Hoe ik elke dag probeer voor mezelf te leven

Het lijkt zo simpel: je eigen leven leiden. Daarvoor houden we ons in de praktijk van alledag nét teveel bezig met wat anderen van ons vinden. Marlies probeert meer voor zichzelf te leven en niet voor de goedkeuring van anderen. Daar heeft ze een paar trucjes voor.

‘Leven en laten leven’: het is me met de paplepel ingegoten. Doe wat jij wilt en laat anderen ook vrij om zichzelf te zijn en hun eigen keuzes te maken. Met het tweede deel van de zin heb ik geen enkele moeite. Het eerste deel ligt wat lastiger. Niet alleen bij mij, maar bij veel mensen – vooral vrouwen.

De reden is simpel: we zijn groepsdieren. We moeten ons wel enigszins conformeren aan de ongeschreven (sociale) regels van de groep, van onze naaste omgeving en de maatschappij als geheel. We hebben elkaar nodig en willen er graag bij horen, toch? Alleen schieten we daar vaker in door dan gezond is.

’s Nachts liggen we bijvoorbeeld piekerend wakker: ‘Kwam het niet raar over wat ik zei? Misschien denkt ze nu wel dat ik lui ben’. We kiezen een broek uit die onze kont flatteert als we een schoolklas begeleiden bij de Avondvierdaagse, alsof iedereen langs de kant maar één doel heeft, en dat is checken of onze billen er wel mee door kunnen. We twijfelen of we wel zorgzaam en sociaal genoeg zijn, als we schril afsteken bij de bovenmenselijk lieve en goede daden die anderen soms tentoonspreiden.

Zo zijn we voortdurend bezig met onze positie in de wereld. Met hoe anderen tegen ons aan kijken. Wat vinden van ons karakter, van onze daden, van hoe we eruit zien? Sinds ik ooit flink in de knel zat (Wie was ik zelf nou eigenlijk? Wat wilde ik, wat vond ik belangrijk?) besef ik meer dan ooit hoe vaak we daar door worden gedreven. Dat zit ‘m in grote maar ook kleine, dagelijkse dingen.

Super irritant is dat. Natuurlijk is het belangrijk dat we rekening met anderen houden. Maar er is een grens, en dat is dat je gaat leven naar wat jij denkt dat ‘moet’ van de buitenwereld. Doodzonde, je hebt maar één leven en dat vliegt nog snel voorbij ook.

Deze foefjes helpen mij om bij mezelf te blijven:

1. Mijn man. Of beter: de social media-check
Dit trucje ontstond toen mijn lief en ik naar een concert gingen, en vooraf heerlijke Thaise curry’s verslonden in een restaurantje (van die hete shit die ik mijn kinderen thuis niet voor hoeft te zetten). Ik pakte mijn telefoon om dit heugelijke moment te delen met mijn Facebookvrienden. ‘Waarom?’, vroeg manlief, ‘Wil je iedereen laten zien hoe goed en leuk wij het wel niet hebben?’ Vooruit, hij is een social media-hater, maar toch: deze opmerking was raak. Voor wie zat ik hier eigenlijk te eten? Voor het mooie plaatje op FB waarmee ik een onuitwisbare indruk zou maken? Of omdat ik wilde genieten van lekker eten met de leukste man op aarde?

2. 3 x een derde
Dit psychologische gegeven was voor mij een bevrijdende eye-opener van jewelste:
Een derde van de mensen is dol op je of vind je op z’n minst sympathiek – hop, meteen, om hoe je bent en wat je uitstraalt. Wat je feitelijk precies doet of laat om dat in stand te houden, maakt niet eens zo veel uit. Een derde van de mensen bekijkt je neutraal. En dan is er nog een derde die niets met jouw/jouw type heeft en je zelfs misschien niet mag – ongeacht in welke bochten jij je wringt om in een goed blaadje te komen bij die persoon. Echt, bespaar je de moeite, dat lukt je niet. Dat vond ik schokkend (ik wil graag door iedereen aardig worden gevonden) tot ik het omdraaide: mag ik iedereen? Nee, zeker niet. Dat kán ook niet, het hoeft niet en het geeft ook niet.
Dat gegeven maakt het makkelijker mijn eigen pad te volgen. Het is simpelweg onmogelijk ieders goedkeuring te krijgen en voortdurend gejuich en handengeklap te horen tijdens je reis door het leven.

3. Zorg dat je lekker in je vel zit
Ga sporten, doe dingen die je leuk vindt, zorg dat je voldoende slaapt en lekker eet. En vooral: dat je tijd hebt om bij jezelf te komen/blijven. Kamp je met issues: zoek hulp om ermee te dealen (dat is soms echt makkelijker dan je denkt, namelijk!). Wie wiebelig en onzeker is, houdt zich namelijk meer met anderen bezig en trekt zich ook meer van anderen aan. Oftewel: die laat zich eerder leiden door wat ‘zou moeten’.

4. Anderen zijn helemaal niet met jou bezig
Maar met zichzelf. Net als jij en ik, uiteindelijk. En zelfs als we ons druk maken om anderen, heeft dat uiteindelijk vaak met onszelf te maken.
Dus voel je vrij! Leef zoals je wilt! En man, wat is dat toch lekker.

Lees ook: Waarom NEE zeggen heel goed voor je is

Geschreven door

Marlies Jansen is freelance journalist en heeft een voorliefde voor alles wat het leven lekker, mooi en leuk maakt. Schrijven over psyche-onderwerpen helpt haar om hang-ups te bedwingen en nóg meer van het leven te genieten. Woonbladen, wijn, chocolade en sporten doen dat trouwens ook. Net als haken.