Hoe ik een burn-out omzeilde door te gaan freelancen (serieus, de beste keuze ooit!)

Tanja besloot een vast contract af te slaan om te gaan freelancen. En ondanks talloze angstgedachten was dat de beste keuze ooit, omdat het haar alle ruimte geeft om in te spelen op haar eigen wispelturige plannen.

Oh, wat had ik een prachtige baan. Ik was online editor van een groot internationaal modetijdschrift. Oprecht één van de leukste en meest begeerde banen van Nederland. Zo’n baan die deuren voor je opent, in films geromantiseerd wordt en never nooit saai is. Zo’n baan die een groot feest lijkt, dat op zich ook is, maar vooral non-stop knetterhard werken betekent.

Mijn baan had bovendien een pioniersfunctie. Zo’n 5 jaar geleden wist niemand wat we met het internet aan moesten en dus stelden we onze visie, ideeën en plannen constant bij. Heel tof om midden in zo’n ontwikkeling te zitten, maar ook een energievreter als alles elke dag verandert en niets goed genoeg is. Het aller lastigst was nog dat ik zelf vond dat het altijd beter, mooier en efficiënter moest. Ik was steeds vaker ontevreden, de lol ging er vanaf, maar intussen was de boog 24/7 gespannen. Inmiddels weten we dat dat nooit lang goed kan gaan, na twee jaar kón ik gewoon niet meer.

Iedere 27-jarige springt een gat in de lucht als er een vast contract wordt aangeboden. Want: bevestiging van je noeste arbeid, een volgende stap op de maatschappelijke ladder en vooral… de mogelijkheid om een huis te kopen. Dé stap naar een echt volwassen leven. Maar voor mij was het juist dat vaste contract dat zorgde voor een wake-up call. Ik kreeg er letterlijk een paniek aanval van en belandde op de bank bij een psychotherapeut.

Er knaagde er iets. Iets met vrijheid en zelfstandigheid. Iets met creativiteit niet kwijt kunnen, op vaste tijden aanwezig moeten zijn, rapporteren aan mensen met wie je het niet altijd eens bent en meer van dat soort typische millennial-issues. Het bleek tijd om m’n vleugels uit te slaan. Na een zoektocht naar allerlei andere banen, viel het kwartje… Hoe kun je nou precies datgene maken wat je wilt, doen wat goed voelt én je eigen tijd indelen?

Het antwoord was freelancen! Ja, natuurlijk. Zzp’er worden. De ideale manier om precies te doen waar je zin in hebt en daar ook nog eens goed geld mee te verdienen. Halleluja! In de uren die ik (niet) over had, ging ik koffietjes doen om de eerste lijnen uit te zetten. De boog die eerder niet verder leek te kunnen, kreeg opeens extra spanwijdte. Met resultaat. Mensen wisten me te vinden, tagden me op LinkedIn en via via kwam ik in contact met media- en reclamebureaus. Mijn freelance-plan lag klaar om uitgevoerd te worden.

Maar goed, ga het dan maar eens doen. Je baan opzeggen op je 27ste. Zonder spaargeld. Hoe ga je dat financieel opvangen? Hoe ga je het doen als je te weinig klussen hebt? Of als je opeens toch een huis wil kopen? In overleg met m’n therapeut besloot ik die stemmetjes even te negeren en me op een later moment druk te maken om dit soort (nog) niet relevante angsten.

En gelukkig maar. Want freelancen bleek voor mij de perfecte keuze. Ik heb oprecht geen dag zonder klus gezeten. Er is zo veel leuks te doen, zo veel interessant werk en zo veel behoefte aan freelancers met ervaring. En het allermooiste is dat ik, bij elk teken van een te gespannen boog of ontevredenheid, mijn planning 180 graden kan omgooien. Voor mij dé remedie als ik weer eens in mijn oude valkuil dreig te stappen.

Die angstvragen die ik zo kundig negeerde op mijn 27ste kwamen natuurlijk wel een keer terug. Misschien moest ik toch maar weer op zoek naar een vaste baan, dacht ik. Naar een stabiel leven van 9 tot 5. Want je moet toch ook een keer een pensioen opbouwen. En wat als ik straks een kind wil? Wat als ik opeens mijn arm breek? En wat als ik een huis wil kopen? Is het daar sowieso geen tijd voor? Na een paar jaar spelen was het wel écht tijd voor een volwassen leven, vond ik.

Maar na een goed gesprek met mijn boekhouder en een verzekeringsadviseur, bleek dat je voor dat serieuze leven dus eigenlijk helemaal geen vaste baan nodig hebt. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering als freelancer hoeft bijvoorbeeld echt niet duur te zijn. Er zijn daarnaast tal van interessante spaarmogelijkheden die niet onderdoen voor de opbouw van een pensioen. En een huis kopen als zzp’er kan ook pri-ma. Sterker nog, het komt steeds vaker voor met van die wispelturige types zoals ik op de arbeidsmarkt.

Nationale- Nederlanden speelt daar op in en ziet het als een uitdaging. Ze maken het voor zzp’ers zo simpel eenvoudig mogelijk om een hypotheek aan te vragen. Zeker aAls je al meer dan drie jaar zelfstandig bent, dan kijkt Nationale-Nederlanden naar je jaarcijfers van de afgelopen drie jaar om je hypotheekbedrag te bepalen. kunnen ze een mooie berekening voor je maken. Maar ook als je pas een jaar bezig bent als zzp’er, is het best mogelijk om een huis te kopen. In dat laatste geval vraagt Nationale-Nederlanden je om een inkomensverklaring, waarin een onafhankelijk vastgesteld toetsinkomen staat. Je kunt een inkomensverklaring aanvragen bij drie verschillende partijen.

Wil je een hypotheek aanvragen als zzp’er? Dan zijn dit de eerste stappen:

  • Vraag een hypotheekadviseur om advies.
  • Bereken wat je kunt missen en probeer (samen met je boekhouder) een prognose te maken voor de komende jaren.
  • Zorg voor voldoende eigen geld. Vanaf 2018 kun je 100% van de woningwaarde lenen, daarom heb je een spaarpotje nodig voor alle extra kosten.
  • Regel je verzekeringen. Het helpt als je verzekerd bent voor arbeidsongeschiktheid en overlijden.
  • Neem de juiste documenten mee naar je hypotheekafspraak. Denk bijvoorbeeld aan je KVK-inschrijving, jaarcijfers of inkomensverklaring, prognose en pensioenoverzicht.

Wispelturig als ik ben, staan er uiteraard ook weer wat veranderingen op de planning voor de komende jaren. Ons eerste kindje wordt dit komend voorjaar geboren en automatisch spelen we daardoor nu wél serieus met het idee om een huis te gaan kopen. En hoewel er heus weer wat angstgedachten door mijn hoofd spoken en ik eerder dacht dat het onhandig en onzeker was om freelancer te zijn in deze tijden, zie ik vooral dat juist de vrijheid en zelfstandigheid me – zoals het de afgelopen vier jaar steeds heeft gedaan – álle ruimte geeft om m’n leven opnieuw in te richten en in te spelen op wat er komen gaat.

Dit bericht is voortgekomen uit een samenwerking met Nationale-Nederlanden, maar de inhoud ervan is van onszelf.  Lees hier alles over ons advertentiebeleid.

Gerelateerde artikelen

Back to top button