Het taboe dat PMS heet (‘Joh, stel je niet zo aan!’) plus hoe je jezelf helpt

‘Ik moet je cancellen, ik moet ongesteld worden.’ Een zin die journalist Jantien Kingma dikwijls uitspreekt. Als ze ongesteld moet worden, heef daar veel last van, op lichamelijk èn geestelijk gebied. Ook wel PMS (premenstrueel syndroom) genoemd. Het is, voor mensen die fluitend hun ongesteldheid uitzitten, amper voor te stellen hoe beroerd je je tijdens deze periode kunt voelen. Jantien heeft zelfs het idee dat er een beetje een taboe op ligt om het te benoemen (want: ‘Stel je niet zo aan!’). Daarom een aantal tips voor mensen die last hebben van PMS. En vergeet niet: je bent echt niet de enige.

Laatst gebeurde me het volgende: ik zei een afspraak af omdat ik me slecht voelde en er werd niet echt begripvol op gereageerd. Want: “Hoezo kun je niet gewoon komen ook al moet je ongesteld worden?” Nou: ik ben lusteloos, duizelig en ik heb enorme stemmingswisselingen – serieus ik kan de ene minuut blij zijn en de andere minuut boos. Ook word ik soms vreemd aangekeken als ik op een chagrijnige manier zegt dat ik ongesteld bent. Mensen denken dat ik me aanstel. Veel van ons krijgen dan ook regelmatig van mannen de zin ‘Ben je ongesteld ofzo?’ naar hun hoofd en dat voelt dan lichtelijk badinerend. Want hallo, ongesteldheid hoort er nu eenmaal bij en zeuren doen we niet in het calvinistische Nederland. Het lijkt wel of praten over PMS eigenlijk een beetje not done is. Een taboe, zo je wil. Ik wil een lans breken voor alle vrouwen die eens in de maand helemaal kapot gaan van de pijn, amper kunnen zitten, moe en lusteloos zijn en om het minste of geringste in huilen uitbarsten. En om jullie een beetje verlichting te geven heb ik maar meteen een paar tips op een rij gezet die je kunnen helpen om deze periode door te komen.

Houd dit mantra de hele dag in je hoofd: “Het is tijdelijk, het is tijdelijk, het is tijdelijk”
Bij mij gaan de alarmbellen rinkelen zodra ik voel dat mijn borsten gevoelig zijn. Dan weet ik: ik ga er een week af liggen. Hallo week van lusteloosheid, duizeligheid, opgezette buik en moodswings. Je weet dat deze periode tijdelijk is, maar soms vergeet je het toch. Hoe vaak ik wel niet tegen mezelf zeg: ‘Het is maar even, je zult je niet altijd zo voelen.’ PMS gaat echt over. Met dit in je achterhoofd lijkt alles een stuk minder erg. Blijf jezelf eraan helpen herinneren dat je ineens heel verdrietig bent door dit syndroom – en niet door iets anders.

Luister naar je moeder en eet goed. Dat helpt echt.
PMS kan echt verminderd worden door middel van het eten van de juiste voeding. Ik ben tijdens deze periode eigenlijk constant duizelig en het juiste eten heeft hier echt invloed op. Etenswaren waar bijvoorbeeld ijzer en magnesium in zit als een stuk vlees of spinazie. Dit kan ook als voedingssupplement (check het ijzerdrankje Floradix, werkt top). Broccoli en bloemkool helpen ook. Daarbij is proteïne onwijs belangrijk, dit zit o.a. in vis. En eet zoutarm. Ook al schreeuwt je lichaam soms om zout en vet eten, negeer dit. Je lichaam houdt in deze periode veel vocht vast en een zoutarm dieet verhelpt dit deels.

Laat je masseren
Dit klinkt misschien raar, maar door een massage te nemen krijg je een versnelde bloedstroom en ontspan je. Na elke massage voel je je scherper en meer relaxed. Zo’n massage hoeft niet duur te zijn, ga langs een Chinese massagesalon en je hebt al een hele fijne voor twee tientjes.

De Pil kan je redding zijn
Anti-conceptie als de pil en de spiraal verminderen je klachten. Door de hormonen die je binnenkrijgt, wordt je baarmoederslijmvlies dunner en word je menstruatie minder hevig of stopt soms zelfs. Sinds mijn spiraal eruit is heb ik heel erg last van PMS. Dan ben ik super prikkelbaar en moet ik bij het minste of geringste al huilen. Grappig als je met mannen samenwoont, de arme schatten weten soms niet wat ze meemaken.

Verdiep je eens in vitamines en mineralen
Vooral vitamine A, C, E, B3 en B6 en de mineralen magnesium en zink spelen hierbij een grote rol. Neem het liefst wel even contact op met een diëtist voor je je op supplementen stort, er is nogal een verschil in kwaliteit.

Wees lief voor jezelf
Eet dat stuk chocola, kijk die slechte serie en ga op tijd slapen. Wees lief voor jezelf en je lichaam. Vraag in deze periode niet teveel van jezelf op werkgebied, dat haal je de week erna wel weer in. Hier heb ik eerlijk gezegd het meeste moeite mee. Aangezien ik redelijk perfectionistisch ben op werkgebied kan ik er niet goed tegen als dit dan iets minder gaat. Maar so be it. Plan trouwens ook niet teveel afspraken in als je weet dat deze periode eraan komt. Hallo me-time!

Vermijd alcohol en cafeïne
Koffie, alcohol en suiker verstoren je bijnierfunctie. Wat? Ja, jouw nieren staan dus in contact met je vrouwelijke geslachtsklieren. Ze verstoren je hormoonhuishouding dus en je raakt er overprikkeld van. Ik heb ooit toen ik ongesteld was veel gezopen. Nou, ik heb het geweten de dag erna. Ik was niet te genieten, had enorme stemmingswiselingen (ik kon de ene minuut blij zijn en de andere minuut boos) en een kater van hier tot Tokio. O en koffie komt drie keer zo hard binnen.

Gebruik teunisbloemolie
Dit goedje schijnt dus te helpen tegen PMS. Het is een vetzuur waar je tijdens je menstruatie een tekort van hebt. Dat tekort kan leiden tot vreetbuien en stemmingswisselingen. Ik heb dit zelf vast ingekocht, want over drie weken is het weer zover.

Sport (ook al haat je het!)
Jaaaa hoor, daar is-ie weer. Sporten lijkt wel de oplossing voor elk probleem. Nu zit je er natuurlijk al helemaal niet op te wachten maar door actief te zijn, verminder je de fysieke en emotionele PMS-symptomen. Je krijgt er meer energie van. Je hoeft niet een heftig sportschoollesje te volgen, zwemmen is vaak al genoeg. Door te zwemmen ervaart je lichaam minder druk. Ik moet zeggen dat verbaasd was door dit punt. Ik sport nooit als ik ongesteld ben en geniet daar dan stiekem best van. Volgende keer wél dat klasje inplannen dus.

Lees ook: 8 Cartoons over ongesteldheid die echt té waar zijn

(Beeld: Unsplash)

Post Tags
Geschreven door