Hoe je als chronisch zieke moeder toch een gezond leven kunt leiden

Hoe is het, om als moeder, als ouder, een ziekte te hebben die nooit meer weg gaat? Best wel lastig, maar Vala, die MS heeft, wil zich er niet door laten leiden. Haar ziekte betekent namelijk niet dat ze niet tóch gezond kan zijn.

In de lente van 2014 kreeg ik te horen dat ik Multiple Sclerose heb. Dat was wel even een schok, want MS is niet iets dat over gaat, MS heb je voor het leven. De ene dag was ik nog een gewone, gezonde, jonge moeder en de volgende dag was ik opeens ziek. Een vreemde gewaarwording, vooral omdat ik tot dan toe stiekem het naïeve idee had dat ik onoverwinnelijk was. Ik was jong, vitaal, krachtig, ik werd niet ziek. Andere mensen werden ziek, maar ik natuurlijk niet. Totdat ik het wel werd. En toen zakte de grond even onder mijn voeten weg. Want: als je je gezondheid niet meer hebt, wat heb je dan nog wel?

Maar, ging ik me toen afvragen, héb ik mijn gezondheid dan inderdaad niet meer? Want ik mag dan wel MS hebben, maar dat betekent toch nog niet dat ik vervolgens in z’n geheel gedefinieerd wordt door die ziekte? Ik ben tenslotte toch veel méér dan alleen mijn aandoening? Mijn gezondheid is toch veel meer dan dat ene defect in mijn hoofd? Kun je ziek zijn en toch nog een gezond leven leiden? Ik denk het wel en ik heb mij twee jaar geleden ten doel gesteld dat dat de rest van mijn leven mijn filosofie zal zijn. Ja, ik ben ziek, maar ik ben óók gezond. Want gezondheid hangt met veel meer samen dan alleen met een diagnose die je toebedeeld krijgt. Gezondheid is alles in je leven: je lichaam, maar ook je geest, je gevoel, je omgeving en alles waar dat leven uit bestaat.

Een opvatting die onderschreven wordt door Dr. Machteld Huber, die er haar levenswerk van heeft gemaakt. ‘Positieve gezondheid’ noemt zij het en ze roept op om het begrip gezondheid te herdefiniëren. We zien gezondheid als een soort staat van compleet welbevinden. Pas als je op alle vlakken van je leven helemaal in orde bent, ben je pas officieel gezond. Maar eigenlijk is dat een utopie, zegt Huber. Want als dat het criterium is, is eigenlijk niemand ooit gezond. We hebben namelijk allemaal wel wat. Maar wil dat zeggen dat je dús geen gezond leven kunt leiden? Zeker niet, vindt Huber. Je bent zo gezond als je je zelf waant. En dat is vooral een kwestie van zelf de regie houden.

En juist dat is wat ik, nu ik weet dat ik MS heb, probeer te doen: meer dan ooit regisseur zijn van mijn eigen leven. Laatst vroeg iemand mij bijvoorbeeld of ik niet beter minder kan gaan werken omdat ik ziek ben. Maar mijn werk is een deel van mijn gezondheid. Omdat ik er blij van word; niet geheel onbelangrijk om je lekker te voelen. Of mensen vragen waarom ik vredesnaam nog een derde kind heb gekregen, terwijl ik toen al wist dat ik MS had. Want dat is dan toch eigenlijk veel te zwaar? En ja, drie kinderen is hard werken, maar ik haal er ook veel voldoening uit, het brengt me ook heel veel geluk en vrolijkheid. Dus als ik die kinderen niet gehad had, was mijn MS dan minder geweest? Nee, dat lijkt me niet. En dan had ik ook nog eens veel meer tijd gehad om me er zorgen over te maken. Dus wie weet, misschien had ik zonder die kinderen niet alleen MS gehad, maar was ik ook nog eens depressief geworden. En nu heb ik juist iets waar ik iedere dag weer voor wil opstaan.

Ik wil dat mijn leven vooral draait om wat ik wél kan, niet om wat ik niet (meer) kan. Niet mijn ziekte, maar ikzelf moet centraal staan in mijn leven. En ik denk ook dat dat kan. Ondanks de beperkingen die de MS met zich mee brengt en me in de toekomst nog zal opleggen. Ja, ik heb een aandoening, maar ik heb vooral ook heel erg veel andere dingen. Prachtige kinderen, een lieve man, een leuke baan en geweldige vrienden. Mijn lichaam kan misschien gezonder, maar de rest van mijn leven is topfit. Ik haal voldoening en betekenis uit mijn leven en voor mij is dát eigenlijk de definitie van gezondheid. Dus ja, ik ben ziek. Maar ik ben óók hartstikke gezond.

Wil je meer weten over je eigen positieve gezondheid? Je kunt erover lezen op de website van Positive Health.

logo-cooperatie-vgz_850x850

 

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door zorgverzekeraar VGZ, maar de inhoud is van onszelf.
Loop je rond met vragen omdat je zelf ziek bent of omdat je voor iemand anders zorgt? Misschien kan een zorgadviseur helpen: zij beantwoordt vragen, ondersteunt bij regelwerk en begeleidt waar nodig. Kijk voor meer informatie op Vgz.nl/zorgadvies.

De komende tijd zul je hier nog meer stukken lezen in samenwerking met VGZ.

 

Lees hier alles over ons advertentiebeleid.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button