Hoe krijg je succes? Fake it!

Iedereen wil succesvol zijn. Maar, hoe krijg je dat voor elkaar? Er zijn talloze recepten voor succes. Cursussen, methodieken, zelfhulpboeken, als je wilt kun je er een totale studie van maken. Vaak met weinig resultaat. Succes komt namelijk vooral uit jezelf, niet uit een boek.

Lees ook: Ben jij ook snel onzeker?

Heel lang ben ik zoekende geweest. Onzeker. En had ik een gevoel van falen. Toen ik als afgestudeerd journalist van school af kwam, zat er niemand op mij te wachten. Dat was, op z’n zachtst gezegd, nogal een deceptie. Want ik had gedacht dat de wereld aan mijn voeten zou liggen. Niet dat ik zou moeten kruipen voor de wereld. Ik wilde schrijven, maar dat wilden er wel meer en waarom zouden ze mij dan uit al die gegadigden kiezen? Eigenlijk had ik het bij voorbaat al opgegeven. En inderdaad, ik solliciteerde me drie slagen in de rondte en ik werd alleen maar afgewezen. Dus zie je wel, ik kon het niet.

Zeker tien jaar heb ik met die houding rondgelopen. En dus heb ik tien jaar niet gedaan wat ik wilde, of waar ik goed in was. Want het zou toch nooit lukken, dacht ik. Tot er iemand tegen mij zei dat ik mezelf een schop onder mijn kont moest geven, want dat het niet gek was dat het allemaal niet lukte. Succes is namelijk niet veel meer dan een mindset, volgens hem. Wie zichzelf succesvol voordoet, wórdt het ook, was hij van mening. Belachelijk, vond ik, typisch iets dat gezegd wordt door mensen die zelf gewoon geluk hebben gehad. Lekker makkelijk praten. Probeer het gewoon eens, zei hij. Dóe gewoon succesvol en kijk wat er gebeurt.

En dus ging ik schaamteloos reclame maken voor mezelf. Startte ik een blog en drong dat tot vervelens toe aan iedereen op. Schreef zo ongeveer álle bladen en kranten aan en vertelde in mijn brieven steevast dat ik geweldig kon schrijven en dat ze mij echt moesten aannemen. In het begin voelde het een beetje raar, viezig en vooral: overdreven. Maar, het werkte wel. Want op een gegeven moment word je wat je uitstraalt en als je maar lang genoeg roept dat je de moeite waard bent, ga je er zelf ook nog in geloven. En hoe je het ook wendt of keert: brutalen hebben de halve wereld.

Inmiddels heb ik van het enige dat ik altijd heb gewild, schrijven, mijn beroep kunnen maken. En het is niet alsof ik ieder moment een Pulitzer kan winnen, maar op mijn eigen niveau, naar mijn eigen maatstaven, ben ik succesvol. Omdat ik iets doe waar ik echt blij van wordt, waar ik iedere dag weer zin in heb én waar ik ook nog eens mijn boodschappen van kan doen. En komt dat omdat ik zoveel beter ben dan al die andere mensen die ook willen schrijven? Nee, helemaal niet. Het komt vooral omdat ik heb gedaan alsóf ik de beste ben. Want dat is de kracht van de verbeelding. Daar kan geen methodiek of zelfhulpboek tegenop.

Lees ook: “Je kan maar beter denken dat het aan jezelf ligt, dan kan je er iets aan doen”

Gerelateerde artikelen

Back to top button