Hoe middelbare school vriendschappen je psychische gezondheid beïnvloeden

De vriendschappen die je hebt op de middelbare school, hebben effect op de rest van je leven. Hoe populair je bent maakt niet eens zoveel uit, wel of je een groepje weet te vinden waar je je goed voelt. Renée snapt dat heel goed.

De middelbare school. Als ik eraan denk krijg ik een knoop in mijn maag. Niet dat het van begin tot eind een rottijd was, hoor. Ik heb er heerlijke jaren gekend. Tot ik wat ouder werd en het gevoel had nergens meer bij te horen. Niet bij de meiden die aan hockey en tennis deden, daar verdienden mijn ouders overduidelijk niet genoeg voor. Niet bij de intellectuele meiden, zo slim was ik nu ook weer niet. Ook niet bij de nerds, waarvoor ik veel te rebels was. In het laatste jaar, en ik moet zoveel jaar later nog slikken nu ik het opschrijf, zat ik in de pauze wel eens extra lang op de wc. Omdat ik gewoon niet meer wist waar ik bij hoorde. Of ik wel ergens bij hoorde. En dat gevoel… dat is eigenlijk altijd gebleven. Het gebeurt maar heel zelden dat ik iemand ontmoet waar ik echt mezelf bij durf en kan zijn. Dat ik met iemand een gesprek kan voeren, zonder mezelf steeds van een afstandje te zien, en te denken: dit ben ík helemaal niet. Het is een wonder dat ik nog een man vond, eigenlijk. Ik denk stiekem wel eens dat het zo goed paste, juist doordat hij ook een beetje een vreemde eend in de beet kan zijn. Net als ik.

Deze week kwamen er onderzoeksresultaten naar buiten, waaruit ik dit gevoel helemaal kan verklaren. Je vriendschappen op de middelbare school, hebben invloed op je psychische gezondheid. De rest van je leven! Uit het onderzoek gedaan aan the University of Virginia blijkt dat niet per se de meest populaire mensen later het beste in hun vel zitten. Het zijn degene die een paar vriendschappen weten te sluiten, die echt van hoge kwaliteit zijn. Beste vriendinnen, zoals je dat op de middelbare school zou noemen. Vrienden waar je alles tegen durft te vertellen. Die intimiteit van je diepste geheimen delen geeft je een bepaald gevoel van veiligheid. En ik moet zeggen, dat gevoel van veiligheid heb ik, achteraf gezien, denk ik gemist.

Ik ben wel eens jaloers op vrouwen die al twintig jaar dezelfde vriendinnen hebben. Van de eerste klas van de middelbare school tot het eerste eigen huis, het eerste kind. Ze kennen elkaar door en door, en zo stel ik me voor, kunnen elkaar alles vertellen. Het lijkt me heerlijk dat er iemand is die nog weet hoe je gedumpt werd in de derde, en hoeveel pijn dat deed. Je kan het wel navertellen, maar zij was erbij. Dus iedereen die dit leest en zo’n vriendin heeft, of zelfs een paar, tel je zegeningen. Vrienden voor altijd maak je in je tienerjaren, niet meer als je 25 bent. Hoop voor mij. Binnenkort gaat mijn oudste kind zelf naar school en wat blijkt uit onderzoek? Ook dat is een moment waarop je mooie vriendschappen kunt sluiten. Met andere ouders op het schoolplein. Mensen die in dezelfde levensfase zitten, weten hoe het is om al die borden tegelijkertijd hoog te houden. Misschien maak ik zo toch nog schoolvriendinnen, niet mijn eigen school, maar die van mijn kinderen.

Lees ook: Vrienden maken als je volwassen bent, waarom is dat zo moeilijk?

(Beeld: iStock)

Geschreven door