Hartverwarmende en dappere brief: aan mijn dochters stiefmoeder

Het is lang niet altijd het geval dat een biologische moeder het goed kan vinden met de nieuwe vrouw van haar ex. En harmonieus stiefmoederschap is ook lang niet iedereen gegeven. Candice Curry, moeder van een dochter, schreef daarom een hartverwarmende brief aan de nieuwe vrouw van haar ex-man. Het resultaat was onderstaand staaltje veerkracht. “Door jouw moed naar mij, zal mijn dochter een betere vrouw zijn.”

“Aan mijn dochters stiefmoeder,

Ik heb je nooit gewild. Je was gewoon nooit onderdeel van het plan dat ik had en mijn droom van een eigen gezin. Ik heb jou daar nooit bij inbegrepen. Ik wilde geen hulp van een andere vrouw om mijn kind op te voeden. Mijn plan was mijn eigen gezin, met een vader en onze kinderen, niet jij.
En ik  betwijfel of je mij ooit wilde in je leven. Ik betwijfel of je van plan was om de moeder te worden van een kind dat je niet zelf ter wereld had gebracht. Ik durf te wedden dat jouw plan ook bestond uit een vader en jullie kinderen, niet mij of mijn dochter. Ik durf bijna te wedden dat als je droomde van moeder worden, dat ging over de dag dat je zou bevallen, en niet over de dag dat jij en jouw man  zouden trouwen. En ik ben er vrij zeker dat je nooit voorzien had dat ik daarin betrokken zou zijn.Maar God heeft plannen die veel hoger zijn dan die van onszelf, en toen mijn kleine gezin werd opgesplitst in twee gezinnen, wist ik dat je er op een dag zou zijn. In mijn ogen zou je een verschrikkelijke heks zijn en zou mijn dochter je helemaal  niet willen, nooit. Ik hoopte dat je onaantrekkelijk zou zijn en bad dat mijn dochter niet zou gaan opkijken naar jou. Haar vader zou weten dat hij had gekozen voor de tweede keus, en er woedde kwaadheid in mij omdat ik nooit geconfronteerd had willen worden met het feit dat een andere vrouw tijdens mijn afwezigheid zou moederen over mijn kind.

En toen kwam jij

Toen ik je voor het eerst ontmoette, moest ik toegeven dat je niet was wat ik in gedachten had. En een steek van jaloezie schoot door mijn lichaam. Je zou afschuwelijk zijn, weet je nog? Maar dat was je niet. Je was overweldigend mooi. Je zou een gemene oude heks te zijn, weet je nog? Maar je was niet, je was een jonge, lieve vrouw.
Mijn plannen werden verijdeld.
En ik realiseerde me door de blik in je ogen, dat het voor jou net zo lastig was om mij te ontmoeten als andersom. Dat verzachtte mijn hart onmiddellijk. Dank je voor je vriendelijke glimlach! Ik was er echt op uit om je te gaan haten.Maar dat maakte je al snel onmogelijk. En al snel werd ik dankbaar voor jou.
Je hebt onze dochter vanaf het begin aanvaard, en onvoorwaardelijk van haar en haar vader gehouden. En dat is een waar geschenk voor ons allemaal. Je helpt onze dochter in alles wat ze doet en geeft haar het gevoel geliefd en geaccepteerd te zijn. Je zet haar relatie met haar vader boven die van jou met hem. Alleen een dappere en moedige vrouw is tot zoiets in staat.  Toen haar vader en ik besloten om te scheiden en in aparte huizen te gaan wonen wist ik dat er momenten zouden zijn waarop ze mij, haar moeder, nodig zou hebben. En ik er niet zou zijn. Ik ben je daarom zo dankbaar dat je er bent in mijn afwezigheid. Ik ben dankbaar dat je zult meeleven met haar tienerjaren en haar nooit zal afwijzen. Ze heeft een moeder in jouw huis, en dat is geweldig voor haar.

Je hebt mijn positie als moeder vanaf het begin gerespecteerd. Je neemt altijd contact op met me als je vragen hebt, of bij het maken van de juiste beslissing rond haar. Ik weet dat onze situatie zeldzaam is. Het gebeurt niet vaak dat een moeder en stiefmoeder elkaar Appen om aan elkaar te laten weten dat ze van elkaar houden en elkaar respecteren. Door jouw moed naar mij, zal mijn dochter een betere vrouw zijn. Ze zal opgroeien met meer liefde dan ik ooit had kunnen voorstellen. Het was niet haar keuze om gescheiden ouders te hebben en hoewel ik dat ook niet zou willen voor een kind ben ik dankbaar dat ze nu vier ouders heeft die liefde en respect voor haar en elkaar hebben. Ze is er empathisch van geworden en  begrijpt dat een storing in het ene gebied kan veranderen in een zegen in een ander.

Ik wil je niet zien als opvulling voor als ik er niet ben. Je bent haar moeder, zoals ik dat ook ben. Als ze bij mij thuis is, vindt ze het fijn om je te bellen en haar verhalen aan je te vertellen. Dat zorgt dat mijn hart wil springen. Ik ben trots als je je armen om haar heen slaat en knijp mezelf voor de oprechte en liefdevolle knuffels als we elkaar zien.  Ik ben zeer bewust van hoe het eruit kan zien wanneer een moeder  emotioneel niet kan accepteren dat er een stiefmoeder in haar  leven komt. Dank je voor het volwassen genoeg zijn, je respectvolle gedrag als co-ouder naar mij toe. Ik beloof dat ik jouw input in mijn dochter altijd zal respecteren. Ik beloof je dat ze dankbaar zal zijn voor de twee sterke en moedige vrouwen in haar leven, die de moed hebben om samen moeder te zijn. Ook al is onze situatie rustig, en  ik hoop dat ze er nooit zelf in beland, hoop ik dat áls dat zo is, wij een voorbeeld hebben gesteld voor hoe co-ouderschap eruit moet zien.

Kostbare vrouw, je bent een zeldzaam juweel. Ik houd van je. ”

De oorspronkelijke brief lees je hier.

Gerelateerde artikelen

Back to top button