Een maand zonder alcohol. Waarom is dat nou zo moeilijk?! (en zó lukt het toch!)

Nadat het weekend steeds langer werd, besloot Margreet een maand te stoppen met drinken. En dat valt niet mee, zo ontdekt ze. Maar met een beetje discipline gaat het lukken!

Als stelregel hanteren we thuis ‘door-de-week geen alcohol’. Zonder daar trouwens al te rigide over te doen, want als ik op maandag uit eten ga of een feestje heb op woensdag, dan drink ik gewoon een glaasje… of twee… of drie….
Stiekem merkte ik de afgelopen maanden – of misschien wel jaren – dat het begrip ‘feestje’ steeds rekbaarder werd. Zo hadden we met z’n tweetjes zomaar een feestje omdat ‘het vlees van de scharrelslager nóg lekkerder zou zijn met een goed glas rood’. En de laatste aflevering van een ellenlange serie was ook heugelijk genoeg om een glaasje te drinken. Om maar te zwijgen over de clubavond op maandag, waar iedereen toch een drankje nam?!
Ook het weekend werd langzaam steeds langer. Met een vierdaagse werkweek begon het weekend namelijk al op donderdag, toch?! En op maandag je werkcomputer dichtklappen en dan een lekker IPA-biertje drinken zorgde ervoor dat de Monday-blues als bij toverslag verdween.
Ik noem mezelf geen probleemdrinker, integendeel, ik drink vooral voor de gezelligheid. Niet omdat het móet, maar omdat het kan. Maar toch…
Langzaam maar zeker dronk ik meer dagen wel dan niet en –verontrustender- nam de hoeveelheid glazen per keer toe. Niet dat ik lam m’n bed in (of uit) rolde, of dat ik katterig wakker werd, maar volgens de statistieken zat ik ver in de gevarenzone.
Tijd voor een pas op de plaats.

Hoewel ik niet aan goede voornemens doe, is januari wel zo’n maand om niet te drinken. Met de feestdagen achter de rug ben je toch wel een beetje klaar met al dat gezuip. En al is nou net januari de saaiste maand van het jaar die wel wat opsmuk kan gebruiken, ik besluit in november dat het toch echt januari zal worden. Niet meteen op 1 januari, omdat ik, met de nieuwjaarsvisite in het verschiet en de kater van te weinig slaap, vooraf al weet dat ik dan de mist in zal gaan. Ik besluit 2 januari als begindag te nemen.
Maar als vrienden op 2 januari een fles bubbels mee brengen, weet ik dat die dag ook verloren is. Op 3 januari gaan we kaasfonduen en blijft er een halve fles wijn over die níet in de kaas hoeft. Moet ik die weggooien dan?! Zonde!
En dus wordt 4 januari m’n eerste alcoholvrije dag. En omdat het een doordeweekse dag is, valt het heel erg mee. Ook op m’n clubavond ’s avonds kost het geen enkele moeite om een theetje te bestellen in plaats van een glas wijn. Die nacht slaap ik voor het eerst sinds weken helemaal door om ’s ochtends van de wekker wakker te worden. Fijn!
De rest van de week gaat niet drinken me makkelijk af. Met vriend nestel ik me ’s avonds op de bank met een kopje thee. Ik merk dat ik iedere avond tegen tienen doodmoe ben en kruip minstens een uur eerder m’n nest in dan mét alcohol. Ook slaap ik sneller, dieper en rustiger, maar voel ik me ‘s ochtends nog niet echt uitgeslapen. Zou dat te maken hebben met een chronisch slaaptekort dat ik nu ineens pas echt ga voelen?

