Extreem veel behoefte aan slaap? Hypersomnie kán de reden zijn.

Heb je al je hele leven het idee dat jij veel meer slaap nodig hebt dan anderen? Zo veel meer dat je bepaalde situaties bewust of onbewust vermijdt? Schaam je je af en toe voor je extreme slaapbehoefte? Misschien heb jij wel hypersomnie. Miriam is er mee opgehouden om aan mensen duidelijk te maken wat het is. Maar probeert het nu nog één keer. 

Ik kan overal slapen. Echt. Overal. Ooit moest ik veertien uur wachten op het vliegveld in Boekarest. Dat was nog in de tijd van het communisme dus: geen fijne stoelen. Geen water. Geen zachte vloer. TL licht, drukte, beveiligers die bedelden om sigaretten. Ik rolde een shawl op, gebruikte dat als kussentje en heb vervolgens urenlang liggen snurken tussen de gillende kinderen, vermoeide vakantiegangers en verbaasde Roemenen.

Zet mij in een vliegtuig, bus of trein en ik slaap. Leg mij met mijn hoofd op een tafel? Weg ben ik. Ik heb het tegenovergestelde van iemand die slecht slaapt. Niet alleen kán ik overal slapen, ik moet wel overal kunnen slapen. Ik heb namelijk hypersomnie.

 

 

Ik heb, al heel mijn leven, beduidend méér slaap nodig dan andere mensen van mijn leeftijd. Elke nacht slaap ik minstens negen uur en ’s middags, als het enigszins kan, móet ik altijd even gaan liggen. Als ik van tevoren weet dat ik ’s middags niet ergens even kan slapen dan houd ik daar een avond van te voren rekening mee. Dan kruip ik op tijd op bed om er zeker van te zijn dat ik minstens tien uur kan slapen. Op het moment dat ik overvallen word door vermoeidheid dan móet ik daar aan toe kunnen geven anders word ik, in het beste geval, verschrikkelijk misselijk en krijg ik overal pijn.

Hoe weet je dat je hypersomnie hebt?

  • Al vanaf je kindertijd ben je een langslaper
  • Je hebt minstens tien uur nodig per etmaal slaap om goed te kunnen functioneren
  • Je hebt veel meer slaap nodig dan leeftijdgenoten
  • Ook al heb je goed geslapen toch kan je ineens overvallen worden door extreme vermoeidheid

Met deze aandoening valt prima te leven, alleen? Leg het maar eens uit aan buitenstaanders. Leg maar eens uit dat je geen lui varken of een marmot bent maar dat jij behoort tot een piepklein percentage dat al vanaf haar kindertijd extreem veel slaap nodig heeft. Heeft het invloed op mijn leven? Natuurlijk wel. Al heel mijn volwassen leven vermijd ik situaties waarin de kans bestaat dat ik minder dan tien uur kan slapen per etmaal. Ik zou dolgraag naar een festival zoals Pinkpop of Burning Man willen maar dat gaat gewoon niet. De kans is te groot dat ik dan te weinig slaap en als ik te weinig slaap word ik ziek.

Banen waarvan van mij werd verwacht dat ik voor 08.00 uur zou beginnen heb ik om die reden altijd vermeden. Ploegendiensten draaien? Ik zou niet weten hoe ik dat met mijn aandoening zou moeten doen. Elke dag móet ik rekening houden met het feit dat ik aan voldoende slaapuren kom anders gaat het mis. Of ik word ziek óf ik val in slaap terwijl het lijkt alsof ik nog wakker ben. Dat kan een paar seconden duren maar het is een doodenge ervaring omdat ik dan wel automatisch gedrag vertoon maar mij daar niets van kan herinneren als ik wakker word. Of, en dat is ook heel erg freaky, ik ga lucide dromen. Een paar jaar geleden werd ik tijdens een werk-uitje wakker gemaakt door iemand terwijl ik op het punt stond om uit een raam te springen terwijl ik wakker was en dacht dat ik op een springplank stond.

Ik kan ook echt in paniek raken als ik mijn slaappatroon, ook al is het maar voor één keer, moet doorbreken. Het is elke dag weer een balans zoeken tussen mijn alledaagse verplichtingen (werk, huishouden, boodschappen, koken) het onderhouden van mijn sociale leven (dat schiet er als eerste bij in) èn voldoende slapen.

Er zijn maar heel weinig mensen die weten dat ik deze aandoening heb. Ik loop er niet mee te koop omdat ik altijd stuit op onwetendheid. “Je moet gewoon op tijd naar bed jij” of “Ja. Als je elke dag overdag slaapt dan wen je daar vanzelf aan”. Als je zelf met acht uur slaap per etmaal uitstekend functioneert? Wees blij. Het lijkt mij heerlijk om zoveel tijd extra te hebben.

Ik ben er aan gewend dat ik er altijd rekening mee moet houden dat ik veel slaapuren moet maken om te kunnen functioneren. Het enige voordeel van deze aandoening is dat ik nooit last zal hebben van slapeloosheid. Ik kan overal slapen. Niet omdat ik het wil. Maar omdat ik wel moet. Hypersomnie is een aandoening waar uitstekend mee te leven valt maar waar wel eentje waar heel veel tijd in gaat zitten. Tijd die ik veel liever zou besteden aan iets anders dan slapen.

Lees ook: Slaapproblemen? Misschien heeft het iets te maken met ADHD

Geschreven door