vandaag de dag ben is zo fantastisch, dat ik dit voor geen goud wil veranderen.”

Maar…Ik zou juist wel willen dat ik dingen anders had kunnen doen in het verleden maar toch de persoon kunnen zijn die ik vandaag ben. Het leven is moeilijk en complex. Onze hersenen zijn niet slim genoeg om het allemaal uit te vogelen. Zelfs de beste baseball speler in de wereld slaat maar 30 procent van alle ballen raak. En ik ben maar gemiddeld op mijn best.

1. Kinderen
Ik zou willen dat ik meer tijd had doorgebracht met mijn kinderen. Natuurlijk heb ik nu quality time met ze. Maar ik werkte vroeger hard en veel, en ik geef toe, ik heb ze waarschijnlijk ontweken toen ze heel jong waren, niet uit bed te slaan waren en ook nog naar school gebracht moesten worden.

2. Geld
Ik zou willen dat ik niet 15 jaar lang gefocust was op geld. Ik realiseerde me dit pas de afgelopen jaren dankzij twee sensaties in mijn lijf.

Een sensatie in mijn borst: als ik dingen doe waar ik van houd, dan voel ik dit in mijn borstkas en vergeet ik de rest van de wereld. Als ik alleen maar dingen deden die goed voelden in mijn borstkas, dan zou ik een gelukkig persoon zijn en niks anders was dan nog belangrijk.

Een sensatie in mijn onderbuik: dit is waar angst en stress blijken te wonen. 20 jaar lang leefde ik in een wereld vol met stress. Nu word ik elke ochtend een beetje misselijk wakker, na al die jaren van pijn in mijn onderbuik. Waarschijnlijk zou ik eens naar de dokter moeten. Iedereen zegt dat ik moet gaan, maar ik ben al 31 jaar niet naar een dokter geweest dus waarom zou ik nu wel gaan?

3. Creativiteit
Ik begon mijn carrière toen ik net twintig door creatief bezig te zijn en dingen te doen waar ik van hield. Zo probeerde ik een boek te schrijven, wilde ik een televisieshow maken. Ik was op dat moment altijd omringd door mensen waar ik van hield en ik bracht tijd met hen door omdat ik dat leuk vond, niet omdat ik iets van ze wilde.Toen werd ik afgeleid toen ik besloot een Internet-bedrijf op te richten. Ik verdiende er mijn brood mee maar was niet geschikt voor dit leven en voelde me verschrikkelijk. Ik was goed in het doen van creatieve dingen. Nu ben ik in mijn veertiger jaren en probeer ik dit gevoel weer terug te krijgen. Het is nooit te laat natuurlijk, maar dit gaat niet om ’te laat’ dit gaat om ‘spijt’.

4. Bescheidenheid
Toen ik voor het eerst geld ging verdienen werd ik een beetje arrogant. ‘Een beetje’ is een understatement. Ik begon te investeren in afgrijselijke bedrijven en vastgoed en had hele stomme vrienden en kortom: verschrikkelijk, verschrikkelijk. Het is dubbel-verschrikkelijk waar je uiteindelijk aan onder door gaat. Als ik bescheiden was geweest en gewoon terug was gegaan naar waar ik van hield, denk ik dat ik gelukkiger was. Ik had moeten zeggen, “Ik ben te dom hiervoor” en terug moeten gaan naar doen wat ik leuk vind.

5. Confrontatie
Ik kon geen nee zeggen tegen mensen. Ik heb het daar nog steeds moeilijk mee. Ik had gewild dat ik vaker nee had gezegd als iemand iets deed waar ik het niet mee eens was. Er zouden wat dagen van confrontatie zijn, maar dan gaat het leven ook weer door. Ik ben in heel veel slechte situaties terecht gekomen omdat ik geen nee zei.

Hier zijn twee voorbeelden van wanneer ik vaker nee had moeten zeggen: Als iemand mij slecht behandelde  en als ik iets niet wilde doen maar iemand niet wilde kwetsen. En oké, ik voeg een derde toe: als het geen ‘hell yeah’ is, had ik nee moeten zeggen. Gelukkig ben ik hier nu beter in.

Maar goed.

Als ik een tijdmachine had zou ik dan terug gaan in de tijd? Ik weet het niet zeker. Het is oké om soms spijt te hebben. Soms denk ik wel over de optie van de tijdmachine na. Ik zou mijn dochters hand vastgehouden hebben als ze terug kwam van school. En ik zou met haar gaan wandelen en zij zou me vertellen over haar dag. Ik zou haar veel vragen stellen en luisteren terwijl ze maar praat en praat. Ze zou mij alles vertellen. En we zouden een hele lange tijd wandelen, tot ze zon onder ging en ik zou proberen om haar alle namen van de sterren te vertellen. Zelfs als ik ze zou moeten verzinnen.”

Lees ook:Spijt oh spijt! Waarom we meer last hebben van de dingen die we níet hebben gedaan

(Beeld: iStock)

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button