HOERA VOOR DE HERFST! (de mooiste tijd van het jaar!)

HERFST! Het wordt weer takkeweer, en Liesbeth kan niet wachten. Sterker nog: beter wordt het niet mensen. Echt niet.

Ik houd van de herfst. Eigenlijk zou ik dat op een t-shirt ofzo moeten drukken maarja, dan kun je je wel meteen afvragen of ik wel helemaal wijs zou zijn. En dat ben ik, dus exit dat t-shirt en het oog wil natuurlijk ook wat. Juist in de herfst, waar ik dus nogal van houd. En dat heeft een paar oorzaken, die ik graag met jullie deel. Vooral voor iedereen die nu een beetje aan de keukentafel zit te simmen terwijl buiten de regen tegen de ruiten slaat, of voor al die mensen die huilend hun slippers en zwembroek op aan het bergen zijn terwijl intussen de kelder overstroomt, de verwarming aan moet (!) en het alweer donker wordt. Nu, op al die dingen roep ik dus uit volle borst een opgewekt HOERA. En wel hierom:

HET IS NOG LANG GEEN KERST
Want daar heb ik dan wel weer een hekel aan. Aan dat gedoe met opgelegde gezelligheid, Mariah Carey volcontinue krijsend op de radio en dat het dan tijdens kerst altijd ineens 18 graden is met een flauwe lentezon, terwijl we al weken bezig zijn over sneeuw, die natuurlijk pas in mei gaat vallen want: Nederland. Hoe dan ook, de herfst is veel eerlijker dan dat: het is wat het is, zonder pretentie: nat, donker, oprecht gezellig, je hebt er ook lichtjes bij nodig maar dan zonder rare boom in je huis én het scheelt je een martelgang door de krochten van de Bijenkorf op zoek naar dat ene must-have-ding op het verlanglijstje van je man terwijl je liever in bed zou liggen onder je vier seizoenen dekbed dat je nu dus weer helemaal gebruikt want: herfst. Ik neem aan dat iedereen me nog volgt? Gaan we door naar punt 2 want:

KNITWEAR
Sjaals, truien, vesten: ik houd ervan. Ook bij anderen. Ik zie liever een mooie omslagdoek dan een teenslipper met blote tenen, liever een leuke muts dan de spataderen van de collega in de te korte zomerrok, liever een wollig koltruitje dan een tanktop zonder beha eronder want: zomer. Nee dan de herfst, die super giving is op het gebied van knitwear. En omdat het nog niet echt koud is kun je die knitwear dus ook als jas dragen, waardoor je ineens transformeert in een soort Parisienne, terwijl je in je vest op een terras rustig aan een glas port sipt. Maar dan op een geel kleurend eikenbomenplein in Delft, ofzo. Nou, kom daar maar eens om in de lente. Of nog erger: in de zomer. Dan kun je vol uitzicht op een harige teen krijgen, in de doorweekte slipper van je buurman ofzo. Of je het lazerus schrikken van het doorzichtige bloemenjurkje van je schoonzus, die het ook nog eens een beetje warm heeft op de buurtbbq en dus gutsend naast de bak met bowl staat. En dat is voor niemand goed.

BOEKEN EN TELEVISIE
Nu is het altijd het seizoen voor boeken maar in de herfst komen er wel ineens vaak verdacht veel boeken bij. En die gaan we dan lezen, op de bank ofzo, terwijl buiten de dakpannen door de lucht vliegen. Of op het terras, als Parisienne dus, met dat vest. En voor leeghoofdige momenten is daar anders altijd nog de televisie. Voor wie dat nog kijkt natuurlijk, zelf ben ik er allang mee opgehouden en is mijn codewoord voor alles inmiddels Netflix en HBO maar dat even terzijde: het nieuwe seizoen is dus weer begonnen. Dus hoi Matthijs met je wapperende, blonde manen, hoi Humberto, hoi Ik Vertrek, hoi Heel Holland Bakt! Nee dan de zomer. Waarin we naar onbekende BNers moeten kijken die ergens in een vinexwijk de afwas komen doen ofzo, en films uit 1921. En dat overdrijf ik natuurlijk, maar zo zit ik in elkaar en daar maak ik ook nooit excuses voor.

DRANK
Is toch altijd lekkerder als het buiten koud is. Vooral als die drank port heet. Of rode wijn. Of thee, dat ook natuurlijk. Zo ben ik de laatste tijd heel erg van de verse gemberthee en die smaakt me toch net wat beter als ik intussen binnen zit en plots het hondje van de buren door de lucht zie vliegen, met de buurman er achteraan, in windjack en alles, samen met de groenbak  van 8a en de loungehoek van die op 91b. Ja, denk ik dan, lekker hoor, die herfst. Wil iemand nog wat drinken?

DE STEDENTRIP
Want echt, die zijn heerlijk ik de herfst. Ik heb nog nooit begrepen waarom mensen ervoor kiezen om helemaal weg te fikken in augustus in Parijs, of Rome, of Londen ofzo, terwijl die steden stuk voor stuk veel mooier en beter en rustiger en begaanbaarder zijn IN DE HERFST. Mij zie je dus ook niet soppend voor de Sacre Coueur staan in juli. Wel is er een flinke kans dat je me tegenkomt in mijn knitwear in Barcelona, eind oktober ofzo. Met een baret op en een glas rode wijn. Moet je ook eens doen. Geef ik meteen nog een geheimtip: januari. In Italiaanse steden. Het is er nog steeds geweldig, het is fris, er zijn amper toeristen en de pasta smaakt beter want alles smaakt beter als het wat koeler is. En ondertussen leven de Italianen nog steeds veel buiten, dus dat doe jij dan ook. Pronto.

JE NACHTRUST
Ik weet niet hoe het met jullie gaat, maar ik ben in de zomer ’s nachts niet te genieten. Want: heet, muggen, dorst, heet, muggen, dorst, heet, muggen, dorst. Nee dan de herfst: daar lig ik dan. Goedgeluimd onder mijn winterdekbed, met een glas gemberthee, een boek te lezen en naar de regen te luisteren. Waarna ik mijn geliefde een kus geef en we kunnen lepelen, want HELL NO dat ik dat in de zomer doe en mag die ventilator aan. Ja, de herfst is gewoon de koning van de seizoenen. Ik zeg dan ook hiep en hoera, en zou bijna willen beginnen aan een stukje over de herfst om haar lof te bezingen. Maar wacht, dat heb ik net gedaan. Da’s mooi, kan ik weer verder met flessen port bestellen. Online natuurlijk. Want denk maar niet dat ik ook nog maar een stap buiten zet met dat takkeweer.

LEES OOK: Adembenemend mooi: de verandering van zomer naar winter in beeld

Gerelateerde artikelen

Back to top button