Het ‘goede moment’ bestaat niet! De beste veranderingen maak je NU

Veranderen, we vinden het het allemaal eng. En het idee dat je eerst ‘klaar’ moet zijn voor een grote verandering kost al helemaal veel energie. Terwijl grote beslissingen vaak heel simpel genomen worden door het gewoon te dóen. Door in het diepe te springen en vanzelf te zien wat er gebeurt, creeër je dat goede moment als vanzelf. Eng? Juist niet. Want meteen NU beginnen kan fantastische gevolgen hebben.

Lees ook: 100 geweldige tips waar je de rest van je leven mee door kan

Ik heb er jarenlang over nagedacht. Ooit, op een dag, wilde ik voor mezelf beginnen. Vrij zijn, mijn eigen regels bepalen, mijn eigen boontjes doppen met mijn eigen kennis op mijn eigen momenten. Kortom: ooit zou ik zelfstandig ondernemer worden. Maar er was altijd wel wat. Een vaste baan. Geen vaste baan. Een relatie. Geen relatie. Geen geld. Te weinig geld. En vooral: het was niet het goede moment, nooit. Eerst moest ik nog meer ervaring hebben, een goed netwerk hebben, het zéker weten. En zo gingen er jaren voorbij. Niet erg trouwens, maar ze gingen wel voorbij.
Nu denk ik wel eens: waar wachtte ik op? Alsof ik zat te wachten op de dag dat het goede moment hoogstpersoonlijk bij me zou aankloppen en zou zeggen: hoi, hier ben ik dan. Je hoeft niets meer te doen, ik heb alles al voor je geregeld. Stap maar in, dan rijd ik je meteen naar je finish.
Natuurlijk gebeurde dat niet. Wat er wel gebeurde was dit: op een dag heb ik het gewoon gedaan. Van het ene op het andere moment, na welgeteld 2 minuten nadenken. En vanaf toen was het zo, en is het nog steeds zo. Of die twee minuten nu echt het goede moment waren, weet ik nog steeds niet. Wel heb ik er nog geen seconde spijt van gehad. En dat vind ik goed genoeg.

‘Goede moment’
Er is iets met dat zogenaamde ‘goede’ moment dat niemand ons vertelt. En dat is dat de meeste mensen zich vaak helemaal niet klaar voelen om te veranderen, laat staan dat ze de gevolgen van wat ze besluiten meteen kunnen overzien. Vraag het aan succesvolle ondernemers en zakenlui, maar ook aan mensen die besloten online te gaan daten (en zo hun ware liefde ontmoetten) of naar een andere woonplaats verhuisden (en daar veel gelukkiger werden dan ze ooit konden vermoeden): waarschijnlijk besloten ze allemaal van het één op het andere moment om het anders aan te pakken. Gewoon, omdat ze het zat waren. Of omdat ze er zin in hadden. Of omdat ze een goed idee hadden waar ze in geloofden. En dus gingen ze het gewoon doen. Niet omdat ze er ‘klaar’ voor waren, maar omdat ze wisten dat er met niets doen sowieso niets ging veranderen. Of ze nou voorbereid waren of niet.

Feel the fear… and do it anyway
En als je erover nadenkt zijn er eigenlijk heel erg veel dingen in het leven die je allang zonder échte voorbereiding hebt gedaan. De eerste keer naar school, je eerste kus, je eerste keer seks, je eerste keer eindexamen, je eerste werkdag, je eerste nieuwe auto, je eerste keer van een kind bevallen. En: was je er écht klaar voor op het moment dat het gebeurde? Wíst je precies wat de uitkomst zou zijn? Nou dan, waar wacht je nog op…?

Lees ook: 10 Woorden die we veel vaker zouden moeten zeggen (+ 5 die wel wat minder mogen)

Geschreven door

Liesbeth is journalist, schrijver en trainer. Ze schrijft het liefst over dingen waar ze zelf ook mee bezig is. Is altijd op zoek naar inspiratie, en vindt dat meestal in de mooie, maar soms ook in de mindere dingen van het leven. Schreef bestseller: *Ik moet nog even kijken of ik kan - de stille revolutie van de introverte mens* (2017) en recent 'Echte vrouwen krijgen een kind - de stille revolutie van de niet-moeder' (2019).