Waarom iedere vrouw wat vaker de Domestic Goddes moet uithangen

Schoonmaken. Als in poetsen, strijken, wassen, dweilen en ALTIJD een frisse en blinkende plee: er is weinig waar Liesbeth relaxter van wordt. Het liefst wel met groene producten. En dat gepoets is allesbehalve smetvrees, dit soort vrouwen noem je dus domestic goddeses. En het is nog gezond ook, want van af en toe flink de huisvrouw uithangen krijg je niet alleen een fris huis, maar vooral een frisse geest.

Ik snap dat dus niet: een vies huis. En daarmee bedoel ik: volgestouwde wasmanden die naar zuurkool ruiken, afwas of kruimels op het aanrecht, jassen over de eetkamerstoelen, stoflagen, grauwe ramen, zweetgeur in kledingkasten, muffe handddoeken of washandjes op droogrekjes in de badkamer. Laat staan de weëe geur van kattenbak of natte hondenharen en vooral:  vastgekoekte klodders op het sanitair (vul deze vooral zelf in).

Dat komt: ik HOUD van schoonmaken, echt waar. Mijn leven wordt er gewoon beter van. Niets heerlijkers dan wapperende witte was aan het droogrek in de tuin, een net gedweilde vloer of, omg, de geur van vers gestreken overhemden. Ik sta er op mijn werk om bekend dat mijn buro spic en span is (ja duh), en ik kan serieus wegdromen bij de afdeling swiffers, brillenpoetsdoekjes, stofzuigerhulpstukken, schuurmiddel en wasverzachters. Zo, pak an. En dat anno 2016.

Onder het mom ‘een gezonde wereld begint bij je thuis’, kies ik wel bewust voor schoonmaakproducten die niet alleen mijn huis blinkend schoon krijgen, maar ook nog eens goed zijn voor het milieu. Ecover dus. Want die bevatten ingrediënten die afkomstig zijn van plantaardige en minerale bronnen en bestanddelen die 100% biologisch afbreekbaar zijn. Ecover is kidsproof én huisdiervriendelijk. Ook niet geheel onbelangrijk. Ik poets lekker door.

Ze heeft zeker niets beters te doen? Think again. Want een opgeruimd, schoon huis betekent (behalve dus dat schone huis) ook een opgeruimde, schone geest, blijkt uit verschillende onderzoeken. Rommel en troep kunnen dan ook overweldigend zijn en stress verhogen, zegt psychiater Emily Deans daarover, en een schoon huis kan angst –en paniekaanvallen zelfs voorkomen. Nu heb ik daar geen last van, maar lekker overzichtelijk is het inderdaad wel, die schone kledingkast. En gezond is het ook nog eens, blijkt uit onderzoek van de University College London, want slechts 20 minuten in de week stofzuigen, dweilen of ramen lappen kan al helpen om depressie te bestrijden vanwege de beweging die je ervan hebt.

Helemaal geen wonder dus ook, dat het boek The Life-chancing Magic of Tidying Up van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo recent een wereldwijde bestseller werd, wat mijn schoonmaakliefde niet alleen handig, maar ook nog eens hip maakte (én ik ging er pardoes mijn was verticaal van opvouwen, heerlijk). Kennelijk zit schoon en opgeruimd dus in de lucht, maar ik poets toch wel lekker door. Sterker: als het ooit nog eens mis gaat met me begin ik gewoon een schoonmaak- en opruimbedrijf, hoef ik me niet eens om te laten scholen. Ik kan nu al niet wachten eigenlijk… Maar dat zal mijn inner domestic goddes wel zijn die nu spreekt.

g9vyfppt
Dit bericht is gesponsord door Ecover, maar de inhoud ervan is 100% van onszelf.
Wil je meer lezen over Ecover en haar producten? Dan klik je hier.

Lees hier alles over ons advertentiebeleid.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button