Iedereen de stad uit – want daar wordt je leven beter van

Iedereen weet dat tijd doorbrengen buiten, in de natuur, goed voor je is. Maar hoe goed precies, dat is onlangs onderzocht. En uit dat onderzoek valt maar één conclusie te trekken: we moeten allemaal de stad uit.

Ik zeg altijd dat ik een stadsmens ben. Een echte Amsterdamse. Ik ben er geboren en getogen en ik voel me er, na 36 jaar, nog altijd als een vis in het water. De bedrijvigheid, de mogelijkheden, de anonimiteit, ik vind het heerlijk. Toen ik een paar jaar geleden plotseling naar een heel klein dorpje in de Achterhoek verhuisde krabde menigeen zich dan ook achter het oor. Want hoezo dacht ik dat ik het daar, als echte stadse, zou overleven? “Ik geef het drie maanden” schamperde een vriendin. Zo snel ging het niet, maar nauwelijks twee jaar later verkocht ik mijn boerderijtje. Maar, niet omdat ik zo nodig terug naar de stad wilde. Het kon door omstandigheden op dat moment niet anders. En nu ik inmiddels alweer een tijd onder de rook van Utrecht woon, mis ik mijn plattelandsleven nog steeds regelmatig. Want al dat beton om me heen, daar word ik gewoon niet vrolijk van.

Niet gek, want volgens een onderzoek van King’s College London lopen mensen die in een stedelijke omgeving wonen meer kans op het ontwikkelen van een depressie dan mensen die in een landelijke omgeving wonen. Ook mensen die statistisch gezien meer risico lopen op het ontwikkelen van een bipolaire stoornis of verslavingen gedijen beter als ze zich in een omgeving bevinden met veel natuur. De positieve effecten van groen om je heen zijn uren nadat je je in een natuurlijke omgeving hebt begeven nog merkbaar. Laat je dus ‘s ochtends je hond uit op een stil bospaadje, of fiets je naar je werk langs de weilanden, dan heb je gegarandeerd een betere dag dan de mensen die dat moeten doen door de straten van de toch altijd ietwat troosteloze, monotone vinexwijken waarin zovelen van ons wonen. En tja, dan heb je misschien geen Albert Heijn op iedere straathoek, maar je hebt in ieder geval een goed humeur als je thuiskomt van het boodschappen doen. En dat kunnen wij stadsmensen zeker niet altijd zeggen.

En het is waar, ik voel me ook veel relaxter als ik lekker buiten ben. Als ik niet tegen de schutting van de buren aan zit te kijken, als ik niet door het keukenraam iedere vijf minuten de bus voorbij zie komen en gewoon met mijn blik op oneindig de vrije natuur in kan staren. Ik mis mijn grote Achterhoekse tuin en de mogelijkheid om binnen vijf minuten het bos in te kunnen lopen. Ik mis de vogeltjes en de mist die ‘s ochtends op de velden ligt. Ik heb een prima huis in precies zo’n eerder genoemde vinexwijk, helemaal niks mis mee, maar toch voel ik me soms opgesloten tussen die muren met dat piepkleine postzegeltuintje ervoor. Merk ik dat ik me hier makkelijker mee laat zuigen in de dagelijkse ratrace van het immer drukke leven van tegenwoordig, terwijl ik me, als ik dan eens echt buiten ben, afvraag waarom ik me in hemelsnaam zo gek laat maken. Dan ineens in staat ben om wel te ontspannen en te voelen wat ik echt wil, wat ik echt belangrijk vindt. Alsof het ruisen van de bomen mijn hoofd leeg waait en ruimte laat voor de dingen die er echt toe doen. Gedachten die je in de stad door al het lawaai om je heen niet meer kunt horen.

Ik voel me gezonder als ik veel buiten ben, fitter, wakkerder. Ik beweeg meer en eet beter. Dus ja, als ik het voor kiezen had, zou ik eigenlijk wel weer een boerderijtje willen. En dan af en toe naar mijn geliefde Amsterdam. Af en toe even al die drukte en uitlaatgassen opsnuiven, even een shotje kosmopolitisch gevoel halen en dan weer gauw de weilanden in. Maar ja, voorlopig zit dat er niet in. Voorlopig zit ik nog wel even aan het beton gekluisterd. Net zoals heel veel mensen. Maar misschien moeten we er juist daarom meer werk van maken om vaker de natuur in te gaan. Want het leven is me een partij druk tegenwoordig, dus we kunnen allemaal wel een regelmatige pauze gebruiken. Ons even door laten blazen in de wind buiten de stadsgrenzen. Even de vogeltjes dat geraas in ons hoofd laten overstemmen. Dat kan zomaar een therapietje of twee schelen. En je krijgt er nog een gezonde blos van ook.

Gerelateerde artikelen

Back to top button