Help! Ik heb rode rondjes-fobie (= updates en ongelezen berichten op je iPhone)

Mariëtte heeft een vreemde fobie. Het heeft te maken met rode rondjes en nooit iets kunnen afstrepen.

Lees ook: Eerste hulp bij….telefoonverlatingsangst! (jaja, dat bestaat)

Ik heb iets vreemds. Een fobie. Niet voor spinnen of spookhuizen (ben ik ook niet dol op, daar niet van), maar voor rode rondjes. Ik kan er niet tegen, ik krijg hartkloppingen en rillingen over mijn rug. Ik kan niet meer normaal doen, maar MOET in actie komen. Het is extreem en niet te hanteren en het ergste is: er bestaat geen geneesmiddel.

Het zit zo: ik ben niet allergisch voor de kleur rood of voor ronde vormen. Ik heb niet de kleurpotloden van mijn kinderen verstopt en ze hoeven ook heus niet alleen vierkante te tekenen. Het gaat om één specifiek soort rondje, voorzien van een wit cijfer. Wie een iPhone heeft, weet welk rondje ik bedoel (en andere telefoons hebben vast hun eigen variant op het rode rondje). Het verschijnt als je een bericht niet hebt gelezen of als er een mail binnenkomt. Het popt up bij een messenger-bericht, of als een of andere nieuws-app iets te melden heeft, of als bij de kinderspelletjes op mijn telefoon een trofee in de wacht gesleept moet worden, of bij een belangrijk nieuwsbericht, of als google me iets wil vertellen over m’n docs – kortom, geen app zonder een eigen rode rondjes-alert en ik word intussen gillend gek.

Ik kan er namelijk niet tegen. Terwijl ik met één been in de douche sta, zie ik 17 noodzakelijke updates verschijnen in de appstore. Hop, meteen doen, want hallo, niet één update hè. Zéventien stuks. Dat ziet er zo alarmerend uit, dat ik meteen dat cijfer 17 moet wegwerken. Als ik eigenlijk nog een hele werk-lijst moet bedwingen, zit ik met groeiende irritatie te zoeken naar een manier om een totaal zinloos 1-tje weg te krijgen bij een foto-app die ik nooit gebruik. Als dat niet lukt, knikker ik boos de hele app van mijn telefoon, omdat ik niet kan leven met het idee dat ik dan met zo’n stomme rode bol zit opgescheept die maar blijft roepen: alarm, alarm, je moet iets met mij!

Want dat is het dus: die rode rondjes staren me aan. Verwijtend. Ze praten tegen me. Ze fluisteren heel irritant in mijn oor: nog doen, nog doen. Ze schreeuwen als ik op de bank zit: hoezo ben jij klaar met werken, er wachten nog 68 ongelezen e-mails op je! Je hebt je Snapchats niet bekeken (ik Snapchat zelden tot nooit, maar het Snapchat-team stuurt soms berichten en voor ik heb uitgevogeld hoe ik die weg moet krijgen, ben ik een halfuur verder). Een app die je nooit gebruikt heeft een onbelangrijke mededeling en hop, daar staat weer zo’n ellendig alarm. En dan kan ik dus niet meer rustig Netflixen of een boek lezen, want er móét nog iets. Mail is ook zoiets. Eerst had ik push aanstaan, toen werd elke nieuwe mail automatisch toegevoegd aan het cijfer in dat rode bolletje en was het gewoon NOOIT weg. Tegenwoordig komt alleen het aantal ongelezen berichten in beeld te staan als ik zelf het mail-icoon aanklik en dan nog is het natuurlijk niet te doen, want er blijft altijd wel iets op ongelezen staan. En dat blijft dan knipperen in mijn hoofd: doe iets, doe iets, lees ons, werk ons weg.

Lees ook: Lijkt je to do-list eindeloos? Door dit te doen, word je meteen productiever

Mijn man heeft hier helemaal geen last van, net als hele volksstammen, blijkt als ik het er weleens met anderen over heb. Die anderen kijken me dan schaapachtig aan en halen hun schouders op. ‘Dan kijk je er toch niet naar’, zei een vriendin laatst. Maar dat gaat niet. Ik kan er niet níet naar kijken, die rondjes kijken naar mij. Op de telefoon van mijn man staan 1357 ongelezen mails op hem te wachten, een feit waar ik plaatsvervangend hysterisch van word. Maar als ik aan hem vraag of hij die niet even heel snel moet gaan lezen, beantwoorden, verwerken dan wel verwijderen, is hij oprecht verbaasd. Het zijn vooral nieuwsbrieven of andere spam, waarom zou hij die openen? Ik word al nerveus als mijn blik valt op de telefoon van iemand anders. Hoezo moet jij nog 39 updates doen? Word ik helemaal zenuwachtig van. Doe het gewoon. Tik op die app store, het is in drie minuten gepiept. Maar als ik dat dan zeg, blijkt dat het de eigenaar van de telefoon nooit eerder was opgevallen. Een feit waar ik doorgaans meteen plaatsvervangend jaloers op ben.

Het draait natuurlijk allemaal om afstrepen. De rode rondjes verhinderen dat. Afstrepen maakt zen, rode rondjes doen precies het tegenovergestelde. Die maken je to do-lijst langer in plaats van korter. Ik wil ze uit kunnen zetten, niet door alle mails of berichten te lezen of updates te doen of desnoods apps te verwijderen, maar door gewoon op een knop te drukken zodat ik al die ‘je moet er iets mee’-alerts niet hoef te zien. Maar die functie zit potdorie niet op m’n telefoon. Ik denk dat ik de baas van Apple zal moeten mailen. Hallo meneer Cook, mogen die rondjes helemaal weg bij de volgende update, of wilt u anders op z’n minst die functie toevoegen om ze allemaal in één keer uit te schakelen? Ik hoop heel erg dat hij mijn fobie zelf ook heeft. Dan kan ie niet tegen m’n ongelezen e-mail en heb ik zo antwoord.

Lees ook: VINK! Waarom lijstjes maken (én afstrepen!) gelukkig maakt

(Beeld: iStock)

Geschreven door