Indrukwekkend: tekeningen van een jonge kunstenares met schizofrenie

De 18-jarige artieste Kate Fenner kreeg vorig jaar de diagnose schizofrenie. Haar aandoening gaat onder andere gepaard met hallucinaties, waar ze prachtige, maar ook best enge tekeningen van maakt. Kate wil mensen graag laten inzien hoe het is om schizofreen te zijn, maar ook laten zien dat ze nog meer is naast die diagnose. “Ik ben niet zoals de stereotypes die in Hollywood en de media zijn ontstaan over schizofrenie”.

“Ik teken vaak wat ik zie tijdens mijn hallucinaties, dit helpt mij ermee omgaan”

“In mijn hallucinaties hoor ik vaak stemmen, geluidseffecten en lawaai, en ik zie vaak insecten, gezichten en ogen.

“Ik hallucineer vaak over insecten, en door mijn depressie voel ik me vaak nutteloos. Deze illustraties van insecten geven het gevoel wat ik dan heb weer.

“Deze zie ik tijdens mijn hallucinaties vaak uit het plafond of onder dingen vandaag komen. Het maakt een gek soort klikkend geluid.

“Dit is een zelfportret tijdens een van mijn hallucinaties”

“Ik heb vaak last van heel intense emoties. Soms hoor ik stemmen die mij zeggen dat ik alles in de fik moet steken”

“Dit is een voorbeeld van de ogen die ik zie. Ze verschijnen in muren en vloeren en bewegen met mij mee.”

“Dit is Birdie, zij zingt voor mij tijdens mijn hallucinaties”

“Ik heb heel weinig zelfvertrouwen, en ik voel me vaak onbelangrijk. Ik zou willen dat ik kon veranderen in een ‘mooier’ persoon”

“Waar ik mee leef is ingewikkeld, en soms houdt het me tegen in bepaalde dingen. Maar ik ren niet halfnaakt over straat terwijl ik wartaal uitsla over aliens. Dat wil niet zeggen dat er geen mensen met schizofrenie zijn die wel zo zijn, maar er zijn ook veel mensen zoals ik. Die vooral thuis blijven op hun kamer. Schizofrenie is een spectrum, en voor iedereen anders.

(Bron tekst: BoredPanda, beeld: Kate Fenner)

Lees ook: Deze kunstenaars laten zien hoe een depressie voelt

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button