De eerste vrijdag ga ik de mist in op een feestje. Er wordt me bij binnenkomst een drankje in de hand geduwd en zonder erbij na te denken, lurk ik aan een rietje van een cocktail. Als ik toch al gezondigd heb, kan ik ook wel een wijntje nemen, vind ik. Echt smaken doet ie me niet eens, maar toch wil ik er nog wel eentje. De enige reden dat ik toch een watertje bestel, is omdat degene met wie ik daar sta ook niet nog een wijntje bestelt. Ik schaam me voor m’n zwakte. En schrikken doe ik ook: als het zo gewoon is voor me om een wijntje te bestellen, ben ik dan een probleemdrinker?
De rest van het weekend ben ik meer met drank bezig dan me lief is. Ik mis ons gezellige eindezaterdagmiddagmomentje waarbij we een biertje of wijntje drinken, in de kroeg of thuis. Ook de zondagmiddag kent zo’n tijd waarop we ons normaalgesproken een drankje inschenken. Wat ben ik blij dat vriend sterk is en zich niet door mij laat verleiden.

Gek genoeg gaat het na deze verleidingen goed, alsof de knop nu echt om is. Als we uit eten gaan, bestellen we bijna zonder erover na te denken water. En de zin in een glaasje bij thuiskomt, verdwijnt ook. Dat m’n vermoeidheid langzaam afneemt en gevoelens van stress verminderen, helpen daar zeker bij! Ook het Trouw-artikel ‘Wie een maandje stopt, drinkt daarna een stuk minder’ is een fijne aanmoediging om door te gaan. Dat artikel vermeldt dat de helft van mensen die meededen aan de IkPas-actie (40 dagen alcoholvasten) een half jaar later nog steeds minder drinken. Kijk, dat wil ik ook!

En als ik het echt moeilijk krijg, ga ik even op de weegschaal staan. Daar zijn ineens enkele kilo’s verdwenen, ongemerkt. Dat geeft een kick. Maar misschien wel de allergrootste kick is toch: ontdekken dat ik geen drank nodig heb om het gezellig te hebben. Het kost even moeite om de gewoonte van een glas wijn of bier te vervangen door een andere, maar als het eenmaal zover is, lijkt een maand ineens voorbij te vliegen.

Zo lukt het nóg beter

Neem de tijd te wennen
Na een avond te veel drank is het makkelijk om de volgende dag te zeggen dat je de komende maand niet gaat drinken. Maar misschien moet je die beslissing iets minder impulsief nemen om hem te doen slagen. Geef je zelf de tijd om aan het idee te wennen en plan minstens een maand vooruit.

Plan, dus!
Net als bij stoppen met roken of gaan lijnen, is er nooit een geschikt moment om de boose te laten staan. Of je nu een week of een maand wilt stoppen, er zijn altijd momenten waarop je het moeilijk gaat krijgen. Plan de alcoholvrije periode in en bereid je erop voor. Op welke momenten ga je het moeilijk krijgen? En wat ga je dan doen? Laat je de lastige feestjes aan je voorbijgaan, of bezoek je ze wel mét een strategie?

Doe het samen
Een huisgenoot die vrolijk door pimpelt terwijl jij probeert droog te staan, is een wel erg grote verleiding. Los daarvan: samen stoppen betekent ook samen de zwakke momenten te lijf gaan. En omdat die voor iedereen weer op een ander moment zijn, houd je het samen vol.

Koop heel veel kruidenthee
Als je dan toch bezig bent met een soort detox, zorg er dan meteen voor dat het alternatief voor alcohol gezond is. Sla een partij heerlijke kruidenthee in veel verschillende smaken. Want echt, over een lekker kopje thee kun je net zo lyrisch doen als over wijn uit een goed jaar.

Beloon jezelf
Stop je een maand? Dan mag je jezelf best iedere week belonen met alweer zeven dagen zonder! Koop van het aan alcohol uitgespaarde geld een cadeautje voor jezelf.
Oh, en beloon jezelf dus níet aan het eind van de alcoholvrije periode met een drankgelag, maar ga naar de sauna of doe iets anders waardoor je je extra gezuiverd voelt!

Doe mee aan IkPas
Januari gemist om te stoppen voor een tijdje? Sluit je dan aan bij de actie IkPas. Vanaf 10 februari (aswoensdag) tot en met Palmzondag op 30 maart zullen duizenden Nederlanders 40 dagen alcohol-vasten (30 dagen mag ook!), Meld je aan via www.ikpas.nl

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button