Wat we kunnen leren van mensen die geen angst lijken te hebben

Mensen zonder angst bestaan niet. Toch denken we ze te kennen. Het zijn mensen die geleerd hebben hun angst te gebruiken en daarom van die moedige beslissingen durven te nemen. Het is aan te leren, echt.

Vroeger was ik bang voor van alles. Ik was bang dat mijn collega’s me niet goed zouden vinden zodra ze me echt zouden leren kennen. Ik was bang dat mijn vriend bij me weg zou gaan. Ik was bang om ontslag te nemen omdat ik bang was om nooit meer aan de bak te komen. En ik was bang om eenzaam en alleen achter te blijven.

Nu ben ik nog steeds bang voor al die dingen. En toch is er iets veranderd. Ik heb nog net zoveel angst als vroeger, maar ik ga er beter mee om. Zo goed eigenlijk dat ik denk ik gezien wordt als iemand zonder angst. Dat geldt natuurlijk voor alle mensen zonder angst: ze hebben net zoveel angst als andere mensen, maar ze hebben geleerd het te managen. Sterker nog: zonder die angst waren ze nooit gekomen waar ze nu zijn. Want angst weerhoudt je ervan van alles te doen, maar als je het goed managet kan het je juist vooruit helpen.

Kun je angst onderdrukken?

Over dit fenomeen is krankzinnig veel geschreven. En ik heb er jarenlang over gelezen. Omdat het mij gelukt is de laatste jaren om mijn angsten zodanig te managen dat ik lijk op een angstloos persoon, kan ik proberen te analyseren wat het dan is dat wij anders doen. Dit is wat ik geleerd heb:

Mensen zonder angst…

…respecteren angst #1
Mensen zonder angst zijn namelijk niet bang om angst te voelen. Ze erkennen met een gerust hart hun angsten. Ze weten ook dat je die angst niet uit kunt zetten, dat het daarvoor te diep onder je huid zit. Ze snappen dat de rol van angst is om je waarschuwen en te beschermen, niet om je bang te maken of af te houden van wat je wilt gaan doen. Voor mensen zonder angst is angst geen vijand, maar een gids die ze door lastige beslissingen heen loodst.

…hebben het mechanisme van angst weten te doorgronden #2
Angst gaat zo diep in je systeem zitten dat het niets meer te maken heeft met echte emoties, met echte zorgen. Het is een mechanisme met een eigen dynamiek. En dat je die als zodanig moet beschouwen, weten mensen zonder angst. Houd ‘m op afstand.

…kunnen de herkomst van hun angstgevoelens onderzoeken #3
Als de angst de kop opsteekt kunnen mensen zonder angst analyseren waar deze angst vandaan komt. En er zijn twee belangrijke redenen waarom angst de kop opsteekt. Biologie: de mens is ontworpen om ergens bang voor te zijn. Slangen. Vuur. Gevaar. Ervaringen uit het verleden: als iets waar je vroeger heel bang voor geweest bent weer de kop opsteekt, raak je op je hoede en vaak meer dan nodig is.

…gebruiken zelfvertrouwen als tegengif voor angst #4
Er is geen beter tegengif voor angst dan zelfvertrouwen. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe beter je je angst kunt wegwuiven. Toen ik net begon met werken, was ik voortdurend bang om door de mand te vallen. Nu ik 20 jaar werkervaring heb, kan ik steeds meer leunen op mijn ervaring en vaardigheden: ik weet wat ik kan en wat ik niet kan. Of het nou gaat om spreken in het openbaar of een pitch houden: ik weet wat ik kan en ik weet ook dat als het mis gaat, het niet het einde van de wereld is. Als ik thuiskom, staat mijn huis er gewoon nog en is er niets aan mijn leven veranderd.

…ze bereiden zich heel goed voor, zonder hysterisch te zijn #5
Mensen zonder angst zijn niet bezig met het worst case scenario. Ze maken een voorbereidingsplan en houden zich daaraan. Ze oefenen, werken hun voorbereiding af en laten het dan gaan. Ze weten op een gegeven moment dat het genoeg is. Zie ook #4.

… ze handelen ondanks hun angst, niet door in angst #6
Dat is een belangrijk verschil. Dat je niet bang bent voor iets en het daarom maar niet doet, nee, je voelt dat iets heel eng gaat worden, maar dat je het toch moet doen. Dat is de kern. Je angst recht in de ogen kijken en toch je eigen weg in slaan!

Omarm die angst dus, en ga ermee samen leven in plaats van hem de leiding te geven.

LEES OOK: Zo voed je een hork van een baas op (ook als je niet zo moedig bent aangelegd)

Geschreven door

Journalist, online ondernemer en mede-oprichter van Snippet Media. Heeft zichzelf al meerdere malen opnieuw uitgevonden in werk, de liefde en het leven.